Főoldal Hírek Átólzéig Bujdosó Ferenc egy percre sem tud és nem is akar elszakadni a természettől

Bujdosó Ferenc egy percre sem tud és nem is akar elszakadni a természettől

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,139
 ehaccp_topbanner3.jpg

Bujdosó Ferenc egy percre sem tud és nem is akar elszakadni a természettől

 

Budapest, 2015. május 21.– Bujdosó Ferenc, a dél-balatoni Bujdosó Pincészet vezető borászának hobbija a munkája, de szabadidejét is a természetben tölti. Talajmunkák, nyitott pincenapok, vitorlás versenyek, fesztiválok: pörgős hetek várnak Bujdosóékra.

Bujdosóéknak mindig akad tennivalójuk a szőlőben, jelenleg a sorközök kaszálását végzik, hogy szőlő virágzásáig befejezhessék. „Várjuk a szőlővirágzást, amiből aztán nagyjából következtetni lehet az idei szőlőhozamra, de én most átlagos mennyiségre számítok, ez azonban a tavalyi nagy esőzések után kifejezetten kielégítőnek számít” – mondja Ferenc.

Bujdosóék, amit csak lehet, saját maguk termesztenek. Ferenc és felesége, Bea a szabadidejüket házi kertészkedéssel töltik, az ültetéstől a kapálásig a növények gondozásán át minden kerti munkálatot ők végeznek. „130 palánta paradicsomot, 60 palánta paprikát ültettünk, de karalábét, padlizsánt, céklát, uborkát, patiszont, borsót és sárgadinnyét is termesztünk, persze kizárólag saját célra” – meséli büszkén Ferenc.  Bea és Klári néni hagyományosan orgona-, akác- és bodzaszörpöt is készítenek, amelyek alapanyagként szolgálnak a fesztiválokon kóstolható koktéloknak.

Mivel a Bujdosó-család– ahogyan termékcímkéik is tükrözik – hobbija a vitorlázás, Ferenc és testvére Zsigmond aktívan részt vesznek a balatoni vitorlás regattákon, így gőzerővel készülnek a Pünkösdi Regattára. Természetesen a Kékszalagvitorlásverseny állandó résztvevői, így idén is szurkolhatunk a Pannonia csapatának, amelyet Zsigmond és Ferenc is erősítenek. Persze nemcsak versenyzőként, hanem támogatóként is fontos számukra, hogy a vitorlázáshoz kötődő eseményeken részt vegyenek, így az elmúlt évekhez hasonlóan idén is támogatják a május 27-31-ig tartó Erste Private Banking Dragon Országos Bajnokságot.

Bujdosóék május 23-án és 24-én nyitott pincenapokat tartanak balatonszemesi látványpincéjükben. A programhoz számos dél-balatoni pincészet is csatlakozott.

A rendezvények sokaságából kiemelkedik a Balatonbogláron június 19-21. között megrendezésre kerülő Parti Pezsgés. A dél-balatoni borászatok színe-java gondoskodik a kiváló borkínálatról, de többek között a Balatoni Kör és a Kistücsök Étterem is képviselteti magát a hagyományteremtő fesztiválon, ahol számos sportolási lehetőséggel, élőzenés koncertekkel, csocsóbajnoksággal, divatbemutatóval, rodeoszörffel, streetfood sarokkal és sok egyéb színes programmal várják a fesztiválozókat.   

Bujdosó Ferenc a pincészete honlapján található saját blogbejegyzéseiben(https://www.bujdoso.com/kategoria/blog/)hétről hétre beszámol az aktuális teendőkről, eseményekről, hétköznapokról. A júniusban megjelenő, személyes hangvételű Balatoni Borkalauz című borútikönyvben pedig a többek között a Bujdosó Pincészet története és borajánlóik is olvashatók. 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

2021. szeptember 20-án, néhány hétnyi próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a valamikori …