Főoldal Hírek Színes A világ zsidóságát képviselő szervezet Michelin éttermi kalauzt sürget Izraelről

A világ zsidóságát képviselő szervezet Michelin éttermi kalauzt sürget Izraelről

5 perc átlagos olvasási idő
0
840
 ehaccp_topbanner3.jpg

A világ zsidóságát képviselő szervezet Michelin éttermi kalauzt sürget Izraelről
 

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti: A világ zsidóságát képviselő ernyőszervezet, a World Jewish Congress (WJC) levélben kérte a Michelin útikalauzt kiadó szervezettől egy Izraelről szóló éttermi útmutató kiadását.

    Ron Lauder, a WJC elnöke levelében “aggodalomra okot adó mulasztásnak” nevezte az izraeli vendéglőkkel foglalkozó éttermi kalauz hiányát. “Izrael a kultúrák és hagyományok nagyra becsült olvasztótégelye, amely egyben különleges és rendkívüli kulináris színhely is. Ezek után az önök vállalata miért tagadja meg egy izraeli éttermi útmutató megjelentetését?” – kérdezi a zsidó világszervezet amerikai milliárdos vezetője.

    “Noha bizonyos vagyok benne, hogy nem áll szándékukban, többen azt feltételezik, hogy nem szakmai okok miatt határoztak Izrael mellőzéséről” – fogalmaz Ron Lauder esetleges politikai szándékot sejtetve.

    Izrael, és főként Tel-Aviv rendkívül élénk kulináris élettel rendelkezik, amely magába olvasztotta a világ különböző részeiről érkezett zsidó bevándorlók hagyományait, és ötvözte azt a közel-keleti és mediterrán ízvilággal.

    Az utóbbi években nemzetközi elismerést szerzett magának ez a sajátos konyha, Izraelt a Saveur Magazin 2014-ben kiváló célországként jelölte meg az ételek szerelmesei számára. 

    Egy Amszterdamban élő izraeli séf, Mosik Rót ottani munkájával már kiérdemelte a neves Michelin-csillagot, Jotám Otolengi Angliában, Mihael Solomonov pedig Amerikában ért el nemzetközi kulináris sikereket.

     Samuelle Dorol, a Michelin útikönyv párizsi szóvivője üzleti okokkal magyarázta, hogy cége mindeddig nem készített útmutatót Izraelről, és nem is tervez effélét a jövőben.

    “Eddig nem állt módunkban létrehozni, de ez nem jelenti azt, hogy soha nem is lesz ilyen. Az egyes helyszíneket általában a gasztronómiai érdeklődés és értékesítési lehetőségek alapján választjuk ki, szükségesek a potenciális olvasók” – nyilatkozta Dorol.

     Eddig huszonhét országról és számos városról készült Michelin éttermi kalauz. Legutóbb Rio De Janeiro és Sao Paulo éttermeiről, ahol a háromcsillagos skálán egy csillagot sem érdemelt ki egyetlen vendéglő sem, de a vállalkozás szerint ezeket a helyeket gasztronómiai fejlődés jellemzi az utóbbi időkben.

 

MTI/sf.eater.com

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Az egyik legjobb szegedi paprika nyomában

A Peták Paplogó Kertészet története Kezdjük egy rövid történeti bevezetővel: Szeged környé…