Főoldal Hírek Színes Hagyomány és korszerűség találkozik a megújult Klauzál téri csarnokban

Hagyomány és korszerűség találkozik a megújult Klauzál téri csarnokban

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,212
 ehaccp_topbanner3.jpg

Hagyomány és korszerűség találkozik a megújult Klauzál téri csarnokban

 

Megújult a Klauzál téri Vásárcsarnok közel 120 éves épülete Erzsébetvárosban. Vattamány Zsolt, a kerület polgármestere az ünnepélyes átadáson mondott beszédében kiemelte, nagy hangsúlyt fektettek rá, hogy a megújult piac, ne csak a vásárlás helyszíne legyen, hanem olyan közösségi térré váljon, amely eredeti külsejét megőrizve, 21. századi funkciókkal és kényelemmel várja a látogatókat. 

A főváros egyik első – 1897-ben épült – vásárcsarnoka több mint műemlék – fogalmazott a polgármester. Mint mondta, az épület jelképe annak az időszaknak, amikor a kiegyezés után elindult az országban a polgárosodás és a gazdasági fellendülés. „Amikor úgy döntöttünk, hogy felújítjuk, az a cél lebegett a szemünk előtt, hogy a múlt hagyományait ötvözzük a mai kor elvárásaival, ennek érdekében ügyfélszolgálatokkal is kiegészítettük a szolgáltatások körét, valamint vendéglátóhelyeket is álmodtunk a csarnok köré” – mondta Vattamány Zsolt. Kiemelte, a munka azonban még nem ért véget, a környék lakóinak észrevételei és igényei szerint ugyanis tovább fejlesztik majd a csarnok környezetét, melynek köszönhetően a következő években az egész tér megújul. 

A Klauzál téri piac a város és a vidék kapcsolatáról is szól – mondta a megnyitón Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. Úgy fogalmazott, „a csarnok homlokzata mögött, Budapest közepén egy darab vidék bújik meg, és közvetíti város és vidék kapcsolatának és egymásrautaltságának üzenetét”. 

„A piacok ősidők óta fontos szerepet játszanak az emberek életében, ráadásul itt nem csak árut, hanem eszmét is cserélünk. Ezt nem helyettesíti a modern kereskedelem egyetlen más formája sem, a megújult csarnok ezt a hagyományt ötvözi a legkorszerűbb építészeti megoldásokkal” – vélekedett Zsigó Róbert. 

Az államtitkár hangsúlyozta, a vásárcsarnokok eredeti funkciójában való felújítása illeszkedik a kormány vidékpolitikájába. Fő célkitűzésük ugyanis, hogy a családi és kisvállalkozásban megtermelt kiváló magyar élelmiszer közvetlenül jusson el a hazai vásárlókhoz. Ennek érdekében a kormányzat számos intézkedéssel igyekszik piaci versenyelőnyt teremteni a magyar élelmiszereknek – ismertette. Elmondta, a vásárlók egyre inkább keresik a vegyszermentes, közelben megtermelt élelmiszereket. Ezzel a tudatos vásárlói magatartással növelhető a magyar vidék eltartóképessége. 

Az államtitkár felhívta a figyelmet, „aki a vásárcsarnokban vagy a piacon tölti meg a családi bevásárlókosarát, az a legjobb megoldást választja. Felelős döntést hoz családja egészsége, a környezet és a társadalom egésze szempontjából is” – fogalmazott.

OrientPress Hírügynökség (OPH)/Kép: OrientPress Hírügynökség (OPH)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Szekérfesztivál Budapesten – A zene ereje összehoz

Az idén már 28. alkalommal tér vissza Krisna szekere Budapestre a Ratha-játrá Szekérfeszti…