Főoldal Hírek Átólzéig Tapas – Spanyol gasztrodesign az Iparművészeti Múzeumban

Tapas – Spanyol gasztrodesign az Iparművészeti Múzeumban

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,521
 ehaccp_topbanner3.jpg

Tapas – Spanyol gasztrodesign az Iparművészeti Múzeumban

    “Fakírsütőn”, a molekuláris gasztronómia kellékein, írószerként is használható kávéskanálon és spanyol formatervezők, séfek mintegy 250 innovatív termékén keresztül ad átfogó képet a spanyol gasztrodesign és gasztronómia világáról az Iparművészeti Múzeum (IMM) csütörtöktől látható, Tapas című kiállítása.

    Az idei Design Hét díszvendége Spanyolország lesz, az őszi rendezvénysorozat beharangozásaként fogadta be az IMM a design és a gasztronómia találkozási pontjaiba bevezető vándorkiállítást – közölte a tárlat csütörtöki megnyitóján Cselovszki Zoltán, a múzeum megbízott főigazgatója.

    Juli Capella kurátor az MTI-nek elmondta, hogy a kiállítás három egységre tagolódva egyaránt bemutatja a funkcionalitást és az esztétikát egyesítő spanyol konyha, az asztal és a tálalás, valamint az ételdesign világát.

A kiállítás három részre osztható: Konyha, Asztal, Étel, melyekben a különböző stílust képviselő designerek képzelőereje és tehetsége bontakozik ki. Munkájuk során az alkotók kiemelkedő séfekkel működtek együtt, feldolgozva és újraértelmezve közben számos hagyományos spanyol jelképet is, egyszersmind leróva tiszteletüket néhány ikonikus művész előtt.

A kiállításon szereplő tárgyak a legkülönbözőbb stílusú formák és anyagok kavalkádját nyújtják, melyek az invenció, a kísérletezés és az érzékiség gazdag tárházából táplálkoznak. A több mint kétszáz kiválasztott tárgy kiegészítéseképpen bemutatásra kerül egy-két fontosabb étterem nagy műgondról tanúskodó belsőépítészeti kialakítása és ezzel párhuzamosan az új borászatok építészeti megoldásai is. Továbbá látható lesz egy válogatás, amely a borosüvegek címketerveinek új grafikai irányait körvonalazza. A tárlatot Antoni Miralda képzőművész és Martí Guixé designer erre az alkalomra készített munkái zárják.

A kiállításon a nemzetközileg is kiemelkedő, elsőrangú spanyol konyha válik kézzelfoghatóvá, melyet többek között az elBulli, az El Celler de Can Roca vagy a Mugaritz képvisel, és amelyben a design fontos alkotórészévé vált a gasztro-kultúra innovációjának, fejlődésének. A konyha és design egysége már önmagában is avantgárd és forradalmi, melyet Spanyolország a saját konyhai kultúráján keresztül szeretne továbbadni az egész világ számára.

 

MTI/Wikipedia

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…