Főoldal Hírek Ajánló Szakoktatói fórumot tartottak a Dobos C. József szakiskolában

Szakoktatói fórumot tartottak a Dobos C. József szakiskolában

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,496
 ehaccp_topbanner3.jpg

Szakoktatói fórumot tartottak a Dobos C. József szakiskolában

 

Szombaton került megrendezésre az a szakoktatói fórum, melyet a VSZOE szervezett, a szakács és a cukrász szakmák szakoktatói részére.

A fórumot Kiss Rita nyitotta, majd  Zsolnay Gábor meghatódva üdvözölte a megközelítőleg hetvenöt fős grémiumot, majd ismertette, hogy szinte napi kapcsolatban van oktatásügyben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, és bejárást kapott a Földművelésügyi Miniszterhez is.

Elmondta, hogy mára, az egyesületük minden működéshez szükséges engedéllyel, bejegyzéssel rendelkezik, így Vojtek Éva segítségével hamarosan pályázni is fognak.

További terveik között szerepel egy díj megalapítása, mely a szakoktatás szereplőihez szól majd.

A VSZOE honlapjáról Kiss Rita alelnök beszélt, elmondta, hogy a <szinte jelentéktelen hatezer forintos> tagdíj megfizetése után lehetőség van egy belső oldalon olyan információkhoz jutni, melyek vagy bizalmasak, vagy az oktatás során lehetnek hasznosak tagjaik részére.

Ezek után a gyűlés résztvevői kettéváltak, úgy, mint cukrász és szakács részre. Ugyanis innentől tematikus gyűléssel folytatódott.

Zsolnay Gábor beszélt az általa és Vomberg Frigyes által kidolgozott oktatási reformról, változtatásokról, mely az órakerettől a vizsgakövetelményekig szinte mindent érint, azonban a duális képzést életben tartja. Ez elmondása szerint nem rajtuk múlott, mert szerették volna a triálist visszaépíteni.

Végül Vomberg Frigyes beszélt az általuk szorgalmazott konyhafőnök képzésről, valamint arról, hogy ezt egyfajta, államilag támogatott elitiskolában képzelik el. Megtudtuk, hogy ezt ráépülős módon, főként a huszonkettőtől a harminc éves korosztály részére tervezik bevezetni, valamint „évente maximálisan száz, de az sem baj, ha csak húsz” ember végzi el. Cél, hogy olyan emelt szintű legyen a képzés, amire „itthon nincsen még arra alkalmas szakoktató sem”, ezért majd csak az tudja befejezni azt, aki meg is érdemli, ezzel kiküszöbölve, hogy tömegtermékké váljon.   

Legvégül egy fórum zajlott, amit a XVIII. Séf- és Vendéglátós bál miatt már tudtam megvárni, de érdekelt volna, hogy milyen kérdések merültek ott fel, mivel a folyosón hallottak alapján, nem volt egyértelmű számomra az elhangzottak teljes társadalmi befogadása. 

Mindenesetre a gyűléssel kapcsolatban megjegyezhetem, hogy a szándék és a szerevezés jó volt, a meghívást ezúton is köszönöm…

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Az Év Friss Húsáru Kereskedője lett a SPAR

A SPAR Magyarország két áruháza is rangos elismerést kapott az Év Boltja 2024 szakmai vers…