Főoldal Hírek Átólzéig Alvás világnapja – A föld lakosságának egyharmada szenved alvászavarban

Alvás világnapja – A föld lakosságának egyharmada szenved alvászavarban

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,251
 ehaccp_topbanner3.jpg

Alvás világnapja – A föld lakosságának egyharmada szenved alvászavarban

 

     A föld lakosságának egyharmada alvászavarban szenved vagy alvásbeteg – hívja fel a figyelmet a világnap (március 13.) alkalmából az Alvásorvosok Világszövetsége.

 

   A Magyarországon kedden megtartott világnapi rendezvényen a szakemberek a pihentető alvás fontosságára hívták fel a figyelmet, valamint az alvászavarok, alvásbetegségek megelőzhetőségét, kezelhetőségét hangsúlyozták – közölték a szervezők az MTI-vel. 

    A World Sleep Day (WSD) idei jelentése szerint a csaknem 120 féle regisztrált alvásbetegség ma már globális járványnak tekinthető és a minőségi alvás kialakításában mindenkinek fontos feladata van. 

    Magyarországon kevés számú, de felkészült szakember segít az alvászavarok és alvásbetegségek felismerésében, gyógyításában. A Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ felmérése szerint Magyarországon az emberek rosszabbul alszanak, mint az európai átlag. 

    A stressz és a felfokozott életritmus, valamint az elhanyagolt sokféle betegség következményeként tíz hazai felnőttből három szenved a rossz alvástól. Ez nemcsak a napi munkateljesítmény fokozatos csökkenésével jár, hanem – például a gépjárművezetők körében – súlyos baleseti kockázatot is jelent. 

    Az alvásbetegségek kutatása és gyógyítása az elmúlt évtizedekben került az életmód alakításának kiemelt körébe, erre vonatkozóan a WHO tervezi az alvás önálló tudományos diszciplinává nyilvánítását – idézi a közlemény Purebl Györgyöt, a Magyar Pszichiátriai Társaság jövőbeni elnökét, aki a budapesti alvásnapon beszélt erről.

 

MTI/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Az Országos Étterem Hét közönségdíjasai áprilisban fix áras menüvel várják a vendégeket

Az Országos Étterem Hét vendégei által legjobbnak ítélt 22 étteremben április 15. és 21. k…