Főoldal Hírek Csőposta Jön a IV. Sóletfesztivál

Jön a IV. Sóletfesztivál

4 perc átlagos olvasási idő
0
948
 ehaccp_topbanner3.jpg

Augusztus 26-án immár negyedik alkalommal rendezik meg a Sóletfesztivált a VII. kerületi Kazinczy utcában. A gasztronómiai élmények mellett a felnőtteket koncertekkel, a legkisebbeket kézműves foglalkozásokkal és gyermekelőadással várják – közölte a Rádió Orienten Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija.

 

Augusztus utolsó vasárnapján 11 és 21 óra között a Király utca és Wesselényi utca közötti szakaszon az érdeklődők megismerkedhetnek a kóser konyha és zsidó élet rejtelmeivel. A sólet a zsidó kultúrában fontos szerepet tölt be, szombat délelőtt a világ minden táján ez kerül az asztalra.

 

A zsidó vallás tiltja a főzést szombaton, a pihenőnapon szigorú munkatilalmak vannak érvényben, ezért olyan ételt választottak, amely már pénteken megfőzhető és a melegen tartás nem rontja az ízvilágot. Így született meg a sólet – mutatott rá Köves Slomó. A vezető rabbi hozzátette: Európában általában babból, Észak-Afrikában rizsből készítik, az étel ízét pedig a hús adja meg.

 

„Ahány ház, annyi sólet”

A fesztiválon 4 ország sóletjéből kóstolhatnak az érdeklődők. Köves Slomó szerint a 4 ízvilág különleges gasztronómiai élményt kínál: a lengyel ételben a bab helyett a krumpli dominál, a magyar sóletben a libacomb kap fontos szerepet, az izraeli finomság jellemzően fűszeres, a marokkói sólet pedig a magyar rizseshúsra hasonlít. Emellett fogyaszthatóak lesznek olyan jellegzetes zsidó édességek is, mint a flódni, a kalács és a barhesz.

 

arcfestés a III. Sóletfesztiválon
Forrás: soletfesztival.hu

 

Kulturális programok kicsiknek és nagyoknak

A rendezvény hivatalos megnyitója 11 órakor kezdődik, ezt követően az Iszkiri zenekar lép fel, 13 és 14 óra között a Sabbathsong Klezmer Band szórakoztatja a közönséget, majd a Klezmerész lép színpadra. 18 óra 30 perctől Oláh Gergő koncertje hallható, a napot a Nigun együttes zárja.

 

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija a III. Sóletfesztivál pódiumbeszélgetésén
Forrás: soletfesztival.hu

 

A nap folyamán megrendezik a sóletversenyt, de lehetőség nyílik kérdezni a rabbitól is.

 

 

OPH/Archívum

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Többet mozgunk, egészségesebben eszünk, tudatosabban fogyasztunk alkoholt

Az egészségtudatosság lassan, de nő, és a cégek egy része is határozottan igyekszik a fogy…