Főoldal Hírek Átólzéig Az élelmezésbiztonság a globális béke alappillére

Az élelmezésbiztonság a globális béke alappillére

5 perc átlagos olvasási idő
0
329
 ehaccp_topbanner3.jpg

2022. október 27-28-án, 12 ország részvételével került megrendezésre a Hatodik Békekenyér Konferencia Szlovéniában. A rendezvényen Magyarországot Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Szarvas város delegációja képviselte.

A Békekenyér kezdeményezést 25 évvel a berlini fal és a vasfüggöny lebontása után a német agrártárca indította el a kelet-közép-európai társminisztériumokkal együttműködésben, ezzel is elismerve Magyarország, és a térség többi országának szerepét a német újraegyesítés létrejöttében. A projektben résztvevő 12 európai országnak egy-egy csomag rozsmagot küldenek, azok elvetése és learatása után, abból egy nagy közös kenyeret, „Békekenyeret” sütnek, szimbolizálva a népek közötti békét, összetartást és barátságot. A Magyarországra küldött rozst minden évben Szarvason a NAIK területén vetik el és aratják le.

A Békekenyér kezdeményezés célja, hogy elősegítse az információcserét és a szakmai kapcsolatok építését, emellett megerősítse a multilaterális együttműködést. A projekt arra is felhívja a figyelmet, hogy a globális béke egyik kiemelt eleme a biztonságos és egészséges élelmiszerellátás. A béke és mezőgazdaság összefüggésének aktualitását az ukrán konfliktus tükrében Ukrajna és Moldova minisztereinek bevonásával tárgyalták meg a konferencia résztvevői.

Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kiemelte az élelmezésbiztonság szerepét a globális béke fenntartásában. Elmondta, hogy az ukrajnai háború veszélyezteti a globális élelmezésbiztonságot, ezért Magyarország és a régió országainak közös felelőssége a segítségnyújtás. Ennek egyik fontos eleme a Szolidaritási Folyosók működtetése, amelynek köszönhetően jelentősen megnőtt az Ukrajnából származó magyar gabona- és olajosmag-import és kiemelt célunk a szállítási kapacitások további bővítése. Magyarország számos vasúti infrastrukturális fejlesztést valósított meg és végez a továbbiakban is, az átrakási kapacitások növelése és feltételeinek javítása érdekében a magyar–ukrán vasúti határszakasz térségében.

OPH/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…