Főoldal Hírek Átólzéig A baltikumi étrendé a jövő?

A baltikumi étrendé a jövő?

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,367
 ehaccp_topbanner3.jpg

A baltikumi étrendé a jövő?

 

A Helsinki Egyetem kutatása szerint legalábbis az északi alapanyagokból készült ételek fogyasztása csökkenti az elhízás és a gyulladások kockázatát. Ez az étrend nem tartalmaz nagy mennyiségben vörös húsokat, állati zsírokat és alkoholt sem.
A baltikumi étrend csökkenti az elhízás és a gyulladások kockázatát – derült ki a Helsinki Egyetem kutatásából. A balti-tengeri étrend északi alapanyagok, vagyis sok gyümölcs, bogyók és zöldségek, ott honos gabonafélék – rozs, zab és árpa -, illetve repceolaj, hal és zsírszegény tej fogyasztásán alapul. Ez az étrend nem tartalmaz nagy mennyiségben vörös húsokat, állati zsírokat és alkoholt sem – állapította meg kutatásában Noora Kanerva, az egyetem doktorjelölt hallgatója.

Az étrend kulcsszerepet játszik az elhízás és a gyulladások megelőzésében, amelyeket a krónikus betegségek, többek között a 2-es típusú cukorbaj és a szív- és érrendszeri betegségek fontos kockázati tényezőinek tekintenek.

A kutatás a finn nemzeti egészségügyi és népjóléti intézet majdnem 12 ezer finnről gyűjtött egészségügyi adatain alapult. A doktorjelölt azt fedezte fel, hogy akik a baltikumi diétát követték, majdnem kétszer annyi északi gabonafélét ettek, emellett több szénhidrátot, rostot, vitamint és ásványi anyagot fogyasztottak, telített zsírokból azonban kevesebbet, mint a többiek. Akik ragaszkodtak a balti étrendhez, azoknál 40 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki hastájéki elhízás, mint a népesség átlagánál, a gyulladások kockázata szintén 40 százalékkal volt kisebb, mint azoknál, akik kevésbé tartották be ezt az étrendet.

A kutató utalt rá, hogy akinek nehézséget okozna a balti diéta, az már kisebb változtatásokkal, egyebek között barna rozskenyér nagyobb mértékű fogyasztásával is jelentős mérvű javulást érhetne el. A doktori disszertáció a finn szociális és egészségügyi minisztérium által működtetett Julkari publikációs weboldalon jelent meg.

MTI / Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…