Főoldal Hírek Átólzéig Hulmán nőstény érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

Hulmán nőstény érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,106
 ehaccp_topbanner3.jpg

Hulmán nőstény érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője elmondta csütörtökön az MTI-nek: a négyéves hulmán a berlini állatkertből érkezett. A majom csatlakozott a korábban Lengyelországból kapott 10 éves hímhez, valamint a Nyíregyházán született 8 éves nőstényhez. Hozzátette, hogy az új jövevényt a többiek azonnal csapattaggá fogadták.
    A szóvivő szerint a három majomtól azt várják, hogy szép számú utódot hoznak majd világra a következő években.

Kép: Wikipedia

    A hulmán a karcsúmajomformák alcsaládjába tartozik. Bundája sárgás-fehér, csupasz testrészei ibolyaszínűek. Szemei fölött fekete szőrök nőnek. Homlokán, arcán és állán fehér a szőr. A fiatalabb hulmánok viszont egészen sötétbarna, vagy fekete színűek. A felnőtt hím 78-80 centiméter magas, farkhossza 100 centiméter, 21 kilogramm a testsúlya. A nőstények kisebbek, 41-60 centisek, farkhosszuk 70 centiméter, súlyuk pedig 6-10 kilogramm.

    A majom élőhelye Pakisztán, India, Srí Lanka, Nepál, Banglades és Tibet. A sivatagok szélétől a nedves erdőkön át a hegyi erdőkig megtalálható, akár 4000 méternyi magasság fölött, a Himalája hófödte részein is.

    A hulmán Észak-India sűrűn lakott városaiba is bemerészkedik, köszönhetően annak, hogy a hinduk szent állatként tisztelik. A hindu hagyományok Hanuman majomisten leszármazottjának tartják, akinek akkor perzselődött meg az arca, keze és lába, amikor Ráma isten feleségének kiszabadítása után felgyújtotta Lanka városát – magyarázta Révészné Petró Zsuzsa.

(MTI)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…