Főoldal Hírek Átólzéig Hulmán nőstény érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

Hulmán nőstény érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,093
 ehaccp_topbanner3.jpg

Hulmán nőstény érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője elmondta csütörtökön az MTI-nek: a négyéves hulmán a berlini állatkertből érkezett. A majom csatlakozott a korábban Lengyelországból kapott 10 éves hímhez, valamint a Nyíregyházán született 8 éves nőstényhez. Hozzátette, hogy az új jövevényt a többiek azonnal csapattaggá fogadták.
    A szóvivő szerint a három majomtól azt várják, hogy szép számú utódot hoznak majd világra a következő években.

Kép: Wikipedia

    A hulmán a karcsúmajomformák alcsaládjába tartozik. Bundája sárgás-fehér, csupasz testrészei ibolyaszínűek. Szemei fölött fekete szőrök nőnek. Homlokán, arcán és állán fehér a szőr. A fiatalabb hulmánok viszont egészen sötétbarna, vagy fekete színűek. A felnőtt hím 78-80 centiméter magas, farkhossza 100 centiméter, 21 kilogramm a testsúlya. A nőstények kisebbek, 41-60 centisek, farkhosszuk 70 centiméter, súlyuk pedig 6-10 kilogramm.

    A majom élőhelye Pakisztán, India, Srí Lanka, Nepál, Banglades és Tibet. A sivatagok szélétől a nedves erdőkön át a hegyi erdőkig megtalálható, akár 4000 méternyi magasság fölött, a Himalája hófödte részein is.

    A hulmán Észak-India sűrűn lakott városaiba is bemerészkedik, köszönhetően annak, hogy a hinduk szent állatként tisztelik. A hindu hagyományok Hanuman majomisten leszármazottjának tartják, akinek akkor perzselődött meg az arca, keze és lába, amikor Ráma isten feleségének kiszabadítása után felgyújtotta Lanka városát – magyarázta Révészné Petró Zsuzsa.

(MTI)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Az Országos Étterem Hét közönségdíjasai áprilisban fix áras menüvel várják a vendégeket

Az Országos Étterem Hét vendégei által legjobbnak ítélt 22 étteremben április 15. és 21. k…