Átólzéig A baltikumi étrendé a jövő? Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2014-12-03 4 perc átlagos olvasási idő 0 1,431 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A baltikumi étrendé a jövő? A Helsinki Egyetem kutatása szerint legalábbis az északi alapanyagokból készült ételek fogyasztása csökkenti az elhízás és a gyulladások kockázatát. Ez az étrend nem tartalmaz nagy mennyiségben vörös húsokat, állati zsírokat és alkoholt sem. A baltikumi étrend csökkenti az elhízás és a gyulladások kockázatát – derült ki a Helsinki Egyetem kutatásából. A balti-tengeri étrend északi alapanyagok, vagyis sok gyümölcs, bogyók és zöldségek, ott honos gabonafélék – rozs, zab és árpa -, illetve repceolaj, hal és zsírszegény tej fogyasztásán alapul. Ez az étrend nem tartalmaz nagy mennyiségben vörös húsokat, állati zsírokat és alkoholt sem – állapította meg kutatásában Noora Kanerva, az egyetem doktorjelölt hallgatója. Az étrend kulcsszerepet játszik az elhízás és a gyulladások megelőzésében, amelyeket a krónikus betegségek, többek között a 2-es típusú cukorbaj és a szív- és érrendszeri betegségek fontos kockázati tényezőinek tekintenek. A kutatás a finn nemzeti egészségügyi és népjóléti intézet majdnem 12 ezer finnről gyűjtött egészségügyi adatain alapult. A doktorjelölt azt fedezte fel, hogy akik a baltikumi diétát követték, majdnem kétszer annyi északi gabonafélét ettek, emellett több szénhidrátot, rostot, vitamint és ásványi anyagot fogyasztottak, telített zsírokból azonban kevesebbet, mint a többiek. Akik ragaszkodtak a balti étrendhez, azoknál 40 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki hastájéki elhízás, mint a népesség átlagánál, a gyulladások kockázata szintén 40 százalékkal volt kisebb, mint azoknál, akik kevésbé tartották be ezt az étrendet. A kutató utalt rá, hogy akinek nehézséget okozna a balti diéta, az már kisebb változtatásokkal, egyebek között barna rozskenyér nagyobb mértékű fogyasztásával is jelentős mérvű javulást érhetne el. A doktori disszertáció a finn szociális és egészségügyi minisztérium által működtetett Julkari publikációs weboldalon jelent meg. MTI / Pixabay
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Vendéglátóipari látlelet Vendéglátóipari látlelet A vendéglátás egykor kiharcolt megbecsülését, és társadalmi rangját számtalanszor emlegetjük. Azonban …
Székely gourmet étterem nyílt az Andrássy úton Hiánypótló étteremmel bővült Budapest gasztro-térképe. Az Andrássy út 41. alatt frissen megnyitott SZÉK-ben a …