Főoldal Hírek Átólzéig Az ország legnagyobb algatermesztő rendszerét alakították ki Makón

Az ország legnagyobb algatermesztő rendszerét alakították ki Makón

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,073
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az ország legnagyobb algatermesztő rendszerét alakították ki Makón

(MTI) – Az ország legnagyobb algatermesztő rendszerét alakították ki Makón, a megtermelt biomasszát elsősorban talajjavításra használják, de a megoldással takarmányozási alapanyag is előállítható – közölte a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft. biotechnológiai intézetének vezetője csütörtökön a Maros-parti városban.

    

Kiss István az Algacentrumot bemutató szakmai rendezvényen elmondta, az intézet 2004 óta vesz részt alga-biotechnológiával foglalkozó kutatásokban. Az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, egysejtű zöldalgákkal nagyon sokféle szerves vegyületet meg lehet termelni: ez a legígéretesebb megoldás a bioüzemanyag-előállításra, alkalmas a módszer állati vagy emberi táplálékkiegészítők, fehérjék, szénhidrátok gyártására.

 

    A kutatási eredmények gyakorlati alkalmazása során az egyik legkomolyabb problémát a laboratóriumi megoldások ipari méretekbe történő átültetése okozza. Erre kínál lehetőséget a kutatóintézet, egy helyi vállalkozás, a Zöldségcentrum Kft., a Lavina Alapítvány, a Galamb József Szakközépiskola összefogásával, saját forrásból, pályázati támogatás nélkül kialakított Algacentrum.
    A Zöldségcentrum Kft. egy termálvízzel fűtött üvegházában az országban egyedülálló méretű, 25 köbméteres, egyszerű, üzembiztos megoldásokat alkalmazó nyílt algatermesztő medencét alakítottak ki. A 30 centiméteres mélységű medencében a folyadék folyamatos mozgását, amely az algák kiülepedését gátolja, keveréssel biztosítják. A medencében kéthetes ciklusokban állítható elő literenként 2 grammos algakoncentrációjú oldat. Ez akár a zöldségtermesztéssel foglalkozó cég hagyományos öntözőberendezéseivel is kijuttatható a talajra tápanyag-utánpótlás céljából vagy helyben dobcentrifugával besűríthető és így könnyen szállítható. A folyamat indulásához szükséges oltókultúrát is helyben készítik.
    Az Algacentrumban a következő lépésként a laboratóriumi körülmények között már működő magas fehérje- és vitamintartalmú állati takarmányok előállításának technológiáját dolgozzák ki, de a kutatás-fejlesztési infrastruktúra alkalmas gyógyászati és kozmetikai alapanyagok gyártási megoldásainak vizsgálatára is – közölte Kiss István.
    A projektben részt vesznek a Galamb József Szakközépiskola diákjai és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói, akik algatermesztéshez szükséges gyakorlati ismereteket sajátíthatják el.

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Május 8-án újra féláron fagyizhat az ország!

A Magyar Fagylalt Napján idén több száz cukrászdában várják a családokat 2025. május 8-án …