Főoldal Hírek Színes A bárányok mégsem hallgatnak?

A bárányok mégsem hallgatnak?

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,434
 ehaccp_topbanner3.jpg

A juhok az egyik legméltánytalanabb módon sztereotipizált állatok. Leginkább azt tartják róluk, hogy buták, védtelenek és ártatlanok, s csak két dologra jók: megenni őket és gyapjút készíteni a szőrükből. Ezzel szemben tanulmányok szerint meglepően intelligensek – írja a BBC.

 

Lenyűgöző memóriával és felismerési képességgel rendelkeznek a juhok – véli a cikk. Ezt támasztja alá, hogy egymással barátságokat alkotnak, s összeütközés esetén meg is védik egymást az ellenféltől és lelkileg megviseli őket, ha valamely társuk a vágóhídra kerül.

 

Az igazság az, hogy ezek az állatok sokkal okosabbak mint azt gondolnánk: intelligensek, bonyolult jelleműek és egyben társaságkedvelők is. Egy, még 2001-ben készült tanulmány megállapította, hogy több mint 50 különböző, egyedi arcot képesek felismerni. Emellett megkülönböztetik az arckifejezéseket, a mosoly és a ránc közül például egyértelműen ez előbbit preferálják.

 

Egy másik tanulmány keretében a bárányok navigációs képességeit vizsgálták. A kutatás során egy bonyolult labirintusból kellett kijutniuk és megfigyelték, hogy az állatok megvárják egymást, hogy társaiknak is segítsenek kijutni a labirintusból.

 

OPH/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Az Országos Étterem Hét közönségdíjasai áprilisban fix áras menüvel várják a vendégeket

Az Országos Étterem Hét vendégei által legjobbnak ítélt 22 étteremben április 15. és 21. k…