Főoldal Hírek Életmód Alumíniumból, kreatívan – DIY tippek az újrahasznosítás jegyében!

Alumíniumból, kreatívan – DIY tippek az újrahasznosítás jegyében!

8 perc átlagos olvasási idő
0
228
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az újrahasznosítás nemcsak fontos feladat, hanem rengeteg kreatív lehetőséget is rejt magában. Talán nem is gondolnánk, de egy kis fantáziával az alumínium italosdobozokból is izgalmas alkotások születhetnek.

Különleges anyag az alumínium: végtelenszer, energiahatékonyan újrahasznosítható, ráadásul mindezt úgy, hogy az újonnan kapott nyersanyag nem veszít tulajdonságaiból. Szinte hihetetlen, de egy kiürült alumínium italosdoboz már akár 60 nap múlva újra a polcokon lehet egy teljes új doboz formájában. Az alumínium érték, és nem szemét – egészen biztosan nem a háztartási hulladék között van a helye.

Gondold újra!

Az alumínium a hobbialkotók számára is remek alapanyag: könnyen megmunkálható, nem kell hozzá különleges eszköz, egyedi, izgalmas tárgyak születhetnek belőle. Ráadásul hozzájutni is egyszerű, bármilyen méretű és formájú aludobozt felhasználhatunk az alkotáshoz, amire már nincs szükségünk.

Íme néhány ötlet, ha kézműveskedni támad kedvünk, kihasználva akár a nyári szünet utolsó napjait.

Stílusos lakásdekor

A legegyszerűbben elkészíthető tárgyak közé tartoznak a váza, virág- vagy a ceruzatartó. Az aludoboz remekül festhető például akrilspray-vel, így percek alatt új színt, új külsőt adhatunk neki. Ha vázát vagy valamiféle tárolót készítünk, érdemes nehezéket tenni az egyébként meglehetősen könnyű dobozba, hogy ne boruljon fel.

Az egyik legizgalmasabb megoldás, ha mécsestartót készítünk az aludobozból – ez nemcsak szép, hanem praktikus is, hiszen az alumínium remekül bírja a hőt. Csak vágjuk le a dobozt a megfelelő magasságúra, majd egy szög és kalapács segítségével nekünk tetsző alakzatban üssünk rá lyukakat, amelyeken keresztül látszik majd a gyertyaláng. Fontos, hogy a vágott széleket mindig dörzsöljük át finom csiszolópapírral, így biztosan nem fogjuk megvágni magunkat később.

Profi kézműveseknek

Amennyiben gyakorlottabbak vagyunk, és ezeknél összetettebb alkotnivalót keresünk, akkor alakítsuk alumíniumlapokká a dobozt: vágjuk le az alját és a tetejét, majd egy régi vasaló segítségével lapítsuk ki, és már kezdődhet is a különféle formák kivágása. Az alumínium jól vágható hobbikéssel vagy éles ollóval, így sablonok segítségével számtalan formát készíthetünk. Vágjunk ki különböző alakú leveleket, fessük le, és ragasszuk őket koszorúalapra – modern, izgalmas ajtókopogtató lesz belőle.

Ha ékszert szeretnénk készíteni, az alumíniumnál különlegesebb anyagot nem is találhatnánk. Vágjunk különféle szélességű csíkokat a lapokból, és hajlítsuk őket virágokká vagy tekerjük fel őket. Kifinomult darabokat alkothatunk, ha szabályos, geometrikus formákat vágunk, és egy betűbeütőkészlet segítségével feliratot, nevet írunk rájuk. Ugyanezzel a módszerrel stílusos címkéket, növényjelölőket is készíthetünk, hogy látványosabbá tegyük a konyhapolcot.

A fenti példákból is jól látszik: az alumínium valódi érték, amelyet az ipar számos módon használ fel, hasznosít újra, azonban házilag is válogathatunk az újragondolt ötletekből.

„Amennyiben már nincs szükségünk az aludobozokra, annak érdekében, hogy még hosszú ideig a rendelkezésre álljon az alapanyag, a legtöbb, amit a különböző termékek fogyasztóiként tehetünk, hogy a szelektív hulladékgyűjtőkbe helyezzük az üres dobozokat. Ez a legjobb megoldás, annak érdekében, hogy az újrahasznosítás körforgása ne szakadjon meg” – hangsúlyozta Vida Péter, az Every Can Counts kezdeményezés magyarországi tagjának, a Minden Doboz Visszajárnak képviselője.

Sajtóközlemény/ Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…