Főoldal Hírek Átólzéig Egyre többen preferálják a kártyás fizetést

Egyre többen preferálják a kártyás fizetést

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,693
 ehaccp_topbanner3.jpg

A kártyabirtokosok bő egynegyede minden lehetséges esetben igyekszik készpénzmentesen fizetni, ami 10 százalékpontos növekedés a legutóbbi, 2016-os adatfelvétel óta ‒ tájékoztatta az MTI-t a Nézőpont Intézet hétfőn.

 

Míg két évvel ezelőtt 800 ezer ember használt lehetőség szerint minden fizetéskor bankkártyát, manapság már 1,4 milliónyian.

 

A kártyabirtokosok további 35 százaléka ‒ majdnem 2 millió ember ‒ állította, hogy szokott kártyával fizetni egyes esetekben, de közel sem mindig.

 

A felmérés szerint a kártyával rendelkezők hattizede nevezhető a készpénzmentes fizetési megoldások iránt nyitottnak, ami 5 százalékpontos emelkedés 2016-hoz képest.

 

A kártyabirtokosok 25 százaléka csak ritkán, 14 százaléka pedig lehetőleg egyáltalán nem használja kártyáját ‒ mind a két csoport aránya csökkent, olvasható a közleményben.

 

A kártyás fizetés növekedésének hátterében az intézet szerint a pénzügyi kultúra kormányzati intézkedésekkel ösztönzött lassú átalakulása, illetve a kártyaelfogadó-helyek számának évi 25 százalékos növekedése állhat.

 

A kényelmes és gyors, érintéses kártyás fizetés használatában 2017 volt az áttörés éve: a kártyák több mint 70 százaléka, a POS terminálok 80 százaléka támogatja ezt a funkciót ‒ emelték ki.

 

A magyarok leggyakrabban szupermarketekben vásárolnak bankkártyával, és egyre gyakoribb a gyógyszertárak, vendéglátóipari egységek és egyéb üzletekben is az elektronikus fizetési mód használata ‒ olvasható a közleményben.

 

A Nézőpont Intézet reprezentatívnak tekinthető közvélemény-kutatása idén július 19. és augusztus 2. között készült ezer ember személyes megkérdezésével.

 

 

MTI Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…