Színes Február elsején rendezik a Furmint Február Nagy Kóstolót Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2018-01-23 4 perc átlagos olvasási idő 0 944 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A kép csak illusztráció! Ismét egy egész hónapot szentelnek a borkedvelők az egyik legkiemelkedőbb Kárpát-medencei szőlőfajtának tartott furmintnak. Ez volt az első olyan kezdeményezés Magyarországon, amely egyetlen szőlőfajtát állított reflektorfénybe. Tavaly óta február 1-jén ünnepeljük a Nemzetközi Furmint Napot, idén pedig pont ezen a napon rendezik a Furmint Február Nagy Kóstolóját Budapesten, a városligeti Vajdahunyad várában. A kóstolón várhatóan csaknem 100 kiállító legalább 150 prémium borát ízlelhetik meg a látogatók. A kínált borok között találunk majd pezsgőket is, és az édes borok, aszúk szerelmesei sem fognak csalódni. A legtöbb kiállító ezúttal is a legnagyobb hagyományokkal bíró Tokaji borvidékről érkezik majd, de köszönhetően az elmúlt évtized furminttelepítéseinek egyre több új borvidék csatlakozik a furmint táborához. Az ugyancsak tradicionálisnak számító Somló mellett az Egri borvidék, a Balaton északi és déli partja és a Pécsi borvidék, valamint határon túli pincék furmintjait is megkóstolhatjuk. Hegymagas Fotó: Horogszegi Tamás A fajta eredete nem tisztázott, de olyan régóta művelik hazánkban, hogy akár sajátunkként is tekinthetünk rá. Magyarországon kívül kevesen foglalkoznak vele, kisebb mennyiségben a szomszédos országokban találunk még ültetvényeket, de már a tengerentúlon is elkezdtek érdeklődni a furmint telepítése iránt. A nemzetközi szakértők szerint a furmintban minden megtalálható, ami a legjobb fajtákra jellemző: gyümölcsös, de komoly borokat ad, amelyek egyedülálló savszerkezete a hosszú érlelhetőséget garantálja. A világ csúcsborai között az is fontos szempont, hogy egy fajta jól közvetítse a termőhely sajátosságait, a furmint pedig ebből a szempontból is kiemelkedő. euronews.com Kép: borhalo.com
Íme a receptek, amelyekkel Marton Adri a Mikulást várja Adri azt mondja, hogy Mikuláskor ismét előtör belőle a gyermeki énje, így izgatottan, és …
Íme, a legjobb bor-étel párosítások karácsonyra Közeledik a karácsony, ideje összeállítani a vendégváró étlapot! A klasszikus ünnepi fogásokhoz leginkább illő …
Keresik a megoldást a súlyos munkaerőhiányra A turizmust változatlanul súlyos munkaerőhiány sújtja az országban, nemcsak a szezonális, hanem …
Több mint felével csökkent Hévízen a vendégéjszakák száma A múlt év első hét hónapjához képest 55 százalékkal csökkent Hévízen a vendégéjszakák száma, …