Főoldal Hírek Átólzéig Alvás világnapja – A föld lakosságának egyharmada szenved alvászavarban

Alvás világnapja – A föld lakosságának egyharmada szenved alvászavarban

4 perc átlagos olvasási idő
0
963
 ehaccp_topbanner3.jpg

Alvás világnapja – A föld lakosságának egyharmada szenved alvászavarban

 

     A föld lakosságának egyharmada alvászavarban szenved vagy alvásbeteg – hívja fel a figyelmet a világnap (március 13.) alkalmából az Alvásorvosok Világszövetsége.

 

   A Magyarországon kedden megtartott világnapi rendezvényen a szakemberek a pihentető alvás fontosságára hívták fel a figyelmet, valamint az alvászavarok, alvásbetegségek megelőzhetőségét, kezelhetőségét hangsúlyozták – közölték a szervezők az MTI-vel. 

    A World Sleep Day (WSD) idei jelentése szerint a csaknem 120 féle regisztrált alvásbetegség ma már globális járványnak tekinthető és a minőségi alvás kialakításában mindenkinek fontos feladata van. 

    Magyarországon kevés számú, de felkészült szakember segít az alvászavarok és alvásbetegségek felismerésében, gyógyításában. A Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ felmérése szerint Magyarországon az emberek rosszabbul alszanak, mint az európai átlag. 

    A stressz és a felfokozott életritmus, valamint az elhanyagolt sokféle betegség következményeként tíz hazai felnőttből három szenved a rossz alvástól. Ez nemcsak a napi munkateljesítmény fokozatos csökkenésével jár, hanem – például a gépjárművezetők körében – súlyos baleseti kockázatot is jelent. 

    Az alvásbetegségek kutatása és gyógyítása az elmúlt évtizedekben került az életmód alakításának kiemelt körébe, erre vonatkozóan a WHO tervezi az alvás önálló tudományos diszciplinává nyilvánítását – idézi a közlemény Purebl Györgyöt, a Magyar Pszichiátriai Társaság jövőbeni elnökét, aki a budapesti alvásnapon beszélt erről.

 

MTI/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

2021. szeptember 20-án, néhány hétnyi próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a valamikori …