Főoldal Hírek Átólzéig Egyre többen preferálják a kártyás fizetést

Egyre többen preferálják a kártyás fizetést

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,599
 ehaccp_topbanner3.jpg

A kártyabirtokosok bő egynegyede minden lehetséges esetben igyekszik készpénzmentesen fizetni, ami 10 százalékpontos növekedés a legutóbbi, 2016-os adatfelvétel óta ‒ tájékoztatta az MTI-t a Nézőpont Intézet hétfőn.

 

Míg két évvel ezelőtt 800 ezer ember használt lehetőség szerint minden fizetéskor bankkártyát, manapság már 1,4 milliónyian.

 

A kártyabirtokosok további 35 százaléka ‒ majdnem 2 millió ember ‒ állította, hogy szokott kártyával fizetni egyes esetekben, de közel sem mindig.

 

A felmérés szerint a kártyával rendelkezők hattizede nevezhető a készpénzmentes fizetési megoldások iránt nyitottnak, ami 5 százalékpontos emelkedés 2016-hoz képest.

 

A kártyabirtokosok 25 százaléka csak ritkán, 14 százaléka pedig lehetőleg egyáltalán nem használja kártyáját ‒ mind a két csoport aránya csökkent, olvasható a közleményben.

 

A kártyás fizetés növekedésének hátterében az intézet szerint a pénzügyi kultúra kormányzati intézkedésekkel ösztönzött lassú átalakulása, illetve a kártyaelfogadó-helyek számának évi 25 százalékos növekedése állhat.

 

A kényelmes és gyors, érintéses kártyás fizetés használatában 2017 volt az áttörés éve: a kártyák több mint 70 százaléka, a POS terminálok 80 százaléka támogatja ezt a funkciót ‒ emelték ki.

 

A magyarok leggyakrabban szupermarketekben vásárolnak bankkártyával, és egyre gyakoribb a gyógyszertárak, vendéglátóipari egységek és egyéb üzletekben is az elektronikus fizetési mód használata ‒ olvasható a közleményben.

 

A Nézőpont Intézet reprezentatívnak tekinthető közvélemény-kutatása idén július 19. és augusztus 2. között készült ezer ember személyes megkérdezésével.

 

 

MTI Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Saját kriptovalutát indított egy osztrák szendvicsező

Tokenekkel lehet fizetni az LAMEA Sandwich Corner éttermeibenA komoly üzleti befektetés me…