Főoldal Hírek Kultúra A „Nagykunsági birspálinka” is uniós oltalomban részesült

A „Nagykunsági birspálinka” is uniós oltalomban részesült

3 perc átlagos olvasási idő
0
286
 ehaccp_topbanner3.jpg

A májusban bejegyzett „Nagykunsági szilvapálinka” és a „Nagykun rizs” után a „Nagykunsági birspálinka” is védett elnevezés lett az Európai Unióban. Az Európai Bizottság augusztus 31-én kihirdetett rendeletével ez már a harmadik Nagykunságból származó uniós oltalmat élvező termék.

A „Nagykunsági szilvapálinka” előállítása kizárólag a Jász-Nagykun-Szolnok megye Tisza vonalától keletre elhelyezkedő területéről származó birs felhasználásával, és ugyan ezen a területen elhelyezkedő feldolgozó pálinkafőzdékben történhet. A „Nagykunsági birspálinka” alapanyagát legalább 50 szátalékban a Mezőtúri birs tájfajta adja, amelynek köszönhetően a pálinkában rózsás, parfümös és illatos jegyek dominálnak.

A „Nagykunsági birspálinka” kimagasló minőségét számos hazai és nemzetközi pálinkaversenyen elnyert díj is bizonyítja. A „Nagykunsági birspálinka” nemzetközi viszonylatban is elismert termék, az exportértékesítés Romániától Kanadáig terjed.A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információk érhetőek el a www.gi.gov.hu honlapon.

OPH/Pixabay
						
						
					
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Együtt ünneplik idén Debrecenben a város és a költészet napját, valamint a Függetlenségi nyilatkozat évfordulóját

Hármas ünnepre készülnek Debrecenben: április közepén első alkalommal együtt ünneplik meg …