Főoldal Hírek Átólzéig A sörünk is öregszik a napozástól? – Sörtárolás, sörkóstolás a hőségben

A sörünk is öregszik a napozástól? – Sörtárolás, sörkóstolás a hőségben

4 perc átlagos olvasási idő
0
951
 ehaccp_topbanner3.jpg

A sörünk is öregszik a napozástól? – Sörtárolás, sörkóstolás a hőségben          

 

A hőség jót tesz a sörfogyasztásnak, de nem tesz jót a sörnek. Érdemes odafigyelni a sör tárolására és megfelelő hőmérsékleten való fogyasztására. A különböző típusú sörök ízeit 8-15 Celsius fokon élvezhetjük a legteljesebb mértékben. 

A hőség gyorsítja a sör „öregedését”. Legjobb, ha a megvásárolt sört hűvös, száraz helyiségben tároljuk, ideális esetben 8-20 Celsius fok közötti hőmérsékleten, védve a naptól. Nem tesz jót a sörnek a gyakori és nagymértékű hőmérséklet-ingadozás sem, az extrém hideg vagy meleg zavarossá teheti. „A kánikulában ügyeljünk arra, hogy ha egy mód van rá, ne hagyjuk a sörünket huzamosabb ideig napon vagy éppen az utcán parkoló kocsink csomagtartójában.” – tanácsolja dr. Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.  A vendéglátóipari egységek hordós kiszerelésű csapolt sörei 15 Celsius fok alatti hőmérsékleten tárolva őrzik meg legtovább frissességüket. A világos sört pedig 5-8 Celsius fok közötti hőmérsékleten ideális csapolni.

A kánikulában jól esik a hideg sör, azonban ideális kóstolási hőmérséklete nem a jéghideg, az ugyanis eltompítja az ízelemeket. A világos sörök ízét 8 Celsius fokon, a félbarna sörökét 10 Celsius fokon, a barna sörökét 10-12 Celsius fokon, míg a búzasörökét 12-15 Celsius fokon a lehet a legteljesebben élvezni. Ez különösen fontos akkor, amikor a söröket kedvenc ételeink mellé fogyasztjuk. A Magyar Sörgyártók Szövetségének idei kezdeményezése, a „Sör mi több” keretében, a hazai sörbarátok kedvenc ételeiket különböző sörfajtákkal párosítják.  „A Magyarországon gyakori erős, fűszeres ételek befolyásolják az ízérzékelést. Természetesen jól esik melléjük egy sör, de a profi sörkóstolók kóstolás előtt nem javasolják a fogyasztását.” – tette hozzá Schillinger Attila.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…