Főoldal Hírek Színes Hogyan előzzük meg a szabadtéri tüzeket?

Hogyan előzzük meg a szabadtéri tüzeket?

10 perc átlagos olvasási idő
0
706
Oldalas magazin
 ehaccp_topbanner3.jpg

Míg a tél a lakástüzek időszaka, ahogy enyhül az idő, úgy lesznek egyre gyakoribbak a kültéri tűzesetek, a nyári forróságban pedig extrém esetben akár az autónk is kigyulladhat. Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője osztotta meg tanácsait a tavaszi/nyári időszakra a Rádió Orient hallgatóival.

Rossz magyar szokás, hogy az emberek nagy része „öngyújtóval kertészkedik” – emelte ki a szakember, aki elmondta, hogy tavaly is kimagaslóan sokszor, összesen 9800-szor riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzesetekhez, melyek közül három halálos áldozatot is követelt, s szinte kivétel nélkül emberi mulasztás miatt csaptak fel a lángok.

Továbbra is a legjobb megoldás, ha nem tűzzel távolítjuk el a keletkezett kerti hulladékot, hanem mondjuk komposztáljuk, vagy elszállíttatjuk azt. Mukics Dániel külön felhívta a figyelmet arra, csupán azokon a településeken engedélyezett tüzet rakni, ahol arra létezik vonatkozó jogszabály – Budapesten például nincs ilyen, így a főváros egész területén tilos szabadtéren égetni –, és ugyan a települések 80 százalékán van ilyen rendelet, azon belül is általában szabályozzák, hogy mikor lehet tüzet rakni.

Ha valaki mégis ezt a megoldást választja, fontos a megelőzés: legyen nálunk megfelelő mennyiségű oltóanyag – egy vödör víz, vagy kerti slag – és olyan szerszámok – például gereblye vagy lapát – melyekkel kordában tudjuk tartani a tüzet.

Ha feltámadna a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést, ha pedig látjuk, hogy nem bírunk a lángokkal, azonnal hívjuk a 112-t,

és kérjük a tűzoltók segítségét.

Növényzetet, nádast, tarlót leégetni tilos, ha csak nincs külön erre alkotott növény-egészségügyi vagy környezetvédelmi okokból alkotott jogszabály, ami azt megengedi. A nagyobb felületen való égetés azonban már nincs engedélyhez kötve, de előzetes bejelentéshez kötött, külterületen csak akkor szabad égetni több hektárnyi területen, ha ezt más jogszabály megengedi, például növény-egészségügyi szempontokból.

Hogy milyen szankciókra számíthatunk, ha nem tartjuk be a szabályokat, az az okozott veszély mértékétől függ. Ha valaki rendelet hiánya ellenére, vagy nem a rendeletben foglalt időpontban éget, az 20 000 – 60 000 forint közötti tűzvédelmi bírságra számíthat, ha azonban már tűzoltók beavatkozása is szükséges, akkor akár 3 millió forintot is fizethetünk szintén attól függően, hogy mekkora veszélyt okoztunk illegális tevékenységünkkel.

Illusztráció; Forrás: Pixabay

Nagy bajt okozhat egy autóban felejtett palack is

Évente átlagosan 5-600 személyautó gyullad ki Magyarországon. Ritkább eset, hogy álló helyzetben kapna lángra egy jármű, főleg, hogy csak úgy magától. Többnyire az a jellemző, hogy a környéken ég valami – akár egy kuka a gépkocsi mellett – ami továbbterjed, vagy szándékos gyújtogatás történik – osztotta meg tapasztalatait a Rádió Orient hallgatóival a szóvivő.

A nyári időszakban nagyon ritkán előfordulhat azonban olyan szerencsétlen eset is, hogy egy rossz helyen hagyott napszemüveg, vagy PET palack összegyűjti, majd nagyítóként kivetíti a nap sugarait annyira, hogy felgyújtsa az autó egy részét, így nem árt odafigyelni arra, hogy az erre alkalmas tárgyakat inkább olyan helyen tároljuk, ahol kerüli őket a napsütés. Veszélyesek lehetnek még a kocsiban hagyott spray-k, vagy hígítók is a forró időszakokban.

Menet közben jellemzően az autó motorterében gyullad ki valami. Ha enyhe égett szagot érzünk, vagy füstölni kezd járművünk, álljunk félre, ha van utasunk, kérjük meg, hogy szálljon ki az autóból, majd oldalt állva, résnyire nyissuk csak ki a motorháztetőt. Ha felrántjuk, könnyen szúróláng keletkezhet a hirtelen kapott sok levegőtől, amiben meg is sérülhetünk, ezért is lényeges, hogy eleve ne szemből próbáljuk ellenőrizni motorterünk állapotát.

Csekély költséggel jár csupán egy két kilós ABC porral oltó beszerzés, de még hasznosabb lehet egy ABF habbal oltó készülék, mely után kevesebbet kell takarítani. Egyik sem kötelező kellék ugyan, de nagy gondtól menthet meg minket, főként, mivel az első fél percen belül van még esélyünk megfogni egy gépjármű-tüzet általában – emelte ki Mukics Dániel.

OPH/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

A ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig – mit együnk az idei Gourmet Fesztiválon?

A ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig – mit együnk az idei Gourmet Fesztiválon?M…