Színes Csökkenő cégszám mellett is jól teljesítenek a budapesti éttermek Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2017-11-29 6 perc átlagos olvasási idő 0 1,003 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A kép csak illusztráció! Ugyan sokan látnak fantáziát a budapesti étteremnyitásban, ezzel párhuzamosan azonban sokan kénytelenek bezárni, a működő cégek száma az elmúlt három évben folyamatosan csökkent, a megmaradók ugyanakkor jól teljesítenek, nettó árbevételük emelkedett az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint. Az Opten szerdai közleményében kiemelte, hogy az alkalmazottak száma a fővárosi vendéglátóipari piacon folyamatosan bővül, a szereplők azonban elsősorban minőségi munkaerőhiánnyal küzdenek. Az idén majdnem 40 ezren dolgoznak budapesti éttermekben és egyéb egységekben, szemben a tavalyi 38 500-zal, illetve a 2015-ös 36 755-tel, a működő cégek száma ugyanakkor több mint ötszázzal, 7008-ra csökkent tavalyhoz képest. Az Opten szerint a több más területen gondot okozó munkaerőhiány a budapesti éttermek alkalmazotti statisztikáiból nem olvasható ki, aminek valószínű oka a főváros országostól eltérő, kedvezőbb munkaerő piaci helyzete, valamint a vidékinél némileg kedvezőbb munkabérek. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint szeptemberben a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás szektorban dolgozók nettó átlagkeresete 123 ezer forint volt, míg a nemzetgazdasági átlag 194 ezer forint. Tavaly a szektorban a nettó átlagkereset 110 373 forint, a nemzetgazdasági átlag pedig 175 ezer forintot tett ki. Az Opten hangsúlyozta, mivel a hazai vendéglátással foglakozó cégek 44 százaléka budapesti, ezért e vállalkozások teljesítménye döntően befolyásolja a hazai vendéglátás egészének eredményeit is. A reálkeresetek növekedése, a végrehajtott áfacsökkentés és a kedvező turisztikai teljesítménymutatók alapján a kereslet további bővülése várható. A budapesti éttermeket és egyéb vendéglátó ipari egységeket üzemeltető vállalkozások összárbevétele 2014-ben 217 milliárd forint volt, 2016-ban pedig meghaladta a 274 milliárd forintot. Ezzel párhuzamosan azonban a működő cégek száma folyamatosan csökkent, míg 2014-ben 7929 működő vállalkozást tartottak nyilván, addig tavaly már csak 7537, 2017-ben pedig mindössze 7008 ilyen profilú cég maradt a piacon. A céginformációs szolgáltató szerint az éttermi, mozgó vendéglátás még mindig az egyik legsérülékenyebb szolgáltatási szektor. Ezt jól mutatja, az Opten cégfluktuációs indexének (CFI) alakulása a vizsgált időszakban. A piacra belépő és onnan távozó cégek számának arányosítása a működő vállalkozások számához azt mutatja, hogy bár sokan látnak fantáziát a budapesti étteremnyitásban, ezzel párhuzamosan sokan kénytelenek lehúzni a rolót. Ráadásul ez a mutató 2014 óta folyamatosan növekszik, 2016-ban 19,42 százalékon állt, ami jóval magasabb, mint az országos átlag. Szintén a szektor sérülékenységét mutatja az elindult végrehajtási eljárásoknak a működő cégek számához mért magas aránya. MTI/Pixabay
Az Egri Vízilabda Klub és az Eger Lions Club közösen gyűjt az SMA-val diagnosztizált Zsombor kezelésére
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Több a vendég és kevesebb a bűncselekmény az Oktoberfesten Emelkedett a látogatók száma a müncheni Oktoberfesten a koronavírus-járvány előtti időkhöz képest, a bűncselekmények …
Somlói galuska Somlói galuska Hozzávalók (4személyre): A piskótákhoz (egyenként): 6 db tojás 16 dkg cukor 16 …