Főoldal Hírek Életmód Az immunonkológia lehet a csodafegyver a rák ellen

Az immunonkológia lehet a csodafegyver a rák ellen

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,090
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az immunonkológia lehet a csodafegyver a rák ellen

 

A daganatos betegségek elleni legújabb fegyver a szervezet azon képességét használja ki, hogy képes felismerni és elpusztítani a daganatot. Az immunonkológia elterjedésének azonban határt szabnak az anyagi lehetőségek. Az ilyen kezeléseket egyelőre nem lehet a napi rutin részeként igényelni, csak megfelelő eljárás útján lehet hozzájutni – mutatott rá Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának megbízott igazgatója a Rádió Orienten.

Ahogy világszerte, úgy hazánkban is egyre nő a daganatos betegek száma. Magyarországon ma 100 ezer emberből 282-nél diagnosztizálnak valamilyen rákos megbetegedést. Bár az orvostudomány fejlődése folyamatos, a túlélési arány tekintetében nem állunk jól nemzetközi összehasonlításban. Dank Magdolna elmondása szerint ugyanakkor az innováció nagy léptekkel halad előre az onkológia területén is, amelynek révén egyre gyakoribbak a személyre szabott kezelések. Ehhez azonban a különböző szakterületek megfelelő együttműködése szükséges. „A patológia adja az orvoslás hátterét, a képalkotó diagnosztika pedig megmondja, mekkora a betegség kiterjedése. Ezeknek a lehető legkorszerűbbnek kell lenniük” – emelte ki az intézményvezető.

 

A férfiaknál is megjelenthet a mellrák

A mellrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés, ami azonban nemcsak a nőket érinti. Mint Dank Magdolna elmondta, Magyarországon évente 200 férfinál diagnosztizálják. Ráadásul mivel kevésbé gondolnak erre a fajta megbetegedésre, általában már későbbi stádiumban fedezik fel, így lefolyása agresszívabb lehet, mint a nők esetében. Ugyanakkor, míg nőknél a leggyakrabban a 45-65 év közötti korosztályt érinti, addig a férfiak esetében a mellrák kortól függetlenül bárkinél megjelenhet.

 

Megalakult az Onkológiai Központ

Elődjei révén ugyan több évtizedes múltra tekint vissza, azonban mégis új intézménynek számít az idén megalakult Onkológiai Központ a Semmelweis Egyetemen. A központ azzal a céllal jött létre, hogy koordináló intézményként egy helyre koncentrálja az onkológiai erőforrásokat.

 

A rák a legnagyobb tanítómester

A rákos megbetegedésből való kigyógyulás esélye nagyban függ attól, hogy milyen stádiumban ismerték fel a betegséget. Azonban meghatározó a megfelelő szemléletmód és életmód is. Ezek mellett pedig nagy szerepet játszik a környezet lelki támogatása is. Dank Magdolna szerint éppen ezért a diagnózis közlésének pillanatában is minden esetben jelen kellene lennie egy pszichológusnak.

„Sok beteg mondja, hogy a rák a legnagyobb tanítómester, amely megváltoztatta értékrendjüket” – mondta az onkológus, hozzátéve, ezáltal az orvosok is sokat tanulhatnak a betegektől.

Az Onkológiai Központ vezetője elmondta, a hospice házakban nem csak a végstádiumban lévő daganatos betegeknek segítenek, de a hozzátartozók számára is megkönnyítik a búcsút. Sajnos azonban anyagi források híján nincsen elegendő ilyen intézmény Magyarországon.

 

OrientpressHírügynökség/OPH

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

MTÜ: erősebb félévet zártak a vidéki szálláshelyek, mint tavaly

A turizmus 2023-ban vett lendülete továbbra is érezteti hatását. A Nemzeti Turis…