Főoldal Hírek Életmód Az immunonkológia lehet a csodafegyver a rák ellen

Az immunonkológia lehet a csodafegyver a rák ellen

6 perc átlagos olvasási idő
0
812
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az immunonkológia lehet a csodafegyver a rák ellen

 

A daganatos betegségek elleni legújabb fegyver a szervezet azon képességét használja ki, hogy képes felismerni és elpusztítani a daganatot. Az immunonkológia elterjedésének azonban határt szabnak az anyagi lehetőségek. Az ilyen kezeléseket egyelőre nem lehet a napi rutin részeként igényelni, csak megfelelő eljárás útján lehet hozzájutni – mutatott rá Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának megbízott igazgatója a Rádió Orienten.

Ahogy világszerte, úgy hazánkban is egyre nő a daganatos betegek száma. Magyarországon ma 100 ezer emberből 282-nél diagnosztizálnak valamilyen rákos megbetegedést. Bár az orvostudomány fejlődése folyamatos, a túlélési arány tekintetében nem állunk jól nemzetközi összehasonlításban. Dank Magdolna elmondása szerint ugyanakkor az innováció nagy léptekkel halad előre az onkológia területén is, amelynek révén egyre gyakoribbak a személyre szabott kezelések. Ehhez azonban a különböző szakterületek megfelelő együttműködése szükséges. „A patológia adja az orvoslás hátterét, a képalkotó diagnosztika pedig megmondja, mekkora a betegség kiterjedése. Ezeknek a lehető legkorszerűbbnek kell lenniük” – emelte ki az intézményvezető.

 

A férfiaknál is megjelenthet a mellrák

A mellrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés, ami azonban nemcsak a nőket érinti. Mint Dank Magdolna elmondta, Magyarországon évente 200 férfinál diagnosztizálják. Ráadásul mivel kevésbé gondolnak erre a fajta megbetegedésre, általában már későbbi stádiumban fedezik fel, így lefolyása agresszívabb lehet, mint a nők esetében. Ugyanakkor, míg nőknél a leggyakrabban a 45-65 év közötti korosztályt érinti, addig a férfiak esetében a mellrák kortól függetlenül bárkinél megjelenhet.

 

Megalakult az Onkológiai Központ

Elődjei révén ugyan több évtizedes múltra tekint vissza, azonban mégis új intézménynek számít az idén megalakult Onkológiai Központ a Semmelweis Egyetemen. A központ azzal a céllal jött létre, hogy koordináló intézményként egy helyre koncentrálja az onkológiai erőforrásokat.

 

A rák a legnagyobb tanítómester

A rákos megbetegedésből való kigyógyulás esélye nagyban függ attól, hogy milyen stádiumban ismerték fel a betegséget. Azonban meghatározó a megfelelő szemléletmód és életmód is. Ezek mellett pedig nagy szerepet játszik a környezet lelki támogatása is. Dank Magdolna szerint éppen ezért a diagnózis közlésének pillanatában is minden esetben jelen kellene lennie egy pszichológusnak.

„Sok beteg mondja, hogy a rák a legnagyobb tanítómester, amely megváltoztatta értékrendjüket” – mondta az onkológus, hozzátéve, ezáltal az orvosok is sokat tanulhatnak a betegektől.

Az Onkológiai Központ vezetője elmondta, a hospice házakban nem csak a végstádiumban lévő daganatos betegeknek segítenek, de a hozzátartozók számára is megkönnyítik a búcsút. Sajnos azonban anyagi források híján nincsen elegendő ilyen intézmény Magyarországon.

 

OrientpressHírügynökség/OPH

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…