Átólzéig Új mentes séfbajnokok születtek Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2024-02-20 9 perc átlagos olvasási idő 0 308 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Dömös Fanni és Molnár Dávid lettek 2024. Év Mentes-Vegán Séfjei 2024. február 13-án a METRO Gasztroakadémia adott otthont az idén 6. alkalommal megrendezett az Év Mentes-Vegán Séfje versenynek. A megmérettetés az országban és a nemzetközi színtéren egyaránt egyedülálló: a versenyen készített ételek és desszertek mindegyike glutén-, cukor-, tejmentes és vegán. A Csak a mentes által szervezett verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassa, hogy így is lehet finoman és sokszínűen étkezni. Az eseményhez a METRO professzionális szakmai támogatást, alapanyagokat és helyszínt biztosított. A résztvevők alternatív alapanyagok felhasználásával készítették el mentes fogásaikat, melyek szinte bárki számára biztonságosan fogyaszthatók, és emellett magas kulináris élményt adnak. A mostani versenyen a szervezők kiemelten figyeltek a zero waste elvének betartására. Az elkészült növényi alapú, s ezáltal természetes módon tej-, és tojásmentes, emellett glutén- és cukormentes fogások azt bizonyították, hogy a kreativitás és a konyhai tudás mellett az a séf képes helytállni a kihívásban, aki minél több alapanyagot ismer minél behatóbban. A legízletesebb, legszebben tálalt és fantáziadús menüsort az amatőr indulók közül Dömös Fanni készítette el, míg a profik közül a Rézkakas Bisztró séfje, Molnár Dávid ételalkotása emelkedett ki a mezőnyből. A dobogósok és a verseny során készített fogásaik az alábbiak: Amatőr kategória I. helyezett: Dömös Fanni Főétel: Keleti harmónia -Kínai pho leves gazdagon Desszert: Polenta alapon narancskrém céklazselével a tetején II. helyezett: Kuti Szelenge Főétel neve: Napsütés Olaszországban – sütőtökös gnocchi, rozmaringos, kakukkfüves tökmártással, aszalt paradicsommal, chilis csimicsurival, dióval, Violife “fetasajttal”, rizschipssel Desszert neve: Gesztenyés derű – narancsos, gesztenyés mascarpone krém, aszaltmeggyes mandulás morzsával, fahéjas meggymártással a tetején. III. helyezett: Kovács Vivien Főétel: Sült karfiol gránátalmás quinoa tabuoléval és póréhagymás burgonyás alapú petrezselyemszósszal, amit kókusztejjel citrusokkal és gyömbérrel ízesített. Fűszeres, pirított napraforgómaggal a tetején. Desszert: Csokoládés korong brownie, csokis mascarpone-val csokiropogóssal, illetve posírozott almával és gránátalmával. Profi kategória I. helyezett: Molnár Dávid (Rézkakas Bistro) Főétel: Gesztenyés langyos babsaláta, vietnámi palacsintával Desszert: Banánfagylalt, magvas crumble, narancsos-olívaolajos dresszinggel II. helyezett: Angeli Mátyás (Natura Hill Zebegény) Főtétel neve: Májusi kert – cékla, karfiol- és lencsevariációk bazsalikommal Desszert neve: Kasmír körte – körte szezámmaggal, kardamommal és fahéjjal III. helyezett: Paál Béla (Kis Padlizsán) Főétel neve: 4 évszak a tányéron – humusz, sült zöldségekkel, salátával, házi magkenyérrel zero waste módon elkészítve. Desszert: mangós édesburgonya humusz mandulamorzsával és mandula grillázzsal. Az Év Mentes-Vegán Séfje egy évig viselheti a címet, és közel félmillió forint értékű ajándékkal tért haza a szakmai elismerés mellett. Gratulálunk a győzteseknek! Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozta és értékelte: Dr. Árvai Anita, a Veganeeta Home vegán étterem alapítója és tulajdonosa, Tanács Attila, a Mindenmentes Főzősuli alapítója, szakmai vezetője, mesterszakács, fejlesztő-séf, többszörös Európa-, világ- és olimpiai bajnok, Stőhr Gréta egészséges életmód-szakértő, Magyarország első és egyetlen növényi főzőműsorának háziasszonya, első vegán séf- és főzőiskolájának tulajdonosa, író, Zsolnay Gergely séf, kertészmérnök, táplálkozástudományi szakértő, a 2023-as Az Év Mentes Séfje verseny profi kategóriájának nyertese, Steiner Kristóf író, újságíró, színész és vegán séf, Molnár György, a Dobos C. József Iskola tanára, Ádám Csaba az egykori Olimpia étterem tulajdonos-séfje és Blendea Károly a Violife Professional Kulináris Tanácsadója. A verseny háziasszonya Szinetár Dóra énekesnő, színésznő volt. Megérkezett a magyar görögdinnye, a nyár íze Feketén a tányér mögött: fekete fizetések a vendéglátásban Sztárkavalkád Balatonfüreden – ahogy még nem láttad és nem hallottad 30 éves a Krisna-völgyi Búcsú – ünnep, ami megérinti a lelked Indul a nyár legmenőbb sörös játéka Budapesten
Augusztus 20-án ünnepel a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum,átadják az idei MKVM-emlékérmet
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Egy New York-i étterem lett a világ legjobbja A New York-i Eleven Madison Park lett a világ legjobb étterme egy szerdán közzétett …
A ritka skót viszkik nagy része hamis Hamisítványnak bizonyult a ritka, ódon skót viszkik több mint egyharmada egy tudományos vizsgálat során …