Főoldal Hírek Átólzéig Itt a Külügyminisztérium 2015-ös borválogatása

Itt a Külügyminisztérium 2015-ös borválogatása

10 perc átlagos olvasási idő
0
1,145
 ehaccp_topbanner3.jpg

(MTI) – Három kategóriában választották ki a jövő évi diplomáciai eseményeken kínált magyar borsorokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Carton Hungaricum elnevezésű, kiváló minőségű borokat és neves borászatokat bemutató országimázsprogramja keretében.

    A KKM és jogelődje jó ideje figyelmet fordít arra, hogy a magyar külképviseletek és kulturális intézetek évi több mint 1000 eseményén kínált borokat komoly kiválasztási rendszerben szűrje meg – emlékeztetett a kezdeményezés szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a tárca közigazgatási államtitkára.
    Kohut Balázs elmondása szerint tavaly a közigazgatási minisztérium felügyeletével indult el a Carton Hungaricum országimázsprogram, akkor még a minőségi kisborászatok népszerűsítése, a külkereskedelem, valamint a kulturális diplomáciai fejlesztésének céljával. Ezt a programot kapcsolta össze a KKM saját borkiválasztási rendszerével, így idén már a Carton Hungaricum pályázat keretein belül választották ki azt a borsort, amely 2015-ben Magyarország külképviseletein, valamint a külügyminiszteri reprezentáció keretében fogadott nemzetközi delegációk előtt képviseli a magyar borkultúrát.
    Káli Ildikó, a Carton Hungaricum 2015 zsűrijének társelnöke hozzátette: a borsorok kiválasztására nyílt pályázatot írtak ki. A szakmai zsűri idén már három minőségi kategóriában válogatott borokat: a grand superior tételek a legmagasabb diplomáciai szinten képviselik a hazai borászatot, a superior kategóriába kerülnek azok a borok, amelyek a szakmai és kulturális rendezvények kísérő tételei lesznek, a classic kategóriába pedig olyan borokat soroltak, amelyeket a külképviseletek nagyobb vendégszámú rendezvényein is felszolgálnak majd.
    Mindhárom kategória borsorába egy-egy könnyű és testes fehér, egy rosé, egy-egy könnyű és testes vörös, egy édes bort, egy aszút, valamint egy pezsgőt vártak, de a grand superior kategóriában végül kimaradt a rosé tétel, mert a bizottság nem talált megfelelő bort.

(kép: Kolbe Gábor)

    Káli Ildikó az MTI kérdésére elmondta: a kiírás már nem a kispincészeteket célozta, sőt, a pályázóknak vállalniuk kellett, hogy a kategóriától függően megadott palackszámú bort képesek lesznek leszállítani a diplomáciai rendezvényekre.
    A zsűribe a magyar szakemberek mellett két külföldi szakértő is meghívást kapott: Markus Del Monego sommelier világbajnokként megszerezte a Master of Wine címet is, Aigars Lukstins lett sommelier bajnok pedig elsősorban azért került be a bizottság tagjai közé, mert a 2015-ös lett EU-elnökség hivatalos díszétkezésein is a Carton Hungaricum most összeállított borsorait fogják kínálni.
    Az összesen 23 bort vakkóstolással választották ki, a kifogástalan minőség mellett törekedve arra, hogy a Kárpát-medencére jellemző fajták hangsúlyosan képviseltessék magukat, de szempont volt az is, hogy a kiválasztott borok jól illeszkedjenek a magyar konyha fogásaihoz – árulta el Káli Ildikó.
    A grand superior kategória győztesei a Kreinbacher Birtok (Nagy-Somló) Prestige Brut pezsgője, a Figula Pincészet (Balatonfüred-Csopak) 2013-as Öreghegyi Olaszrizlingje, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet (Tokaj) 2012-es Percze Furmintja, Karner Gábor Kézműves Borászata (Mátra) 2009-es Boróka – Vitézföld Kékfrankosa, Gere Attila Pincészete (Villány) 2011-es Kopár cuvée-je, a Bott Pince (Tokaj) 2013-as Bott-rytise és az Árpád-Hegy Pince 1999-es 6 puttonyosos aszúja.
    A superior kategóriába a Garamvári Szőlőbirtok Vincent Tokaji Furmint Brut pezsgőjét, Szőke Mátyás és Zoltán (Mátra) 2013-as Királyleánykáját, a Bodvin Pincészet (Tokaj) 2012-es Áldomás Furmintját, Günzer Tamás Pincészete (Villány) 2014-es Roséját, Günzer Zoltán Pincészete (Villány) 2011-es Ördögárok Kadarkáját, a St. Andrea (Eger) 2012-es Áldás Bikavérjét, a tokaji Barta Pince 2012-es Öreg Király-dűlő Édes Szamorodniját és a Tokaj Nobilis 2008-as 5 puttonyos aszúját választotta a zsűri.
    A classic borsorban a Hungaria Pezsgőpincészet (Etyek) Hungaria Extra Dry pezsgője, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2013-as Tricollis házasítása, a Tokaj Kereskedőház 2013-as Furmint Grand Selectionja, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet (Kunság) 2014-es Kékfrankos Roséja, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet (Villány) 2014-es Macska Portugiesere, a Takler Pince (Szekszárd) 2011-es Görögszói Kékfrankosa, a somlói Tornai Pincészet 2011-es Aranykönny Zeusza és a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2008-as 5 puttonyos aszúja lesz kóstolható.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…