Átólzéig Új mentes séfbajnokok születtek Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2024-02-20 9 perc átlagos olvasási idő 0 152 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Dömös Fanni és Molnár Dávid lettek 2024. Év Mentes-Vegán Séfjei2024. február 13-án a METRO Gasztroakadémia adott otthont az idén 6. alkalommal megrendezett az Év Mentes-Vegán Séfje versenynek. A megmérettetés az országban és a nemzetközi színtéren egyaránt egyedülálló: a versenyen készített ételek és desszertek mindegyike glutén-, cukor-, tejmentes és vegán. A Csak a mentes által szervezett verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassa, hogy így is lehet finoman és sokszínűen étkezni. Az eseményhez a METRO professzionális szakmai támogatást, alapanyagokat és helyszínt biztosított.A résztvevők alternatív alapanyagok felhasználásával készítették el mentes fogásaikat, melyek szinte bárki számára biztonságosan fogyaszthatók, és emellett magas kulináris élményt adnak.A mostani versenyen a szervezők kiemelten figyeltek a zero waste elvének betartására.Az elkészült növényi alapú, s ezáltal természetes módon tej-, és tojásmentes, emellett glutén- és cukormentes fogások azt bizonyították, hogy a kreativitás és a konyhai tudás mellett az a séf képes helytállni a kihívásban, aki minél több alapanyagot ismer minél behatóbban.A legízletesebb, legszebben tálalt és fantáziadús menüsort az amatőr indulók közül Dömös Fanni készítette el, míg a profik közül a Rézkakas Bisztró séfje, Molnár Dávid ételalkotása emelkedett ki a mezőnyből. A dobogósok és a verseny során készített fogásaik az alábbiak: Amatőr kategóriaI. helyezett: Dömös FanniFőétel: Keleti harmónia -Kínai pho leves gazdagonDesszert: Polenta alapon narancskrém céklazselével a tetejénII. helyezett: Kuti SzelengeFőétel neve: Napsütés Olaszországban – sütőtökös gnocchi, rozmaringos, kakukkfüves tökmártással, aszalt paradicsommal, chilis csimicsurival, dióval, Violife “fetasajttal”, rizschipsselDesszert neve: Gesztenyés derű – narancsos, gesztenyés mascarpone krém, aszaltmeggyes mandulás morzsával, fahéjas meggymártással a tetején.III. helyezett: Kovács VivienFőétel: Sült karfiol gránátalmás quinoa tabuoléval és póréhagymás burgonyás alapú petrezselyemszósszal, amit kókusztejjel citrusokkal és gyömbérrel ízesített. Fűszeres, pirított napraforgómaggal a tetején.Desszert: Csokoládés korong brownie, csokis mascarpone-val csokiropogóssal, illetve posírozott almával és gránátalmával.Profi kategóriaI. helyezett: Molnár Dávid (Rézkakas Bistro)Főétel: Gesztenyés langyos babsaláta, vietnámi palacsintávalDesszert: Banánfagylalt, magvas crumble, narancsos-olívaolajos dresszinggelII. helyezett: Angeli Mátyás (Natura Hill Zebegény)Főtétel neve: Májusi kert – cékla, karfiol- és lencsevariációk bazsalikommalDesszert neve: Kasmír körte – körte szezámmaggal, kardamommal és fahéjjalIII. helyezett: Paál Béla (Kis Padlizsán)Főétel neve: 4 évszak a tányéron – humusz, sült zöldségekkel, salátával, házi magkenyérrel zero waste módon elkészítve.Desszert: mangós édesburgonya humusz mandulamorzsával és mandula grillázzsal.Az Év Mentes-Vegán Séfje egy évig viselheti a címet, és közel félmillió forint értékű ajándékkal tért haza a szakmai elismerés mellett. Gratulálunk a győzteseknek!Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozta és értékelte: Dr. Árvai Anita, a Veganeeta Home vegán étterem alapítója és tulajdonosa, Tanács Attila, a Mindenmentes Főzősuli alapítója, szakmai vezetője, mesterszakács, fejlesztő-séf, többszörös Európa-, világ- és olimpiai bajnok, Stőhr Gréta egészséges életmód-szakértő, Magyarország első és egyetlen növényi főzőműsorának háziasszonya, első vegán séf- és főzőiskolájának tulajdonosa, író, Zsolnay Gergely séf, kertészmérnök, táplálkozástudományi szakértő, a 2023-as Az Év Mentes Séfje verseny profi kategóriájának nyertese, Steiner Kristóf író, újságíró, színész és vegán séf, Molnár György, a Dobos C. József Iskola tanára, Ádám Csaba az egykori Olimpia étterem tulajdonos-séfje és Blendea Károly a Violife Professional Kulináris Tanácsadója.A verseny háziasszonya Szinetár Dóra énekesnő, színésznő volt.2024-ben is indul a #vadateszem kampány Láthatatlan ellenség ellen: fájdalommentes biofilmterápia forradalmasítja a fogápolást The House Of Angostura Global Cocktail Challenge 2024/2025 Magyar bajnoka lett az ifjúsági szakács világbajnokságnak Mennyei újdonság: Megnyílik a Kürtős Fondülde a 11. Kürtőskalács Fesztiválon
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Ezek a gyógynövények segíthetik a teherbeesést Ezek a gyógynövények segíthetik a teherbeesést Egyre többen hívják segítségül a gyógynövényeket, hogy …
Bélszín és libamáj, grillezett zöldség salátával Bélszín és libamáj, grillezett zöldség salátával Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg bélszín …