Főoldal Hírek Átólzéig Itt a Külügyminisztérium 2015-ös borválogatása

Itt a Külügyminisztérium 2015-ös borválogatása

10 perc átlagos olvasási idő
0
616
 ehaccp_topbanner3.jpg

(MTI) – Három kategóriában választották ki a jövő évi diplomáciai eseményeken kínált magyar borsorokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Carton Hungaricum elnevezésű, kiváló minőségű borokat és neves borászatokat bemutató országimázsprogramja keretében.

    A KKM és jogelődje jó ideje figyelmet fordít arra, hogy a magyar külképviseletek és kulturális intézetek évi több mint 1000 eseményén kínált borokat komoly kiválasztási rendszerben szűrje meg – emlékeztetett a kezdeményezés szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a tárca közigazgatási államtitkára.
    Kohut Balázs elmondása szerint tavaly a közigazgatási minisztérium felügyeletével indult el a Carton Hungaricum országimázsprogram, akkor még a minőségi kisborászatok népszerűsítése, a külkereskedelem, valamint a kulturális diplomáciai fejlesztésének céljával. Ezt a programot kapcsolta össze a KKM saját borkiválasztási rendszerével, így idén már a Carton Hungaricum pályázat keretein belül választották ki azt a borsort, amely 2015-ben Magyarország külképviseletein, valamint a külügyminiszteri reprezentáció keretében fogadott nemzetközi delegációk előtt képviseli a magyar borkultúrát.
    Káli Ildikó, a Carton Hungaricum 2015 zsűrijének társelnöke hozzátette: a borsorok kiválasztására nyílt pályázatot írtak ki. A szakmai zsűri idén már három minőségi kategóriában válogatott borokat: a grand superior tételek a legmagasabb diplomáciai szinten képviselik a hazai borászatot, a superior kategóriába kerülnek azok a borok, amelyek a szakmai és kulturális rendezvények kísérő tételei lesznek, a classic kategóriába pedig olyan borokat soroltak, amelyeket a külképviseletek nagyobb vendégszámú rendezvényein is felszolgálnak majd.
    Mindhárom kategória borsorába egy-egy könnyű és testes fehér, egy rosé, egy-egy könnyű és testes vörös, egy édes bort, egy aszút, valamint egy pezsgőt vártak, de a grand superior kategóriában végül kimaradt a rosé tétel, mert a bizottság nem talált megfelelő bort.

(kép: Kolbe Gábor)

    Káli Ildikó az MTI kérdésére elmondta: a kiírás már nem a kispincészeteket célozta, sőt, a pályázóknak vállalniuk kellett, hogy a kategóriától függően megadott palackszámú bort képesek lesznek leszállítani a diplomáciai rendezvényekre.
    A zsűribe a magyar szakemberek mellett két külföldi szakértő is meghívást kapott: Markus Del Monego sommelier világbajnokként megszerezte a Master of Wine címet is, Aigars Lukstins lett sommelier bajnok pedig elsősorban azért került be a bizottság tagjai közé, mert a 2015-ös lett EU-elnökség hivatalos díszétkezésein is a Carton Hungaricum most összeállított borsorait fogják kínálni.
    Az összesen 23 bort vakkóstolással választották ki, a kifogástalan minőség mellett törekedve arra, hogy a Kárpát-medencére jellemző fajták hangsúlyosan képviseltessék magukat, de szempont volt az is, hogy a kiválasztott borok jól illeszkedjenek a magyar konyha fogásaihoz – árulta el Káli Ildikó.
    A grand superior kategória győztesei a Kreinbacher Birtok (Nagy-Somló) Prestige Brut pezsgője, a Figula Pincészet (Balatonfüred-Csopak) 2013-as Öreghegyi Olaszrizlingje, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet (Tokaj) 2012-es Percze Furmintja, Karner Gábor Kézműves Borászata (Mátra) 2009-es Boróka – Vitézföld Kékfrankosa, Gere Attila Pincészete (Villány) 2011-es Kopár cuvée-je, a Bott Pince (Tokaj) 2013-as Bott-rytise és az Árpád-Hegy Pince 1999-es 6 puttonyosos aszúja.
    A superior kategóriába a Garamvári Szőlőbirtok Vincent Tokaji Furmint Brut pezsgőjét, Szőke Mátyás és Zoltán (Mátra) 2013-as Királyleánykáját, a Bodvin Pincészet (Tokaj) 2012-es Áldomás Furmintját, Günzer Tamás Pincészete (Villány) 2014-es Roséját, Günzer Zoltán Pincészete (Villány) 2011-es Ördögárok Kadarkáját, a St. Andrea (Eger) 2012-es Áldás Bikavérjét, a tokaji Barta Pince 2012-es Öreg Király-dűlő Édes Szamorodniját és a Tokaj Nobilis 2008-as 5 puttonyos aszúját választotta a zsűri.
    A classic borsorban a Hungaria Pezsgőpincészet (Etyek) Hungaria Extra Dry pezsgője, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2013-as Tricollis házasítása, a Tokaj Kereskedőház 2013-as Furmint Grand Selectionja, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet (Kunság) 2014-es Kékfrankos Roséja, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet (Villány) 2014-es Macska Portugiesere, a Takler Pince (Szekszárd) 2011-es Görögszói Kékfrankosa, a somlói Tornai Pincészet 2011-es Aranykönny Zeusza és a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2008-as 5 puttonyos aszúja lesz kóstolható.

 • Mivel fizessünk, ha külföldre utazunk?

  Készpénzzel vagy bankkártyával? Érdemes átgondolni, mert közel sem biztos, hogy minden hel…
 • Okos árnyékolással a kánikula ellen

  A kora nyári kellemes meleg minden kerttulajdonos kedvét meghozza ahhoz, hogy kialakítsa a…
 • Szünidő, nyár, Diákok, Oldalas magazin

  Nyakunkon a vakáció

  Pénteken véget ér a 2018/19-es tanév és elkezdődik a közel két és fél hónapos nyári vakáci…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket admin
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Megjelent az Oldalas magazin 2016. júliusi száma!

Megjelent az Oldalas magazin 2016. júliusi száma!   Ez <mint ahogyan magazinunk ko…