Főoldal Hírek Ajánló Fontos, hogy a gyermekek számára a sport örömforrás legyen

Fontos, hogy a gyermekek számára a sport örömforrás legyen

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,231
 ehaccp_topbanner3.jpg

Fontos, hogy a gyermekek számára a sport örömforrás legyen

 

Miként lehet fokozottabban érvényesíteni a gyermekek érdekeit a sportban – e témában egyeztetett Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Danks Emesével, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója és Lux Ágnessel, a szervezet gyermekjogi igazgatójával-tudatta az EMMI.

A felnövekvő nemzedék egészsége és teljesítőképessége hatékonyan javítható az iskolákban, s ezt a célt szolgálja a mindennapos testnevelés bevezetése is – hangsúlyozta az államtitkár a megbeszélésen. Rendkívül fontos, hogy az iskolai tanórák és a szabadidős tevékenységként választott különféle sportfoglalkozások és edzések, sportszakmai és pedagógiai szempontból egyaránt hozzájáruljanak a gyermekek egészséges fejlődéséhez – tette hozzá Szabó Tünde.

A megbeszélésen elhangzott: az UNICEF rendkívül fontosnak tartja a gyerekek szabadidőhöz és játékhoz, sporthoz való jogát, ezért mindig kiemelten kezelte a sport jótékony hatását és a gyermekek érdekeit.

Az egyeztetésen szó esett az UNICEF Magyar Bizottságának 2 évvel ezelőtti, „Gyermekek tapasztalatai a sportban” című kutatásának eredményéről is.

E szerint a fiatalok elsősorban a mozgás öröme (29 százalék), a barátokkal való együttlét (22 százalék) és a kikapcsolódás kedvéért (14 százalék) kezdenek el sportolni. Ezt követően a siker és a küzdelem (13 százalék ill. 12  százalék) jelenik meg motivációs tényezőként a válaszokban. A kutatásban résztvevők, több mint 60 százaléka alapvetően pozitívnak értékelte a gyermekkori sportélményeit és elégedett volt azzal a figyelemmel, amit gyermekként az edzőjétől kapott.

Az Európai Bizottság 2007-ben kiadott Fehér könyve rámutatott arra, hogy a sportban különböző veszélyekkel és kihívásokkal is meg kell küzdeni a fiataloknak. Ilyen például a fiatal játékosok kihasználása, gazdasági kizsákmányolása, jogaik sérelme, a rasszizmus, az esélyegyenlőség sérelme vagy a tiltott teljesítményfokozók használata. E körbe sorolható továbbá a felkészüléshez köthető vagy a sporteseményeken megjelenő fizikális vagy mentális erőszak is.

Szabó Tünde leszögezte: a sportban felbukkanó, a gyermekek jogainak sérelméhez vezető problémák feltárása és visszaszorítása közös érdek. Az államtitkár fontosnak tartotta, hogy e cél érdekében az UNICEF élen kíván járni a gyermekjogi ismeretek elterjesztésében, ezért az edzők képzésénél is figyelembe veszik a nemzetközi és hazai jó gyakorlatokat.

E témában együttműködést készít elő a Sportért Felelős Államtitkárság és az UNICEF.

 

EMMI/OPH, Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…