Átólzéig Idén javult a karácsonyi szezonális élelmiszerek biztonsága Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2014-12-25 4 perc átlagos olvasási idő 0 1,072 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Idén javult a karácsonyi szezonális élelmiszerek biztonsága A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával zajlott idén is a karácsonyi szezonális élelmiszerek biztonságának a vizsgálata, az eddigi tapasztalatok kedvezőbbek a tavalyinál – mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten. A december egészében tartó vizsgálat során, a hónap közepéig 2687 ellenőrzést végeztek, 32 alkalommal figyelmeztettek az ellenőrök, 70 esetben pedig – összesen – 12,2 millió forint bírságot szabtak ki – ismertette a főbb adatokat az államtitkár. A vizsgálatok kiterjedtek az élelmiszer előállító helyekre, a forgalmazókra, a vendéglátó helyekre továbbá az állatszállítmányokra is. A kiemelt termékek közé tartozott a friss hús, a füstölt termékek, a halak, az édesipari termékek, a méz, a borok és a pezsgőt valamit a déli gyümölcsök. Az államtitkár kiemelte: higiéniai hiányosságokat az ellenőrzések 4,5 százalékában találtak, egy éve ez az arány 5,5 százalék volt. A termékek minősége 1,9 százalékos arányban nem volt megfelelő, a tavalyi 2,9 százalékkal szemben. A vizsgált élelmiszerek 1,5 százaléka nem volt nyomon követhető, egy éve ez az arány is magasabb, 2,1 százalék volt. A megvizsgált 10 098 élelmiszer minta 1,6 százalékát kellett kivonni a forgalomból, ennek a mennyisége 3,1 tonna volt. A kistermelői élelmiszer feldolgozást és értékesítést azért vizsgálják, hogy kiszűrjék a regisztrációval nem rendelkező kistermelőket – tette hozzá az államtitkár. Ilyen ügyben eddig 15 esetben kellet eljárni. A zöldséget és a gyümölcsöt 285 forgalmazónál ellenőrizték, ebben a körben 38-szor szabtak ki bírságot, összesen egymillió forint összegben. MTI/Pixabay
Érték és Minőség Nagydíjat nyertek Dékány Ferenc, a gyulai „kolbászkirály” partnereivel együtt fejlesztett termékei
Akik megmentik a zaccot – lezárult a Coca-Cola HBC Magyarország és a MATE által a kávézacc visszagyűjtésére kiírt egyetemi pályázat
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Tudtad, mit jelentenek a gyümölcsökön lévő matricák? Az igazság megdöbbentő. Mindig oda kéne figyelned rá! Szinte sokkolt, amikor felfedeztem a …
Laktózintolerancia, avagy a laktóz érzékenység Laktózintolerancia, avagy a laktóz érzékenység A laktózérzékenység a enzim hiányától alakul ki, az egyik …