Főoldal Hírek Ajánló 7 fűszernövény ami akár a vízben is nőhet

7 fűszernövény ami akár a vízben is nőhet

19 perc átlagos olvasási idő
0
1,490
 ehaccp_topbanner3.jpg

Csak kevesen tudják, hogy nem csak cserépben nevelhető fűszernövényt hanem akár vízben is.

Az alábbi 7 fűszernövény az eddig leggyakrabban használtak közé tartozik.

Eláruljuk melyik mire való és miért érdemes vízben nevelni őket!

 

Menta

Frissítő hatású salátához és akár szájöblögetés ez is kiválóan alkalmas. Gyógyító ereje a benne lévő illóolajnak köszönhető, a borsmenta pedig kiváló fűszer, ami különleges zamatot ad az ételeknek. Salátákhoz és édességekhez kitűnően használható, de aromás ecet is készülhet belőle. Alkalmazható még likőrök, szószok illetve mártások készítéséhez, a pulyka töltelékének pedig finom ízt ad! A illóolajából készíthetünk fürdőt is, ami felfrissít és nagyon kellemes. Szintén frissítő hatású a mentatea, különösen meleg időben, emellett pedig tökéletes görcsoldó is!

 

Bazsalikom

Célszerű az utolsó pillanatban az ételekhez adni mert hamar elveszti aromáját. 

Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, ami illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin. Igen sokoldalúan használható: levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére. Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül. Javítja az étvágyat és az emésztést, szél- és vizelethajtó, nyugtat, és még a köhögést is csillapítja.

 

A kerti bazsalikom leveléből készült forrázatot gyomorrontás és étvágytalanság esetén alkalmazzák. A felfúvódás és a bélgázképződés kiegészítő kezeléseként szélhajtónak használják. Összehúzó hatása enyhíti a garatgyulladás tüneteit. Külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga; sebekre, sérülésekre ajánlott; a bazsalikomot gyakran más növényekkel (menta, fűszerkömény) együtt használják.

 

Rozmaring

Nemcsak az ételek ízesítésére, hanem a lakás illatosítása is alkalmas. Használják mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gomba- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány- és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok), ízesítésére, illatosítására. Főleg a mediterrán konyhára, azon belül a francia és olasz ételekre jellemző. Morzsolva forgalmazzák. Jól zárható edényben, száraz helyen kell tárolni. Mint minden áthatóan aromás fűszert, ezt is csak óvatosan szabad adagolni. Frissen vagy szárazon a fürdővízbe áztatva illatosít és frissít. A rozmaringolajat a népi gyógyászatban emésztési zavarok (diszpepszia) kezelésére és a gyomor–bél-rendszer enyhe görcsös állapotainak oldására, továbbá enyhe izom- és ízületi fájdalmak és enyhe perifériás keringési zavarok enyhítésére használják. A következő oldalon megmutatom, hogyan nevelheted őket egy pohár vízben! 

 

Kakukkfű

Célszerű óvatosan bánni vele, mert erős aromája képes megváltoztatni az ételek ízét. Vágva és morzsolva forgalmazzák. Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Illóolajainak megőrzése érdekében jól zárható edényben kell tartani. Friss ágacskái néhány napig hűtőben is elállnak. Petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat készíthetünk belőle. Használja a konzervipar is. A bouquet garni fűszerkeverék meghatározó alapanyaga. Különleges ínyencfalat a kakukkfüves nyúlpecsenye. Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.

 

Zsálya

Különleges ünnepi fűszer, a népi gyógyászatban a torokgyulladás ősi ellenszere.

 

Oreganó

Az olaszos ételek elengedhetetlen fűszere, köhögés csillapítására is alkalmas, valamint nyugtató hatása is bizonyított. Az oreganót a természet antibiotikumának tartják. Karvakrolt, illóolajat, cseranyagot, keserű anyagot és gyulladáscsökkentő timolt tartalmaz; a karvakrol és a timol a baktériumok szaporodását gátolja. Maga a szurokfű 2–5%-ban tartalmazhatja, olaja az oregánóolaj pedig 40–70%-ban. A legjobb minőségű olajok akár 85%-ban is tartalmazhatják a karvakrolt, de ez függ a lepárlás módjától. A növény levelét megszárítják, és nyugtató hatású teát főznek belőle. Teája (forrázata) étvágygerjesztő, idegnyugtató, baktériumölő, köhögéscsillapító hatású. Ételízesítésen és gyógyításon kívül felhasználják festékkészítésre is.

 

Stevia

Cukor pótlására használandó, édesítő hatása fűszernövény.

 

Íme a módszer:

Mielőtt vizes befőttesüvegbe helyezzük őket, célszerű a befőttes üvegeket papírral körbetekerni, mivel napfény hatására nagyon érzékenyek.

 

Lépések:

  • a hajtásokat vágjuk 15 18 cm hosszúságúra
  • mossuk meg és helyezzük őket a vizes befőttesüvegbe
  • vizelet szárakat tisztítsuk meg a levelektől
  • vágjuk le a szárak végét, hogy gyökerezhessen

 

Tippek:

Ha vezetékes vizet használunk, gyökereztetés előtt 24 órát pihentessük.
A vizet növény eltávolítása nélkül hetente kell cserélni.
Akár hat hét is lehet, amíg gyökerek nőni kezdenek.
Mivel sok ásványi anyag, célszerű vízben oldható trágyát keverni a vízbe heti egyszer.

 

Forrás: Tudásfája

  • Szalmonellával szennyezett fűszerkeveréket vontak be

    Pizza fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl Magyarország, mert a cég saját minőségellenőrzé…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

AM: idén előbb kezdődött a dinnyeszezon

Fogyasszunk a nyáron minél több magyar dinnyét, mert így a magyar családok megélhetését és…