Átólzéig „Elit borszalon” Egerben Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2017-06-27 11 perc átlagos olvasási idő 0 2,347 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Összesen 95 aranyérmes és 7 nagy aranyérmes bor született a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2017-es Országos Borversenyén, amelyet idén Egerben rendeztek. Idén is rekord számú nevezés érkezett: 195 pincészet 628 tételét bírálta a hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri. A HNT célja az „elit borszalon” létrehozása: a díjnyertes tételekből készül az a borválogatás, amellyel itthon és külföldön a magyar borokat népszerűsíti a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Turisztikai Ügynökség. Magyarország legnagyobb hagyományokkal bíró, piaci alapokon működő borversenyét évről évre nagyobb figyelem kíséri: Az előző évhez képest idén 35 százalékkal több tételt neveztek, ami jól mutatja: a termelők nyitottak a szakmai értéklelésre. Az Országos Borversenyre nevezett tételek már átestek egy hegyközségi és borvidéki borversenyen, s ez a többszörös szűrő objektív megmérettetést garantál a magyar boroknak. Az alulról épülő kiválasztási rendszer és a többszöri válogatás az ágazat minden szereplője számára biztosítja az egyenlő feltételeket, egyben a legnagyobb merítéssel dolgozik Magyarország borkínálatából. A szőlő-borágazati stratégiában is megfogalmaztuk: emelni szükséges a bortermelés színvonalát és annak jövedelmezőségét. Ennek alapja a valós és pontos értékítélet. Az idei bormustránkkal ezt a célt kívántuk szolgálni. Ezúton is köszönöm a gazdáknak a nagyszámú nevezést. – mondta Légli Ottó, a HNT elnöke – A hegyközségi szerkezethez igazodó borminősítés rendszere évtizedes tradíció. Fontosnak tartjuk, hogy a termelők és azok szakmai közössége helyben állítsa fel azt a minőségi mércét, ami a továbblépés alapja lehet. Szeretnénk, ha a borvidékek helyi értékeikre alapoznának, ugyanakkor a helyes, pontos, objektív minősítés ismeretében pozícionálnák önmagukat, termékeiket. Azt reméljük, hogy e megmérettetés, mint a lehető legalaposabb válogatás eredménye mindenki számára etalont teremt. Az első nemzetközi siker már meg is született Csehországban: az Oenoforum 2017 nemzetközi borversenyen a természetes édes borok kategóriagyőztese a Basilicus Tokaji 2013-as 6 puttonyos Aszúja lett, a legjobb vörösbor címet pedig a Sauska Pincészet 2012 Villányi Prémium Cabernet franc-ja nyerte el a múlt héten. A HNT a közeli külpiacok, így a Visegrádi Négyek piaca felé nyitna, ebben az évben több megjelenést is terveznek a V4-es országokban. Érmes borok: Ezüstérmes borok: 104 Aranyérmes borok: 95 Nagy aranyérmes borok: 7 Érmes borok összesen: 206 A kategóriák győztesei: A legjobb fehérbor Kincsem Kastély Szőlőbirtok – Birtokbor 2014 Legjobb rozébor Agárdi Csóbor Pincészet – Agárdi Kékfrankos Rosé2016 Legjobb vörösbor Szeleshát Birtok – Szeleshát Cuvée 2011 Legjobb gyöngyözőbor/habzóbor Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – ξ [kszí] 2016 Legjobb pezsgő Törley Pezsgőpincészet Kft. – Törley Chardonnay Brut 2013 Legjobb édes bor Kincsem Kastély Szőlőbirtok – Hárslevelű Késői szüret 2013 Nagydíjak Legjobb illatos fehérbor hazai nemesítésű fajtából Garamvári Szőlőbirtok – Balatonlellei Irsai Olivér 2016. Legjobb Kárpát medencei nagy száraz fehérbor Dobosi Pincészet – Bio Olasz rizling Hegybor2015. Legjobb kékfrankosra alapozott házasítás Thummerer Vilmos – Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged 2012. Emlékdíjak, különdíj: Figula Mihály emlékdíj -a legjobb magyar eredetű száraz fehérbor: Dobosi Pincészet – Bio Olasz rizling Hegybor 2015. Gál Tibor emlékdíj– a verseny legjobb Bikavér termelője: Thummerer Vilmos – Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged 2012. Smile Wine 2017 – a Riedel poharak magyarországi forgalmazója, a Borszer Kft. különdíja Sauska és Társa Kft. Villányi Kadarka 2015.
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Békési kormánymegbízott: a közétkeztetés használjon minél több helyi terméket! Békési kormánymegbízott: a közétkeztetés használjon minél több helyi terméket! (MTI) – A …
Séfklub: Áprilisi vegánságok Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete 2023. április 3-án tartotta meg soron következő taggyűlését, melyen …