Főoldal Hírek Életmód A tragédiák megelőzhetők

A tragédiák megelőzhetők

5 perc átlagos olvasási idő
0
436
Oldalas magazin
 ehaccp_topbanner3.jpg

A fűtési szezonban minden évben megnő a lakástüzek száma, aminek oka például a fűtőeszközök fokozott használata, a járvány ideje alatt pedig többet tartózkodunk otthon, hiszen sokan dolgoznak home office-ban – emlékeztetett Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőhelyettese az OrientPressnek nyilatkozva.

Az idén 6 200 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, 506-an sérültek meg és 69-en vesztették életüket. Csak novemberben 395 eset történt, 12-en haltak meg, és ha az elmúlt hetet nézzük, akkor 8 ember halálát okozta lakástűz. Ezek elkerülhetők lettek volna, hiszen ha a tüzet a korai szakaszában sikerül felismerni, akkor nem következnek be ilyen tragédiák – hívta fel a figyelmet a szakember.

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Veled is megtörténhet

A katasztrófavédelem kisfilmet is készített a lakástüzek megelőzése érdekében, mert tapasztalatuk szerint az emberek csak utólag gondolkodnak el azon, hol hibáztak, és sokszor gondolják úgy, hogy ilyen velük nem történhet meg. Magyarországon még mindig vezető ok a lakástüzeknél a nyílt láng használata és az elektromos tüzek – emlékeztetett –, a tűzeseteknél viszont életmentő a füstérzékelő, mert a készülék már a tűz kezdeti stádium riaszt.

Nem csak a nyílt láng, például mécsesek használata okozhat tehát tüzet, hanem az elektromos hálózat is – folytatta a szakember –, hiszen a régebbi épületek esetében elfordulhat, hogy nem csak a vezeték minősége, de a keresztmetszete sem megfelelő. A mai műszaki eszközök nagyobb teljesítménnyel üzemelnek, ezért az ilyen vezetékek tűzveszélyessé válhatnak, de akár egy telefontöltő is okozhat tüzet egy túlterhelt elosztónál – emelte ki. A katasztrófavédelem munkatársa hozzátette, hogy emellett ma sokkal több dekorációt használunk a lakás díszítéséhez, mint korábban, és ezekből a – gyakran műanyag – tárgyakból rengeteg gáz, gőz szabadul fel, ami füstmérgezést okozhat. Az említett mintegy ötszáz sérülés jellemzően ebből adódott – mutatott rá Dóka Imre.

OPH/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Az Év Friss Húsáru Kereskedője lett a SPAR

A SPAR Magyarország két áruháza is rangos elismerést kapott az Év Boltja 2024 szakmai vers…