Átólzéig Gombafogyasztásra ösztönöz a NAK Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2017-05-31 7 perc átlagos olvasási idő 0 1,240 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Képünk csak illusztráció! Idén ismét különböző zöldség- és gyümölcsfélék fogyasztását népszerűsítő kampányokat szervez az áruházláncokban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Júniusban a hazai csiperke- és laskagomba kerül a fókuszba. A kampányok mellett új, szórakoztató edukációs közösségi oldal is indult a Facebookon Itthonról-Otthonra címmel, a hazai élelmiszerek népszerűsítésére – közölte a kamara az OrientPress Hírügynökséggel. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett program két gombafajt érint, a csiperkét és a laskagombát, amelyek a legjelentősebb termesztett fajok hazánkban. A kampányba bevonja a kiskereskedelmi láncokat (Auchan, CBA, LIDL, METRO, SPAR, TESCO) és a hazai termelőket. Tapasztalatok szerint az egy főre eső gombafogyasztás igen alacsony, mindössze 1-1,5 kilogramm évente. A kampány célkitűzése, hogy ezt megduplázva, évi 3 kilogrammra növekedjen az egy főre jutó hazai fogyasztás – jelentette be Győrffy Balázs, a NAK elnöke a keddi kampánynyitó sajtóeseményen. Mint mondta, a magas ásványianyag- és vitamintartalmú, értékes fehérjéket és zsírsavakat tartalmazó gombafélék itthon inkább ősszel-télen keresettek, pedig az év további időszakában is érdemes őket felvenni a változatos étrend alapanyagai közé. Mint írják, a NAK júniusban zajló kampánya nagyobb részben az edukációra helyezi a hangsúlyt, mert a tapasztalatok szerint a hazai fogyasztók a gomba felhasználásával kapcsolatban viszonylag kevés információval rendelkeznek. A tudatformálás többek között azért is fontos eleme a programnak, mert az ismeretek hiánya miatt sokszor az alapanyag értékesebb részeit nem használják fel az ételekben. Sokakban még élnek olyan téves információk, amelyek a nyers fogyaszthatóságot kérdőjelezik meg. laska gomba ÍForrás: pixabay.com A hazai gombatermelés az utóbbi években növekedett, a 2008-ban regisztrált 18 ezer tonnás mennyiségről a tavalyi évre közel 30 ezer tonnára bővült, nagyjából 15-20 milliárd forintos éves termelési értéket produkálva. A megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, ezek közel 60 százaléka exportra kerül. Magyarországon 18-20 nagyobb és 300-400 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat mintegy 4.500 főt foglalkoztat – áll a tájékoztatásban. „Itthonról Otthonra” A NAK „Itthonról Otthonra” címmel létrehozott egy életmód témájú Facebook-oldalt. Itt egész évben, edukációs jelleggel olyan látásmód-formáló üzeneteket juttat el szórakoztató formában, amelyek segítik a hazai termékekbe vetett bizalom erősítését. OPH/NAK/Pixabay
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Széll Tamás lesz a Bocuse d’Or európai döntőjének zsűrielnöke Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2018. május 15., kedd (MTI) – Széll …
A grammra mért boldogság: azaz a csokoládé A grammra mért boldogság: azaz a csokoládé A magyarok fele el sem tudja …