Főoldal Hírek Átólzéig Závogyán Magdolna: Magyarország fesztivál-nagyhatalom

Závogyán Magdolna: Magyarország fesztivál-nagyhatalom

7 perc átlagos olvasási idő
0
124
 ehaccp_topbanner3.jpg

Magyarország fesztivál-nagyhatalom, a fesztiválok arról tanúskodnak, hogy a kultúra velünk él, látható, hallható, tapintható – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára pénteken a 23. Körös-völgyi Sokadalom és a Gyulai Várszínház 60. évadának megnyitó ünnepségén Gyulán.

    Závogyán Magdolna kiemelte, a fesztivál szó ünnepet jelent, a kettős gyulai fesztivál “több rétegben tárja elénk az autentikus értékeket, beavat Békés vármegye páratlanul gazdag kincseibe, leteszi elénk az ország nép- és előadó művészetének legjavát, és megidézi a Kárpát-haza egyetemes örökségét”.

    Hozzátette, a két gyulai fesztivál “nagymúltú, egymásba fonódó események, kiemelkedő ékkövei kulturális életünknek”.

    Az államtitkár szavai szerint a fesztiválok közösségformáló, identitáserősítő erővel bírnak, a kultúra pedig nemzetformáló, jövőépítő.

    Kovács József (Fidesz) országgyűlési képviselő felidézte a Gyulai Várszínház hatvanéves történelmét. Mint mondta, 1958-ban újították fel a várat, egy évre rá nyílt meg a várfürdő a szomszédságában. Miszlay István, a Békés Megyei Jókai Színház főrendezője-igazgatója – aki akkor már ismerte a külföldi szabadtéri színházakat – győzte meg 1963-ban az illetékeseket, hogy szervezzenek egyet a gyulai vár udvarán is. A várszínház végül 1978-ban vált önállóvá.

    Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester megnyitó beszédében arról szólt, hogy a gyulai várszínház évadának szervezésekor mindig a “minőségi kultúra, a minőségi élmények” szolgáltak mércéül, ahogy a Körös-völgyi Sokadalomra is csak a minőségi népművészetet engedik be, “kirekesztve a bóvlit és a műanyagot”.

    Emlékeztetett arra, hogy a második világháború után a kommunista diktatúra vette el a megyeszékhely címet a várostól, ezután Gyula évekig kereste a helyét, de végül megtalálta a turizmusban, így a kulturális turizmusban is.

    Elek Tibor, a Gyulai Várszínház Nonprofit Kft. ügyvezetője aláhúzta: a teátrumot mindig a hagyományok létrehozása, éltetése és megújítása jellemezte. Elmondta, hogy a Gyulai Várszínház jubileumi, 60. évadában, amely augusztus 17-ig tart, három új bemutatót terveznek, megszervezik az Erdélyi Hetet, a Molnár Ferenc Napokat és a XI. Irodalmi Humorfesztivált, újdonságként pedig a Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválját és az ingyenes Free Zenei Fesztivált.

    A 23. Körös-völgyi Sokadalmon a magyar népi kultúra szinte minden eleme megjelenik. Pénteken és szombaton az Alföld hét népművészeti egyesületének több mint 100 alkotója népi kismesterség-bemutatóval, játszóházzal és népművészeti vásárral várja az érdeklődőket. A színpadi programok között helyet kap a XVI. Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsora, szombaton pedig a XXVI. Békés Megyei Táncosok Találkozója – sorolták a Körös-völgyi Sokadalom főszervezői, Kocsis Klára, a Békés megyei Népművészeti Egyesület titkára és Farkas Lilla, a Békés megyei Néptáncosok Szövetsége elnöke.

OPH/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű h…