Főoldal Hírek Átólzéig Változik az utalványok áfaszabályozása

Változik az utalványok áfaszabályozása

9 perc átlagos olvasási idő
0
962
 ehaccp_topbanner3.jpg

Módosulnak az utalványok áfaszabályai 2019. január elsejétől. Az új európai uniós jogszabály az utalványt kibocsátó társaságokat, kereskedőket érinti, a vásárlókat nem – derült ki az M1 Forint, fillér című magazinműsorából.

 

Az eddigi gyakorlat szerint az utalványt értékesítésekor pénzhelyettesítő eszköznek tekintettük, és átadásakor nem történt áfaköteles tranzakció, ezért amikor eladták az utalványt, azután nem is kellett áfát fizetni. Az utalvány beváltásakor kellett megfizetni az áfát, ekkor állt be a vállalkozás áfafizetési kötelezettsége – mondta Siklós Márta, a Leitner + Leitner Tax Adótanácsadó Kft. vezető tanácsadója.

 

Két fajta forgalmazható

Az új jogszabály megkülönböztet úgynevezett egycélú, illetve többcélú utalványt. E két típus adózása jelentősen eltér majd egymástól. Az egycélú utalványoknál az áfát már a kibocsátáskor, valamint ezek átruházásakor kell megfizetnie a vállalkozásnak.

 

„Az egycélú utalvány olyan utalvány, amikor már az utalvány kibocsátásakor ismert az utalvány tárgyát képező termékértékesítés, illetve a szolgáltatásnyújtás teljesítési helye és a fizetendő áfa. Ezzel szemben minden egyéb utalvány többcélú utalvány – mondta Sztankó Dániel, az RMSI Hungary vezető adószakértője.

 

A változás leginkább a szállodákat, a szabadidős szolgáltatásokat nyújtókat, az éttermeket érinti, valamint minden olyan vállalkozást, amely ajándékkártyákat, ajándékutalványokat forgalmaz, bocsát ki.

 

Többcélúnak minősül az az utalvány, amely különböző termékre, szolgáltatásra is felhasználható. Kiskereskedelmi egységekben előfordulhat, hogy eltérő áfakulccsal rendelkező termékeket forgalmaznak, az ilyen vásárlási utalványok többcélúnak minősülnek.

 

„A többcélú utalvánnyal többféle terméket vehetek, többféle áfakulccsal, tehát nem tudják eldönteni az utalvány értékesítésének időpontjában azt, hogy mikor és milyen termékre fogják beváltani. Ennek megfelelően az ilyen utalványok esetén az áfafizetés akkor történik meg, amikor az utalványt beváltják” – mondta Siklós Márta.

 

Emellett fontos a megfelelő besorolás, mivel különböző szabályok vonatkoznak az egycélú és a többcélú utalványok kibocsátására, beváltására és továbbértékesítésére – közölte a szakértő.

 

A kereskedőknek tudniuk kell, mi a különbség az utalvány és az árengedményre jogosító kupon között, vagy az előleg és az utalvány között, de például azt is, hogy miben tér el az esetleges opciós jog alapítása és az utalvány – hívta fel a figyelmet a lehetséges bonyodalmakra Sztankó Dániel.

 

Ha rosszul ítélik meg a szabályozást, és később fizetik meg az áfát az egycélú utalványok esetén, akkor bírságra is számíthatnak a NAV részéről – tette hozzá az adószakértő.

 

A vásárlási utalvány a legnépszerűbb

Ezek közül a legnépszerűbb vásárlási utalvány az új szabályozás értelmében, többcélúnak minősül – mondta Kadlok Nelli, a Rossmann Magyarország PR menedzsere.

 

„Természetesen mi is megvizsgáltuk, hogy hogyan változik a nálunk kapható ajándékutalványok adózása. Kiderült, hogy ez egy többcélú ajándékutalvány, tehát nem fogja érinteni ez az új adóváltozás a nálunk kapható ajándékkártyát. Az ajándékkártyák a feltöltéstől kezdve egy éven át bármely nálunk forgalmazott termékre felhasználhatók. Jelenleg az összes eladásoknak még nem teszi ki az ajándékkártyával történő fizetések az egy százalékát, azonban szinte minden ajándékkártyát beváltanak nálunk a vásárlók” – fejtette ki Kadlok Nelli.

 

A szabályozás a 2019. január elseje után kibocsátott utalványokra, kuponokra vonatkozik.

Ha az utalványt érvényességi idején belül nem használják fel, akkor a kibocsátónak nem vagy csak részben keletkezhet adófizetési kötelezettsége.

 

OPH/M1/hirado.hu Kép: Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Málna mennyország és az újdonság: Kürtős BEJGLIBON lesz a 4. Kürtőskalács Vigalom fő attrakciója

A mákos és diós bejgliről lehet, hogy először a karácsony jut eszedbe, de mit szólnál, ha …