Főoldal Hírek Átólzéig 5 tipp a pozitív gondolkodás fejlesztéséhez

5 tipp a pozitív gondolkodás fejlesztéséhez

17 perc átlagos olvasási idő
0
255
 ehaccp_topbanner3.jpg

Hamarosan beköszönt a tavasz, és vele együtt itt a nagytakarítás ideje. Azoknak, akik elkötelezettek az egészséges életmód iránt, ez testük megtisztítását is jelenti, például úgy, hogy tartanak egy méregtelenítő léböjtkúrát. De még nekik sem mindig jut eszükbe testükkel együtt gondolataikat is méregteleníteni. Pedig a fizikai és mentális megújuláshoz fejünkben is fontos lenne alapos lomtalanítást tartani, és különféle praktikákkal, környezetváltozással és új élményekkel erősíteni, fejleszteni a pozitív gondolkodást – állítja a hévízi NaturMed Hotel Carbona szakértője, aki most 5 tippel segíti a mentális nagytakarítást.

Mozgalmas téli hónapokon vagyunk túl: a rövid nappalok sok energiát vesznek el tőlünk, idén ráadásul még az újabb járványhullámok is megviselték egészségi- és kedélyállapotunkat. Természetes, ha a szokásosnál is jobban várjuk a tavaszt, hogy végre feltöltődhessünk pozitív energiákkal. A töltekezéshez azonban először ki kell pucolnunk a szervezetünket és gondolatainkat a leülepedett salakanyagoktól, csak ezután jöhet a testi-lelki újjászületés. A méregtelenítés és energiaraktáraink feltöltése ugyanakkor nem csak fizikailag fontos, hanem lelkileg-szellemileg is. A pozitív gondolkodás visszahat fizikai állapotunkra, sőt, a legnagyobb segítséget jelenti ahhoz, hogy harmóniába kerüljünk önmagunkkal. Most a NaturMed Hotel Carbona szakértője öt pontban ad tanácsot ahhoz, hogyan gyakoroljuk és fejlesszük ezt a képességünket.

  • Éljünk a jelenben!

Sokan úgy gondolják, erre a feladatra semmi szükség, hiszen mindig épp a jelenben vannak. Ez azonban gyakran csak látszat, mert valójában nem a jelenre figyelünk, hanem az adott pillanatban vagy a múlton rágódunk, vagy a jövőtől szorongunk – hangsúlyozza a Carbona szakértője. Ezért a jelenben lenni korántsem magától értetődő állapot, de gyakorlással beépíthetjük mindennapjainkba. Első lépésként próbáljuk meg csak szemlélni környezetünket, érezni az illatokat, hallani a hangokat, és ne engedjük a figyelmünket visszatévedni egy problémára. A napjainkban divatos mindfulness irányzat lényege is hasonló: gondolkodás és véleményformálás nélkül érezzük azt, ami a jelenben körülöttünk van, történik, és hagyjuk, hogy az érzések csupán átfolyjanak rajtunk. Vagyis figyelmünket csak a tapasztalás kösse le. Az is segít a jelenben lenni, és ezáltal pozitív irányba vinni gondolatainkat, ha értékeljük, amink van, ami történik velünk, és arról például hálanaplót írunk.

  • Minden rosszban van valami jó: gyakoroljuk az elfogadást!

Az öröm az ürömben szólásunknak is van alapja. A pozitív gondolkodás fejlesztését jól támogatja, ha minden helyzetben próbáljuk felismerni a pozitívumot. Elsősorban persze hétköznapi esetekre gondoljunk inkább, ne extrém eseményekre. Ha például lekéssük a buszt, fölösleges bosszankodni, mert jön majd másik, inkább vegyük észre, hogy szép idő van, és kaptunk még öt percet, hogy élvezzük a napfényt. A Carbona szakértője szerint azzal, hogy ilyen apró trükkökkel tudatosan átfordítjuk az első benyomásra negatív helyzeteket, az elfogadást gyakoroljuk. Oké, ez van, lássuk, mit lehet ebből kihozni! Ráadásul mindezt humorral sokkal könnyebb elérni: elég egy felszabadult nevetés, és rengeteg feszültségtől szabadulunk meg. Itt fontos megjegyezni, hogy az elfogadás nem egyenlő a beletörődéssel, tehát ha valamin változtatni szeretnénk, vágjunk bele mindenképp. Emellett a pozitív megerősítő mondatok is segítik, hogy alapvetően derűsek, kiegyensúlyozottak legyünk. Ilyen napindító mondat lehet többek között, hogy jól érzem magam, tele vagyok energiával és vidámsággal, kreatívan és könnyen oldok meg minden feladatot.

  • Tűzzünk ki világos célokat, és vizualizáljuk a sikert!

Gondolkodásunkat pozitív irányba mozdítja, ha világosan meg tudjuk határozni céljainkat. Ezzel kapcsolatban szintén születtek pszichológiai tanulmányok, amelyekből többek között az is kiderült, hogy akik le is írják céljaikat, 33 százalékkal eredményesebbek azoknál, akik csak fejben gondolják át. A célok világos meghatározásával pedig az agyunk is áthuzalozza magát, egy tökéletesebb énképet kialakítva önmagunkról. A kitűzött célok elérésében, a megvalósításban rendkívül hasznos technika a vizualizáció. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy képzeletben a legapróbb részletig magunk előtt látjuk azt, amit szeretnénk elérni. Beleképzeljük és beleérezzük magunkat a helyzetbe, mintha már meg is valósítottuk volna a célunkat – magyarázza a Carbona szakértője.

  • Vegyük körbe magunkat pozitív emberekkel!

Hangulatunkra és gondolkodásunkra az is hatással van, hogy kikkel vesszük körül magunkat. Talán nem meglepő, de ezzel kapcsolatban is jelentek meg pszichológiai tanulmányok, amelyek többek között azt is megállapították, hogy a rossz hangulat vírus módjára fertőz, hiszen jóval könnyebben átvesszük, mint az örömöt. Ezért is nagyon fontos, hogy ha tehetjük, keressük a pozitív kisugárzású, pozitív gondolkodású emberek társaságát, de közben ne feledjük, hogy az építő barátságokhoz, kapcsolatokhoz saját pozitív hozzáállásunkra is szükség van.

  • Szakadjunk ki a megszokott környezetből, utazzunk, töltekezzünk élményekkel!

Gyakran az hátráltat bennünket a mentális méregtelenítésben, hogy beleragadunk a rutinba, és nehezen lépünk ki a megszokott keretekből. Holott a környezetváltozás régi és jól bevált recept lelki fásultság, kimerültség esetén, hiszen az utazás, az élmények inspirálóan hatnak ránk, és a hétköznapitól eltérő, szép környezetben könnyebben születnek pozitív gondolatok. Még eredményesebb a mentális megújulás, ha fizikai felfrissüléssel kötjük össze – állítja a Carbona szakértője. Ma már sokféle wellness- és gyógykezelés vagy rehabilitációs program között válogathatunk az ország számos wellnesshotelében, ami mind segít visszanyerni fizikai kondíciónkat, és ezáltal lelki egyensúlyunkat. Bár személyiségtől függ, ki mennyire szeret aktívan kikapcsolódni, azok a pozitív élmények, amelyeket például kirándulás, vagy különféle kulturális és gasztroprogramok során élünk át, szintén segítenek derűsen látni a világot.

NaturMed Hotel Carbona****

A NaturMed Hotel Carbona Hévíz nagy hagyományokkal rendelkező, Hévízi Tradicionális Kúra szakmai védjeggyel elismert, közkedvelt gyógy- és wellness szállodája. 260 szobájával, több mint 1000 négyzetméter felületű fürdőkomplexumával, valamint 230 fős alkalmazotti létszámával a dunántúli és a balatoni régió szállodaiparának egyik legjelentősebb szereplője. A NaturMed Hotel Carbona minőségi szolgáltatásaiért 2008-tól folyamatosan elnyerte a Turizmus Minőségi Díjat, 2012-ben megkapta a European Health Spa Award-ot, 2014-ben pedig elnyerte a MagyarBrands elismerést. A Gault&Millau Magyarország 2015-ös kalauza szerint a hévízi NaturMed Hotel Carbona a legjobb négycsillagos wellness szálloda Magyarországon, a FIT Reisen közönségszavazatai alapján pedig 2014 legjobb Health & Spa szállodája. A TripAdvisor közössége a Carbonát a hazai TOP 10 hotel közé választotta családi hotelek kategóriában, és a szállodának ítélte a TripAdvisor Travellers’ Choice 2015 díjat. 2018-ban gyógy- és wellness szolgáltatási rendszerét, valamint Magyar Termék Nagydíjjal kitüntetett Attila éttermét Érték és Minőség Nagydíj védjeggyel ismerték el. A NaturMed Hotel Carbona 2021 nyarától megújult Deluxe és Oriental szobákkal, Deluxe lakosztályokkal és új luxusapartmanokkal várja vendégeit.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Együtt ünneplik idén Debrecenben a város és a költészet napját, valamint a Függetlenségi nyilatkozat évfordulóját

Hármas ünnepre készülnek Debrecenben: április közepén első alkalommal együtt ünneplik meg …