Átólzéig A falusi disznótor hagyományait mutatják be a napkori böllérversenyen Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2015-01-13 4 perc átlagos olvasási idő 0 1,652 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A falusi disznótor hagyományait mutatják be a napkori böllérversenyen (MTI) – A falusi disznótor hagyományaiba, valamint a hurka, a kolbász és a toroskáposzta cigány módón történő elkészítésébe pillanthatnak bele mindazok, akik kilátogatnak szombaton a 14. Nemzetközi Böllérversenyre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkorra. A Nyíregyházától 12 kilométerre fekvő község Napkorona Udvarházában tartandó esemény központi szereplői idén is a mangalicák lesznek, amelyeket a szúrást és kivéreztetést követően különböző módokon dolgozza fel az itthonról és a határon túlról érkező mintegy húsz böllércsapat – mondta el Támba Miklós szervező kedden sajtótájékoztatón, Nyíregyházán. A község szombat reggel hatkor a disznók visítására ébred, a szúrás után az állatok szétbontása, majd a különböző belsőségek főzése és sütése következik. A séfcsapatok egyéni recept alapján készítik majd el a disznótor hagyományos ételeit, elsőként a hagymás vért, majd a nap folyamán a kolbászt, a hurkát, a frissen főzött húslevest és a toroskáposztát. Támba Miklós elmondta, az idei rendezvényen bemutatkozik a cigánygasztronómia, a látogatók belepillanthatnak a disznótor hagyományos ételeinek cigány módra történő elkészítésébe. A csapatok kizárólag mangalicát dolgozhatnak fel, emellett levágnak egy négy és fél mázsás állatot is – tette hozzá. Szoboszlai Gyula mesterszakács, az ételeket értékelő zsűri elnöke a sajtótájékoztatón szólt arról, a hagyományoknak megfelelően díjazzák a legjobb fogópálinkát, forralt bort, a legízletesebb hurkát és toroskáposztát, de a versenyzőknek esélyük van elnyerni a legjózanabb csapat címet is. Az egész napos főzést és sütést kulturális és szórakoztató programok kísérik, fellépnek néptánccsoportok és énekegyüttesek, kora délutántól pedig elsősorban a mulatós műfaj képviselői lépnek színpadra Napkoron.
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Még mindig sok a szemét az erdőkben Az erdőjárók azzal tudnak leginkább hozzájárulni az egészséges erdő fenntartásához, ha mindenki hazaviszi magával …
Előtérben az egészséges és korszerű élelmiszerek Előtérben az egészséges és korszerű élelmiszerek Egyre több hazai élelmiszergyártó helyezi előtérbe az …