Főoldal Hírek Utazás Idén is várja a fővárosi állatkert a tanulmányi csoportokat

Idén is várja a fővárosi állatkert a tanulmányi csoportokat

11 perc átlagos olvasási idő
0
1,628
Oldalas magazin
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az iskolák után a Fővárosi Állat- és Növénykertben is elkezdődött a tanév. A városligeti intézmény 850-féle állattal, valamint változatos pedagógiai programkínálattal és kedvezményekkel várja a tanulmányi csoportokat. Új kedvezményeket kínálnak a pedagógusoknak is, akik a számukra szervezett nyílt napon a helyszínen is megismerhetik a kertben igénybe vehető pedagógiai szolgáltatásokat.

 

A szórakoztatás, pontosabban a természetközeli szabadidős program biztosítása, a természetvédelem és a tudományos munka mellett a korszerű állatkertekben az oktatás, a környezeti nevelés, illetve a környezettudatos szemlélet formálása is kiemelt fontosságú feladat. Annál is inkább, mivel az állatkertek egyedülálló szemléltetési lehetőséget kínálnak, amelyet a tanárok, tanítók és óvodapedagógusok nagyszerűen be tudnak építeni pedagógiai munkájukba.

 

Nincs ez másként a Fővárosi Állat- és Növénykertben sem, ahová a tanév kezdete után nem sokkal már megérkeztek az első tanulmányi csoportok. A városliget intézmény minden nyár végén közzéteszi a soron következő tanévre szóló pedagógiai programkínálatát, amelyet részben közvetlenül juttat el a közoktatási intézményeknek, részben pedig hivatalos honlapján teszi hozzáférhetővé.

 

Kedvezmények és pedagógiai lehetőségek

Az állatkert mindenekelőtt jelentős belépési kedvezményt kínál a tanulmányi csoportoknak, a kísérők számára pedig ingyenes, vagy jelképes árú belépés biztosít (attól függően, hogy hány fős csoporttal hány fő felnőtt kísérő érkezik, és abból hányan pedagógusok). A kedvezményeken túl pedig a tantervekhez igazított, többféle tantárgyat és műveltségi területet érintő pedagógiai programot is kínál a gyermekeknek, illetve azoknak a pedagógusoknak, akik tanulmányi csoporttal keresik fel az intézményt.

 

A pedagógiai programkínálat természetesen az Állatkertben bemutatott változatos állat- és növénygyűjteményen alapul. A kert zoopedagógusai több tucat témakörben tartanak a gyerekek életkori sajátosságaihoz igazított tematikus foglalkozásokat, csoportvezetéseket. Külön gyermeklabor is várja a természet világában elmélyülni kívánó nebulókat. A tanév során pedig több alkalommal kerül sor speciális oktatási lehetőségeket kínáló rendezvényekre, ide értve az őszi Állatszeretet Fesztivált (október 4-7.), a téli Mackófesztivált (február 1-3.), kora tavasszal a vadvilág világnapjához kapcsolódó rendezvényt (március 1.) és a Fenntarthatósági Hetet (március 18-22.), illetve a tavasz derekán a Föld Fesztivált (április 24-28.) is.

 

Az intézmény ismeretterjesztéssel foglalkozó szakemberei módszertani segítséget és konzultációs lehetőséget is biztosítanak a hozzájuk forduló pedagógusoknak egy-egy állatkerti foglalkozás, tanulmányi kirándulás keretében történő látogatás pedagógiai tartalmának összeállításához. Emellett az Állatkert honlapján letölthető módszertani segédletek, oktatási segédanyagok is hozzáférhetők.

 

Az állatkertben igénybe vehető pedagógiai szolgáltatásokat az intézmény munkatársai élőben is bemutatják a pedagógusok számára szervezett nyílt napokon. Ilyen nyílt napot ebben a tanévben két alkalommal, október 6-án, valamint április 27-én, vagyis az őszi Állatszeretet Fesztiválhoz, illetve a tavaszi Föld Fesztiválhoz kapcsolódóan tartanak. Az óvodapedagógusok, tanítók, tanárok számára szervezett nyílt napok pedagógus igazolvánnyal, vagy azzal egyenértékű igazolással díjmentesen látogathatók.

 

A tanév újdonságai

A 2018/19-es tanév pedagógiai programkínálatában természetesen már szerepelnek az állatkert új játszóparkjához, a májusban megnyílt Holnemvolt Vár látnivalóihoz, köztük a háziállatokat bemutató Majorsághoz, illetve a Mesterségek Udvarához, és az ott elérhető kézműves élményekhez kapcsolódó programok is.

 

További újdonság, hogy a pedagógusok munkáját új kedvezményekkel is segítik. A tanév kezdetétől ugyanis nemcsak a tanulmányi csoportokkal érkező pedagógusoknak kínálnak díjmentes vagy jelképes árú belépési lehetőséget, hanem a pedagógusok egyéni látogatását is jelképes áron váltható jeggyel teszik könnyebbé.

 

A zoopedagógia évtizedei Budapesten

A zoopedagógiai munka, és általában a szervezett keretek között zajló oktatás nagy múltra tekint vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Már a 152 éves intézmény történetének legkorábbi szakaszában is foglalkoztak közművelődéssel, oktatással, ismeretterjesztéssel, de a kert zoopedagógiai tevékenysége az 1950-es és ’60-as évektől kezdve teljesedett ki igazán, nem kis részben olyan nagynevű szakembereknek köszönhetően, mint Anghi Csaba vagy Bogsch Ilma. A ’60-as, ’70-es és ’80-as évek állatkerti szakkörein és vetélkedőin generációk nőttek fel, s az egykori szakkörös gyerekek közül sokan felnőttként is természettudományos vonatkozású területen kezdtek el dolgozni.

 

 

Fővárosi Állat- és Növénykert Kép: Illusztráció, Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

Újabb étterem kapott Michelin-csillagot Szlovéniában

Zágráb/Ljubljana, 2024. június 18., kedd (MTI) – Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfj…