Főoldal Hírek Átólzéig 10 tipp a fitt vakációért

10 tipp a fitt vakációért

10 perc átlagos olvasási idő
0
1,315
 ehaccp_topbanner3.jpg

10 tipp a fitt vakációért

 

Végre közeledik a végtelen napozás, a vízparti lazulás és a végeláthatatlan koktélozások időszaka, nyakunkon a vakációszezon! A jól megérdemelt pihenés alatt azonban az emberek hajlamosak engedni az egészségtelen élvezetek csábításának, így nemcsak a szervezetet terhelik meg hirtelen, hanem egy-két keresetlen kilóval is gazdagodnak. Néhány apró trükkel azonban ezt megelőzhetik, nem kell mást tenni, mint megfogadni Tatár Ákos főorvos tanácsait.

1. Mindig csomagoljunk egészséges nassolni valót!

Akár utazásról, városnézésről, vagy strandolásról legyen szó, mindig készüljünk néhány egészséges falattal arra az esetre, ha megéheznénk! Készítsünk teljes kiőrlésű, magvas rozskenyérből készült, zöldségekben gazdag szendvicset, vagy csomagoljunk előre felkockázott zöldségeket, gyümölcsöket, valamint tápláló és egészséges olajos magvakat.

2. Együnk napi ötször!
Az egészséges étrend alapja a napi ötszöri, kisebb adagokban történő, rostban gazdag étkezés, erről a nyaralás alatt se feledkezzünk meg! Ha kimarad egy-egy étkezés, az étterembe beszabadulva sokkal több és egészségtelenebb fogást fogunk rendelni, mint amennyire valóban szükségünk lenne. A fő étkezések között fogyasszunk gyümölcsöt, zöldséget, így elkerülhetjük a ránk törő éhséget, és az anyagcserénket is egyensúlyban tarthatjuk. 

3. Tartuk be a 20-80, vagy a napi egy kihágás szabályát!
A nyaralás persze a pihenésről és az élvezetekről szól, ne fosszuk meg magunkat ettől önsanyargatással! Tatár Ákos, az ötcsillagos sárvári Spirit Hotel főorvosa szerint kövessük a 20-80 szabályt, azaz 20 százalékban engedjünk a kísértéseknek, 80 százalékban viszont maradjunk az egészséges választásoknál. 

4. Nem lehet elég szénsavmentes vizet inni
A legegyszerűbb, a legjobb és a leghasznosabb trükk minél több vizet inni. A nyári melegben könnyebben kiszáradunk, észre sem vesszük a vízparton a dehidratáltságot, ráadásul az éhségérzet gyakori kiváltója valójában a szomjúság. Ha eleget iszunk, azzal nemcsak a szervezetünknek teszünk jót a megfelelő hidratáltsággal, hanem a fölösleges étkezéseket is elkerülhetjük.

5. Nemcsak a mennyiség, a minőség is fontos!
Nem elég azt megterveznünk, hogy mit és mennyit eszünk, legalább ilyen fontos az ételek minősége is. Igyekezzünk a nyaralás alatt is helyi termelőktől származó biotermékeket fogyasztani, így elkerülhetjük, hogy káros méreganyagokkal telítődjön a szervezetünk.

6. Tervezzünk előre és válasszunk okosan!
Ugyanúgy, ahogyan az úti célt, a szállást és a városnézést is megtervezzük, tervezzünk előre az étkezések terén is! Térképezzük fel, van-e a környéken helyi biopiac és nézzünk utána a helyi éttermeknek is! Ha tudjuk, mire számítsunk, sokkal könnyebben fogunk egészségesebb kínálatból egészséges fogásokat választani.

7. Ne dőljünk be az all inclusive csábításnak!
Az all inclusive nyaralások még mindig nagyon népszerűek, hátulütőjük viszont, hogy akarva-akaratlanul „le akarjuk enni és inni” a kifizetett összeget. Ha all inclusive nyaralásra megyünk, ne akarjuk kienni a szállodát a vagyonából, ezzel csak magunknak ártunk. 

8. Ne igyuk meg az egész napi kalória adagod!
Vakáción általában jobban fogy az alkohol is, hiszen kinek ne esne jól egy koktél vagy egy jéghideg sör a medence partján. Nincs is ezzel probléma, viszont érdemes ügyelnünk arra, mit is iszunk, hiszen például csupán egy margarita 700 kalóriát tartalmaz, ami nem csekély mennyiség annak tudatában, hogy egy közepesen aktív felnőtt nőnek kb. 2000, felnőtt férfinak pedig kb. 2600 kalória az átlagos napi kalóriaszükséglete. Ügyeljünk a mértékletességre, és válasszunk alacsony kalóriatartalmú frissítőket. Kitűnő opció lehet a fröccs, vörösbor, light sör, vodka-szóda vagy a tequila citrommal.

9. Mozogjunk, akár a parton is!
Az egyik legfontosabb: mozogjunk nyaralás alatt is! Itt persze nem a klasszikus értelemben vett edzőtermi mozgásra gondolunk. Pont elég, ha nemcsak a parton ejtőzünk egész nap, hanem várost nézünk, úszunk, biciklizünk, vagy akár sárkányt eregetünk.

10. Válasszunk egészséges szállást!
A legegyszerűbben úgy nyaralhatunk egészségesen, ha maga a szállás is segítségünkre van ebben. Válasszunk olyan hotelt, ahol változatos sportolási lehetőségek közül választhatunk, a séfek helyi, minőségi bio alapanyagokból dolgoznak, és maga a szálloda szellemisége is ügyel a vendégek egészségére. Ha ugyanis helyben minden adott az egészséges nyaraláshoz, nem kell trükkökhöz folyamodnunk – tanácsolja Tatár Ákos.

OrientPress Hírügynökség (OPH)/PIxabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…