Főoldal Hírek Portré Vasárnap a saláta is pihen

Vasárnap a saláta is pihen

11 perc átlagos olvasási idő
0
776
 ehaccp_topbanner3.jpg

A Jászvega Global-nál jártunk

A salátaimádók mozgalmát, „Love my salad” néven egy holland családi vállalat indította el. A válogatott, nemzetközi csapat tagja nem lehet akárki: Magyarországon egyedüliként a Jászvega Global mezőgazdasági vállalkozás szerepel az impresszív listán. A szervezet kapcsolatépítésben, eladásban, új termékek megismerésében, a tapasztalatok megosztásában segíti tagjait.  

Gyermekként biztos Ön is gyakran hallotta anyukájától, hogy „Addig nem állhatsz fel az asztaltól kisfiam, amíg meg nem eszed a zöldséget!”? – kérdezem Borbély Sándortól, a jászfényszarui társaság vezetőjétől.

Igen, sokan így nőnek fel, hogy kényszerítik őket a salátaevésre, pedig – higgyen nekem – a jó földben termett, gondosan előkészített zöldség nemcsak egészséges, hanem finom is. Bizton állíthatom ezt háromgyermekes apaként is. Szerencsére ma már a fiatalok is egyre több és ízletesebb saláta közül válogathatnak, például fő partnerünk, a METRO polcairól is. A trendi fitness, és egészséges életmód mozgalmak még jobban rásegítenek erre.

Ön nem kis kanyarral jutott el a salátatermesztésig

Igen, az eredeti szakmám autószerelő, és „beházasodtam” a kertészetbe, a szerelem hozott ide. Bár, nem volt tőlem teljesen idegen ez a világ, az én családomban is sokan kertészkedtek. Azért nem szakadtam el teljesen a szakmámtól sem: a napi gazdálkodás mellett a vállalatunk négy traktorjának, három teherautójának és három mikrobuszának kisebb javításait is örömmel vállalom.   

Hányan dolgoznak, mekkora területen tevékenykednek? 

A feleségem végzi az irodai munkát, én a salátaföldön érzem jól magam.  Az állandó munkatársi gárda 6-7 főből áll, rajtuk kívül a márciustól novemberig tartó szezonban 15-20 alkalmi munkás segíti a vállalkozásunkat. Az év nagy részében ugyanis kültéren termesztjük a különböző salátafajtákat, az 1 hektár nagyságú fűtött fóliasátorra télen van szükség. Ez egyébként biomasszával működik ugyanis fontos számunkra a környezetvédelem.

Hogy zajlik a munka? 

A megrendelés napján frissen szedjük le az árut, ami azonnal a hűtőházunkba kerül. A mikroperforált fóliába csomagolás három gépen történik, majd – szintén aznap – a három kamion (melyből kettő hűtőkamion) viszi az árut a megrendelő raktárába. Szerencsére az évek során a kézi munkát salátaültető géppel, mikroszórófejes öntőzőberendezéssel, automata tápanyagszóróval, permetezőgéppel tudtuk megkönnyíteni, részben kiváltani. Ezeket  magánerőből, pályázati források nélkül szereztük be. Tervezzük egy még korszerűbb ültetőgép és egy új csomagológép beszerzését is.

Mindezt annak is köszönhetjük, hogy hosszú évek óta biztos felvásárlónk a METRO, amely  nemzetközi vállalatként sem felejtette el, hogy minden nagynak apró a kezdete, felkarolja, segíti a hazai termelőket

A nagymama asztaláról ismert fejessaláta mellett melyek a fő termékek?

A hagyományos fejessaláta sosem megy ki a divatból De mellette egyre népszerűbb a lolo saláta, a díszítő saláta és a legújabb sláger, a jégsaláta. Ez utóbbi most nagyon megy, mert édes és roppanós levelekből áll. A legújabb termékeket általában a szállodák, éttermek, konyhák rendelik meg először, ekkor általában a nagyközönség még nem is tud a létezésükről. De egyre gyorsabban a vásárlók is megismerik és megkedvelik őket. Most ilyen sztártermék még a római szívsaláta, ami a szendvicseket javítja fel – vizuálisan és ízélményben is. A közkedvelt salátamixek új szereplője a salanova saláta, ami szintén nagyon finom. Ezeket az újdonságokat egy ideje mi is termeljük, olasz, spanyol, holland tanulmányutakon szerzett tapasztalatok „gyümölcseként”. Ők előnyben vannak hozzánk képest, de az utóbbi időben gyorsan zárkózunk fel melléjük.         

Mikor volt utoljára nyaralni a családdal?

Még életemben nem voltam egy teljes hét nyaraláson, de nem is nagyon hiányzik. Nekem a föld, a saláta az életem. Ahogy mondjuk: nálunk minden nap hétfő. Reggel 5-kor már kint vagyunk, mert a zöldséget hűvösben kell leszedni. Ha minden jól megy, este 8-9-kor végzünk  a napi munkával. Szombaton akkor dolgozunk, ha valami elmaradt a héten, például a kedvezőtlen időjárás miatt. A vasárnap az egyetlen biztos pihenőnap, akkor még a saláta is pihen! 

Mail
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Portré

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…