Átólzéig Idén javult a karácsonyi szezonális élelmiszerek biztonsága Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2014-12-25 4 perc átlagos olvasási idő 0 1,112 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Idén javult a karácsonyi szezonális élelmiszerek biztonsága A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával zajlott idén is a karácsonyi szezonális élelmiszerek biztonságának a vizsgálata, az eddigi tapasztalatok kedvezőbbek a tavalyinál – mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten. A december egészében tartó vizsgálat során, a hónap közepéig 2687 ellenőrzést végeztek, 32 alkalommal figyelmeztettek az ellenőrök, 70 esetben pedig – összesen – 12,2 millió forint bírságot szabtak ki – ismertette a főbb adatokat az államtitkár. A vizsgálatok kiterjedtek az élelmiszer előállító helyekre, a forgalmazókra, a vendéglátó helyekre továbbá az állatszállítmányokra is. A kiemelt termékek közé tartozott a friss hús, a füstölt termékek, a halak, az édesipari termékek, a méz, a borok és a pezsgőt valamit a déli gyümölcsök. Az államtitkár kiemelte: higiéniai hiányosságokat az ellenőrzések 4,5 százalékában találtak, egy éve ez az arány 5,5 százalék volt. A termékek minősége 1,9 százalékos arányban nem volt megfelelő, a tavalyi 2,9 százalékkal szemben. A vizsgált élelmiszerek 1,5 százaléka nem volt nyomon követhető, egy éve ez az arány is magasabb, 2,1 százalék volt. A megvizsgált 10 098 élelmiszer minta 1,6 százalékát kellett kivonni a forgalomból, ennek a mennyisége 3,1 tonna volt. A kistermelői élelmiszer feldolgozást és értékesítést azért vizsgálják, hogy kiszűrjék a regisztrációval nem rendelkező kistermelőket – tette hozzá az államtitkár. Ilyen ügyben eddig 15 esetben kellet eljárni. A zöldséget és a gyümölcsöt 285 forgalmazónál ellenőrizték, ebben a körben 38-szor szabtak ki bírságot, összesen egymillió forint összegben. MTI/Pixabay
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Mintegy 2 ezer szobával bővül a magyar szállodai kapacitás 2018-ig A következő két évben mintegy 2 ezer szobával bővül a szállodai kapacitás Magyarországon, ez …
Hatszáz Michelin-csillagos étterem a 2016-os francia Michelin-kalauzban Hatszáz Michelin-csillagos étterem a 2016-os francia Michelin-kalauzban Két párizsi luxusszálloda étterme …