Főoldal Hírek Ajánló Fontos, hogy a gyermekek számára a sport örömforrás legyen

Fontos, hogy a gyermekek számára a sport örömforrás legyen

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,181
 ehaccp_topbanner3.jpg

Fontos, hogy a gyermekek számára a sport örömforrás legyen

 

Miként lehet fokozottabban érvényesíteni a gyermekek érdekeit a sportban – e témában egyeztetett Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Danks Emesével, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója és Lux Ágnessel, a szervezet gyermekjogi igazgatójával-tudatta az EMMI.

A felnövekvő nemzedék egészsége és teljesítőképessége hatékonyan javítható az iskolákban, s ezt a célt szolgálja a mindennapos testnevelés bevezetése is – hangsúlyozta az államtitkár a megbeszélésen. Rendkívül fontos, hogy az iskolai tanórák és a szabadidős tevékenységként választott különféle sportfoglalkozások és edzések, sportszakmai és pedagógiai szempontból egyaránt hozzájáruljanak a gyermekek egészséges fejlődéséhez – tette hozzá Szabó Tünde.

A megbeszélésen elhangzott: az UNICEF rendkívül fontosnak tartja a gyerekek szabadidőhöz és játékhoz, sporthoz való jogát, ezért mindig kiemelten kezelte a sport jótékony hatását és a gyermekek érdekeit.

Az egyeztetésen szó esett az UNICEF Magyar Bizottságának 2 évvel ezelőtti, „Gyermekek tapasztalatai a sportban” című kutatásának eredményéről is.

E szerint a fiatalok elsősorban a mozgás öröme (29 százalék), a barátokkal való együttlét (22 százalék) és a kikapcsolódás kedvéért (14 százalék) kezdenek el sportolni. Ezt követően a siker és a küzdelem (13 százalék ill. 12  százalék) jelenik meg motivációs tényezőként a válaszokban. A kutatásban résztvevők, több mint 60 százaléka alapvetően pozitívnak értékelte a gyermekkori sportélményeit és elégedett volt azzal a figyelemmel, amit gyermekként az edzőjétől kapott.

Az Európai Bizottság 2007-ben kiadott Fehér könyve rámutatott arra, hogy a sportban különböző veszélyekkel és kihívásokkal is meg kell küzdeni a fiataloknak. Ilyen például a fiatal játékosok kihasználása, gazdasági kizsákmányolása, jogaik sérelme, a rasszizmus, az esélyegyenlőség sérelme vagy a tiltott teljesítményfokozók használata. E körbe sorolható továbbá a felkészüléshez köthető vagy a sporteseményeken megjelenő fizikális vagy mentális erőszak is.

Szabó Tünde leszögezte: a sportban felbukkanó, a gyermekek jogainak sérelméhez vezető problémák feltárása és visszaszorítása közös érdek. Az államtitkár fontosnak tartotta, hogy e cél érdekében az UNICEF élen kíván járni a gyermekjogi ismeretek elterjesztésében, ezért az edzők képzésénél is figyelembe veszik a nemzetközi és hazai jó gyakorlatokat.

E témában együttműködést készít elő a Sportért Felelős Államtitkárság és az UNICEF.

 

EMMI/OPH, Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…