Főoldal Hírek Átólzéig Bujdosó Ferenc egy percre sem tud és nem is akar elszakadni a természettől

Bujdosó Ferenc egy percre sem tud és nem is akar elszakadni a természettől

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,256
 ehaccp_topbanner3.jpg

Bujdosó Ferenc egy percre sem tud és nem is akar elszakadni a természettől

 

Budapest, 2015. május 21.– Bujdosó Ferenc, a dél-balatoni Bujdosó Pincészet vezető borászának hobbija a munkája, de szabadidejét is a természetben tölti. Talajmunkák, nyitott pincenapok, vitorlás versenyek, fesztiválok: pörgős hetek várnak Bujdosóékra.

Bujdosóéknak mindig akad tennivalójuk a szőlőben, jelenleg a sorközök kaszálását végzik, hogy szőlő virágzásáig befejezhessék. „Várjuk a szőlővirágzást, amiből aztán nagyjából következtetni lehet az idei szőlőhozamra, de én most átlagos mennyiségre számítok, ez azonban a tavalyi nagy esőzések után kifejezetten kielégítőnek számít” – mondja Ferenc.

Bujdosóék, amit csak lehet, saját maguk termesztenek. Ferenc és felesége, Bea a szabadidejüket házi kertészkedéssel töltik, az ültetéstől a kapálásig a növények gondozásán át minden kerti munkálatot ők végeznek. „130 palánta paradicsomot, 60 palánta paprikát ültettünk, de karalábét, padlizsánt, céklát, uborkát, patiszont, borsót és sárgadinnyét is termesztünk, persze kizárólag saját célra” – meséli büszkén Ferenc.  Bea és Klári néni hagyományosan orgona-, akác- és bodzaszörpöt is készítenek, amelyek alapanyagként szolgálnak a fesztiválokon kóstolható koktéloknak.

Mivel a Bujdosó-család– ahogyan termékcímkéik is tükrözik – hobbija a vitorlázás, Ferenc és testvére Zsigmond aktívan részt vesznek a balatoni vitorlás regattákon, így gőzerővel készülnek a Pünkösdi Regattára. Természetesen a Kékszalagvitorlásverseny állandó résztvevői, így idén is szurkolhatunk a Pannonia csapatának, amelyet Zsigmond és Ferenc is erősítenek. Persze nemcsak versenyzőként, hanem támogatóként is fontos számukra, hogy a vitorlázáshoz kötődő eseményeken részt vegyenek, így az elmúlt évekhez hasonlóan idén is támogatják a május 27-31-ig tartó Erste Private Banking Dragon Országos Bajnokságot.

Bujdosóék május 23-án és 24-én nyitott pincenapokat tartanak balatonszemesi látványpincéjükben. A programhoz számos dél-balatoni pincészet is csatlakozott.

A rendezvények sokaságából kiemelkedik a Balatonbogláron június 19-21. között megrendezésre kerülő Parti Pezsgés. A dél-balatoni borászatok színe-java gondoskodik a kiváló borkínálatról, de többek között a Balatoni Kör és a Kistücsök Étterem is képviselteti magát a hagyományteremtő fesztiválon, ahol számos sportolási lehetőséggel, élőzenés koncertekkel, csocsóbajnoksággal, divatbemutatóval, rodeoszörffel, streetfood sarokkal és sok egyéb színes programmal várják a fesztiválozókat.   

Bujdosó Ferenc a pincészete honlapján található saját blogbejegyzéseiben(https://www.bujdoso.com/kategoria/blog/)hétről hétre beszámol az aktuális teendőkről, eseményekről, hétköznapokról. A júniusban megjelenő, személyes hangvételű Balatoni Borkalauz című borútikönyvben pedig a többek között a Bujdosó Pincészet története és borajánlóik is olvashatók. 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Szekérfesztivál Budapesten – A zene ereje összehoz

Az idén már 28. alkalommal tér vissza Krisna szekere Budapestre a Ratha-játrá Szekérfeszti…