Főoldal Hírek Átólzéig A falusi disznótor hagyományait mutatják be a napkori böllérversenyen

A falusi disznótor hagyományait mutatják be a napkori böllérversenyen

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,652
 ehaccp_topbanner3.jpg

A falusi disznótor hagyományait mutatják be a napkori böllérversenyen

(MTI) – A falusi disznótor hagyományaiba, valamint a hurka, a kolbász és a toroskáposzta cigány módón történő elkészítésébe pillanthatnak bele mindazok, akik kilátogatnak szombaton a 14. Nemzetközi Böllérversenyre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkorra.

A Nyíregyházától 12 kilométerre fekvő község Napkorona Udvarházában tartandó esemény központi szereplői idén is a mangalicák lesznek, amelyeket a szúrást és kivéreztetést követően különböző módokon dolgozza fel az itthonról és a határon túlról érkező mintegy húsz böllércsapat – mondta el Támba Miklós szervező kedden sajtótájékoztatón, Nyíregyházán.

A község szombat reggel hatkor a disznók visítására ébred, a szúrás után az állatok szétbontása, majd a különböző belsőségek főzése és sütése következik. A séfcsapatok egyéni recept alapján készítik majd el a disznótor hagyományos ételeit, elsőként a hagymás vért, majd a nap folyamán a kolbászt, a hurkát, a frissen főzött húslevest és a toroskáposztát. Támba Miklós elmondta, az idei rendezvényen bemutatkozik a cigánygasztronómia, a látogatók belepillanthatnak a disznótor hagyományos ételeinek cigány módra történő elkészítésébe.
A csapatok kizárólag mangalicát dolgozhatnak fel, emellett levágnak egy négy és fél mázsás állatot is – tette hozzá. Szoboszlai Gyula mesterszakács, az ételeket értékelő zsűri elnöke a sajtótájékoztatón szólt arról, a hagyományoknak megfelelően díjazzák a legjobb fogópálinkát, forralt bort, a legízletesebb hurkát és toroskáposztát, de a versenyzőknek esélyük van elnyerni a legjózanabb csapat címet is.
Az egész napos főzést és sütést kulturális és szórakoztató programok kísérik, fellépnek néptánccsoportok és énekegyüttesek, kora délutántól pedig elsősorban a mulatós műfaj képviselői lépnek színpadra Napkoron.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Nádházi Norbert lett Magyarországi idei sommelier bajnoka

Nádházi Norbert, a Babel Budapest étterem munkatársa nyerte el a Magyarország sommelier ba…