Átólzéig Az ország legnagyobb algatermesztő rendszerét alakították ki Makón Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2014-11-01 5 perc átlagos olvasási idő 0 1,057 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Az ország legnagyobb algatermesztő rendszerét alakították ki Makón (MTI) – Az ország legnagyobb algatermesztő rendszerét alakították ki Makón, a megtermelt biomasszát elsősorban talajjavításra használják, de a megoldással takarmányozási alapanyag is előállítható – közölte a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft. biotechnológiai intézetének vezetője csütörtökön a Maros-parti városban. Kiss István az Algacentrumot bemutató szakmai rendezvényen elmondta, az intézet 2004 óta vesz részt alga-biotechnológiával foglalkozó kutatásokban. Az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, egysejtű zöldalgákkal nagyon sokféle szerves vegyületet meg lehet termelni: ez a legígéretesebb megoldás a bioüzemanyag-előállításra, alkalmas a módszer állati vagy emberi táplálékkiegészítők, fehérjék, szénhidrátok gyártására. A kutatási eredmények gyakorlati alkalmazása során az egyik legkomolyabb problémát a laboratóriumi megoldások ipari méretekbe történő átültetése okozza. Erre kínál lehetőséget a kutatóintézet, egy helyi vállalkozás, a Zöldségcentrum Kft., a Lavina Alapítvány, a Galamb József Szakközépiskola összefogásával, saját forrásból, pályázati támogatás nélkül kialakított Algacentrum. A Zöldségcentrum Kft. egy termálvízzel fűtött üvegházában az országban egyedülálló méretű, 25 köbméteres, egyszerű, üzembiztos megoldásokat alkalmazó nyílt algatermesztő medencét alakítottak ki. A 30 centiméteres mélységű medencében a folyadék folyamatos mozgását, amely az algák kiülepedését gátolja, keveréssel biztosítják. A medencében kéthetes ciklusokban állítható elő literenként 2 grammos algakoncentrációjú oldat. Ez akár a zöldségtermesztéssel foglalkozó cég hagyományos öntözőberendezéseivel is kijuttatható a talajra tápanyag-utánpótlás céljából vagy helyben dobcentrifugával besűríthető és így könnyen szállítható. A folyamat indulásához szükséges oltókultúrát is helyben készítik. Az Algacentrumban a következő lépésként a laboratóriumi körülmények között már működő magas fehérje- és vitamintartalmú állati takarmányok előállításának technológiáját dolgozzák ki, de a kutatás-fejlesztési infrastruktúra alkalmas gyógyászati és kozmetikai alapanyagok gyártási megoldásainak vizsgálatára is – közölte Kiss István. A projektben részt vesznek a Galamb József Szakközépiskola diákjai és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói, akik algatermesztéshez szükséges gyakorlati ismereteket sajátíthatják el.
Profession.hu: Nógrád vármegye kivételével mindenhol aktívabbak voltak a munkakeresők a harmadik negyedévben
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Duna-túrák Pest megyében Budapest, 2019. június 4., kedd (MTI) – Dunai vízitúrákkal fedezhető fel a Dunakanyar és …
Újabb étterem kapott Michelin-csillagot Szlovéniában Zágráb/Ljubljana, 2024. június 18., kedd (MTI) – Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje …