Főoldal Hírek Átólzéig Böjte Csaba: Arra születtünk, hogy mi is ajándékokká váljunk

Böjte Csaba: Arra születtünk, hogy mi is ajándékokká váljunk

7 perc átlagos olvasási idő
0
914
 ehaccp_topbanner3.jpg

Böjte Csaba: Arra születtünk, hogy mi is ajándékokká váljunk

 

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes a nehéz-sorsú gyerekeket befogadó és felkaroló Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője december közepén a budapesti Szent Margit templomban tartott három napos lelkigyakorlatot a küzdelem, a türelem és a szeretet fontosságát kiemelve. Az egyik adventi triduumon a Rádió Orient is jelen volt.

Volt már olyan gyerek, akit 10-12 évesen szolgálóként, ‘gazdája’ a halála után Böjte Csabára hagyott, de olyan is akadt, akit az egyedül maradt édesanya küldött el az otthonba. Számunkra talán elképzelhetetlen, de sok gyerek Andersen gyufaárus lányához hasonlóan a hideg utcáról lesi mások karácsonyfáját, mások ajándékait, míg ő maga nem kap semmit.

Böjte Csaba gyerekeivel szeretetet, örömet visz karácsonykor is hol egy nyárádmagyarósi kisfaluba, hol egy női börtönbe, idősotthonba, elmekórházba vagy a kezdeti nehézségek idején az otthont bezárással fenyegető polgármesternek. „Amikor a gyermekvédelem még állami feladat volt civil voltam a pályán, nemcsak magyar, de pap is. Mit lehetett tenni ilyenkor? Azt, amit Jézus Krisztus mond: szeretni.” – emlékszik ezekre az időkre Csaba testvér. A szeretetnél nagyobb fegyver nincs, bármilyen problémára ez a megoldás – vallja.

Böjte Csaba az elmúlt 21 év alatt több mint 5000 gyereket fogadott be, akikből 2700 már kirepült. „Én is árván nőttem fel, – mondja a ferences szerzetes – édesapám meghalt, édesanyám egyedül nevelt fel húgommal Csíkszeredán. Boldog gyerekkorom volt, békében, szeretetben éltünk. Átérzem, milyen, amikor édesapámmal fociznék, de nem lehet. Ezért is hiszem, hogy ezek a gyerekek bármit tesznek is nem akarnak mást csak a kör közepére, a figyelem középpontjába kerülni, mint mindannyian.”

Az adventi koszorú négy gyertyája Csaba testvérnek azt jelképezi, hogy a sötétséget egy pislákoló kis fény is le tudja győzni. Isten segítségét kéri, hogy mi is a körülöttünk lévő sötétség, butaság, balgaság ellen ne harcoljunk, ne gyűlölködjünk, ne vegyük fel az ő eszközeiket, hanem a szeretet, a jóság fényét, lángját gyújtsuk meg magunk és egymás szívébe.

Karácsony szenteste arra biztat, hogy merjünk nagyvonalúan kívánni, mert a Jóisten még nagyobb vonalú, mint mi. Merjünk sok-sok dolgot kérni. „Én a leginkább áldott békét kérnék a gyerekek, magam és népem számára. Jókedvet, derűt, örömet és aztán munkakedvet, lendületet, bátorságot, hogy a nehézségekben, gondok között ne csüggedjünk el, hanem a mi Urunk Jézus Krisztusba kapaszkodva reménnyel, bizalommal tudjuk újratervezni a gondjainkból-bajainkból továbbvezető utunkat.

Én az Istentől konkurenciát kérek. Annak örvendenék, ha szétkapkodnák a kezemből a gyermekeket, mert jó dolog egy ilyen gyereket befogadni. Én a bajba lévő gyereket nem problémaként, hanem megoldásként fogom fel. Felnőtt emberek életére a gyerek válasz, nem kérdés; ajándék és nem átok. Merjünk nyitni az élet igazi értelme felé, a gyerekek felé, hisz Jézus is gyermekké lett, gyerekként akart közénk jönni. Hiszem, hogy ma is a legtöbb családba a nagy Isten mosolygó babaként szeretne bekopogtatni.”- zárja a beszélgetést Böjte Csaba.

OrientPress Hírügynökség (OPH)/Internet

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

2021. szeptember 20-án, néhány hétnyi próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a valamikori …