Csőposta BGE: első magyar egyetemi gasztronómiai kupa Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2019-10-18 11 perc átlagos olvasási idő 0 2,586 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Budapest, 2019. október 18. – Ramocsai Barbara, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója nyerte a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) megrendezett rendhagyó szakács- és pincérverseny szakácsversenyét. A pincérek közül Császár Attila, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója bizonyult a legjobbnak. Az első alkalommal megrendezésre került versenyen a szakácsversenyzők előre ismertetett nyersanyagokból és két kötelező alapanyagból háromfogásos ételsort készítettek el előre meghatározott idő alatt. A pincérek többek között díszasztalt terítettek, osztrigát bontottak, kávét és koktélt kevertek, szervíroztak. A versenyzőknek szóban, idegen nyelven is számot kellett adni tudásukról.A Pannon Gasztronómiai Akadémia a Magyar Vendéglátók Ipartestülete együttműködésével és a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karával (BGE KVIK) rendhagyó szakács- és pincérversenyt rendezett. A KVIK 50 jubileumi rendezvénysorozat keretében az egyetem első alkalommal megrendezésre kerülő saját szervezésű versenyén – szakítva az eddigi megszokásokkal – szakács és pincér tanulók, valamint turizmus-vendéglátás szakos egyetemi hallgatók valós elméleti és gyakorlati tudását mérte fel, értékelte a 2 neves zsűri.A szakács versenyzők meghatározott idő alatt, az előzőleg ismertetett nyersanyagkosárból, valamint a zsűri által a helyszínen meghatározott két kötelezően felhasznált alapanyag – hízott kacsamáj, tehéntúró – felhasználásával háromfogásos ételsort készítettek el, majd élő szóban is bemutatták receptjeiket a zsűrinek.A pincér versenyzők egy 100 pontos elméleti írásbeli tesztet követően egy, a zsűri által a verseny reggelén kihúzott ünnepi étrendet, hozzáillő italsort állítottak össze, majd szintén a zsűri által kihúzott alkalomra díszasztalt terítettek. Az élőmunka bemutatása során osztrigát bontottak, Alemitta beregi csirkét trancsíroztak és egy flambírozott desszertet szolgáltak fel. Emellett feladatuk volt még a zsűri által kihúzott koktél és kávé összeállítása és szervírozása. A versenyzők tudását minden műveletnél, idegen nyelven is felmérte a zsűri.A versenyen összesen 12-en, köztük 5 szakács és 5 pincér tanuló – Budapestről, Keszthelyről, Siófokról, Veszprémből és Zalaegerszegről –, valamint 2 BGE KVIK-es egyetemi hallgató mérte össze tudását. A szakácsverseny első három helyezettje:1. Ramocsai Barbara, BGE KVIK2. Hamar Roland, Budapesti Komplex Szakképzési Centrum – Gundel Károly Szakképző Iskolája3. Mursa Martin, Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és SzakközépiskolájaAz első helyezett étele: Kacsatekercs, karamellizált körte, körtepüré kocsonyaSous vide mangalicakaraj, csicsóka püré, sült céklás almasaláta, jusSütőtökös panna cotta, túró fagyi, áfonya coulis, csoki tuile, méz zseléA pincérverseny első három helyezettje:1. Császár Attila, BGE KVIK2. Gelencsér Janka, Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 3. Hosszú Kevin, Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és KollégiumaAz első három-három helyezett – a verseny szervezői és támogatói által felajánlott – értékes jutalomban részesült. Emellett, amennyiben az első helyezett szakács és/vagy pincér versenyző a verseny ideje alatt még középiskolai hallgató, és három évben belül, önköltséges képzésre felvételt nyer a BGE KVIK turizmus-vendéglátás alapképzésére – első féléves tandíját az egyetem biztosítja.„A mai rendhagyó szakács- és pincérverseny az egyetem első, saját szervezésű versenye, mellyel szakítani kívántunk az eddigi megszokásokkal. A jelen szakmai kihívásainak megfelelően olyan egyedülálló versenyt kívántunk életre hívni, amely minden szempontból felülírja a jelenlegi országos megmérettetéseket. A versenyzők valódi tudását mérjük fel, a különböző feladatok teljesítése során a témában legautentikusabb zsűritag bírálja el a versenyzők munkáját. Célunk, hogy hagyományt teremtve évente megrendezzük a versenyt, egyben hozzájáruljunk a hazai éttermi szervíz magasabb szintre emeléséhez – mondta el Tóth Gábor, a BGE KVIK mesteroktatója, a verseny ötletgazdája.A szakácsverseny zsűri tagjai:Barka Áron, ARAZ ÉtteremBernáth József, számos külföldi Michelin csillagos étterem korábbi munkatársaDr. Sándor Dénes, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének nyugalmazott egyetemi docenseFerenczi István, Danubius Hotel ArénaNyíri Szása, Arany Kaviár ÉtteremSegal Viktor, Segal Viktor Konyhája;Bocuse d’Or AkadémiaVomberg Frigyes, Bocuse d’Or AkadémiaA pincérverseny zsűri tagjai: Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a sommelier ismeretek elismert szakértőjeBalogh István Ferenc, Éttermi Mesterek Klubja elnöke, az éttermi szerviz általános szakértőjeBándoli Attila, a Gundel étterem volt ügyvezető igazgatója, vendéglátóipari szakértőHéver Tímea, az Alemitta beregi csirke termelője, tulajdonosaKovács László, az Magyar Vendéglátó Ipartestület elnöke, az éttermi szerviz általános szakértőjeMolnár Attila, Aranykaviár étterem tulajdonosa, az éttermi szerviz általános szakértőjeSzabó László, a Coffee X-Presso tulajdonosa, a kávés szekció szakértőjeSzombati Zsolt, a Bartist.hu mixer cég tulajdonosa, a bartender terület szakértője
Profession.hu: Nógrád vármegye kivételével mindenhol aktívabbak voltak a munkakeresők a harmadik negyedévben
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Az Év Friss Húsáru Kereskedője lett a SPAR A SPAR Magyarország két áruháza is rangos elismerést kapott az Év Boltja 2024 szakmai …
Kertészkedhetünk majd az űrben is? Holland kutatók növényt termesztettek a Mars és a Hold talajához hasonlító, az amerikai űrkutatási …