Főoldal Hírek Átólzéig Gombafogyasztásra ösztönöz a NAK

Gombafogyasztásra ösztönöz a NAK

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,219
 ehaccp_topbanner3.jpg

Idén ismét különböző zöldség- és gyümölcsfélék fogyasztását népszerűsítő kampányokat szervez az áruházláncokban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Júniusban a hazai csiperke- és laskagomba kerül a fókuszba. A kampányok mellett új, szórakoztató edukációs közösségi oldal is indult a Facebookon Itthonról-Otthonra címmel, a hazai élelmiszerek népszerűsítésére – közölte a kamara az OrientPress Hírügynökséggel.

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett program két gombafajt érint, a csiperkét és a laskagombát, amelyek a legjelentősebb termesztett fajok hazánkban. A kampányba bevonja a kiskereskedelmi láncokat (Auchan, CBA, LIDL, METRO, SPAR, TESCO) és a hazai termelőket.

 

Tapasztalatok szerint az egy főre eső gombafogyasztás igen alacsony, mindössze 1-1,5 kilogramm évente. A kampány célkitűzése, hogy ezt megduplázva, évi 3 kilogrammra növekedjen az egy főre jutó hazai fogyasztás – jelentette be Győrffy Balázs, a NAK elnöke a keddi kampánynyitó sajtóeseményen. Mint mondta, a magas ásványianyag- és vitamintartalmú, értékes fehérjéket és zsírsavakat tartalmazó gombafélék itthon inkább ősszel-télen keresettek, pedig az év további időszakában is érdemes őket felvenni a változatos étrend alapanyagai közé.

 

Mint írják, a NAK júniusban zajló kampánya nagyobb részben az edukációra helyezi a hangsúlyt, mert a tapasztalatok szerint a hazai fogyasztók a gomba felhasználásával kapcsolatban viszonylag kevés információval rendelkeznek. A tudatformálás többek között azért is fontos eleme a programnak, mert az ismeretek hiánya miatt sokszor az alapanyag értékesebb részeit nem használják fel az ételekben. Sokakban még élnek olyan téves információk, amelyek a nyers fogyaszthatóságot kérdőjelezik meg.

 

laska gomba

ÍForrás: pixabay.com

 

A hazai gombatermelés az utóbbi években növekedett, a 2008-ban regisztrált 18 ezer tonnás mennyiségről a tavalyi évre közel 30 ezer tonnára bővült, nagyjából 15-20 milliárd forintos éves termelési értéket produkálva.

 

A megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, ezek közel 60 százaléka exportra kerül. Magyarországon 18-20 nagyobb és 300-400 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat mintegy 4.500 főt foglalkoztat – áll a tájékoztatásban.

 

„Itthonról Otthonra”

A NAK „Itthonról Otthonra” címmel létrehozott egy életmód témájú Facebook-oldalt. Itt egész évben, edukációs jelleggel olyan látásmód-formáló üzeneteket juttat el szórakoztató formában, amelyek segítik a hazai termékekbe vetett bizalom erősítését.

 

OPH/NAK/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Együtt ünneplik idén Debrecenben a város és a költészet napját, valamint a Függetlenségi nyilatkozat évfordulóját

Hármas ünnepre készülnek Debrecenben: április közepén első alkalommal együtt ünneplik meg …