Főoldal Hírek Átólzéig Az élelmezésbiztonság a globális béke alappillére

Az élelmezésbiztonság a globális béke alappillére

5 perc átlagos olvasási idő
0
108
 ehaccp_topbanner3.jpg

2022. október 27-28-án, 12 ország részvételével került megrendezésre a Hatodik Békekenyér Konferencia Szlovéniában. A rendezvényen Magyarországot Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Szarvas város delegációja képviselte.

A Békekenyér kezdeményezést 25 évvel a berlini fal és a vasfüggöny lebontása után a német agrártárca indította el a kelet-közép-európai társminisztériumokkal együttműködésben, ezzel is elismerve Magyarország, és a térség többi országának szerepét a német újraegyesítés létrejöttében. A projektben résztvevő 12 európai országnak egy-egy csomag rozsmagot küldenek, azok elvetése és learatása után, abból egy nagy közös kenyeret, „Békekenyeret” sütnek, szimbolizálva a népek közötti békét, összetartást és barátságot. A Magyarországra küldött rozst minden évben Szarvason a NAIK területén vetik el és aratják le.

A Békekenyér kezdeményezés célja, hogy elősegítse az információcserét és a szakmai kapcsolatok építését, emellett megerősítse a multilaterális együttműködést. A projekt arra is felhívja a figyelmet, hogy a globális béke egyik kiemelt eleme a biztonságos és egészséges élelmiszerellátás. A béke és mezőgazdaság összefüggésének aktualitását az ukrán konfliktus tükrében Ukrajna és Moldova minisztereinek bevonásával tárgyalták meg a konferencia résztvevői.

Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kiemelte az élelmezésbiztonság szerepét a globális béke fenntartásában. Elmondta, hogy az ukrajnai háború veszélyezteti a globális élelmezésbiztonságot, ezért Magyarország és a régió országainak közös felelőssége a segítségnyújtás. Ennek egyik fontos eleme a Szolidaritási Folyosók működtetése, amelynek köszönhetően jelentősen megnőtt az Ukrajnából származó magyar gabona- és olajosmag-import és kiemelt célunk a szállítási kapacitások további bővítése. Magyarország számos vasúti infrastrukturális fejlesztést valósított meg és végez a továbbiakban is, az átrakási kapacitások növelése és feltételeinek javítása érdekében a magyar–ukrán vasúti határszakasz térségében.

OPH/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…