Főoldal Hírek Ajánló Szigorodtak a növényforgalmazás szabályai

Szigorodtak a növényforgalmazás szabályai

4 perc átlagos olvasási idő
0
961
 ehaccp_topbanner3.jpg

Szigorodtak a növényforgalmazás szabályai

 

A Xylella fastidiosa baktérium terjedésének megakadályozása érdekében az Európai Unió szigorította az EU-n belüli növényforgalmazás szabályait. Az útlevélköteles fajok listájára többek között az olajfa, a levendula, a mirtusz, a rozmaring, a babér és a kávécserje is felkerült. A változás a növénytermesztőket és a nagykereskedelmi forgalmazókat érinti.


Képünk illusztráció!

A Xylella fastidiosa baktérium többek között a levélszél perzselődését, levélhervadást és ágszáradást, súlyos fertőzéskor akár fapusztulást is okoz. A baktérium EU-n belüli terjedésének megakadályozása érdekében szigorították a közösségi növényforgalmazás szabályait. Az európai fertőzési esetekben azonosított gazdanövényekkel bővült a növényútlevél köteles növények listája, ami elérhető az Európai Bizottság honlapján. Ezentúl útlevélköteles például az olajfa, a levendula, a mirtusz, a rozmaring, a babér, a meténg és a kávécserje.

A változás a növénytermesztőket és a nagykereskedelmi forgalmazókat érinti, a kizárólag végfelhasználóknak értékesítő kertészeti központokat és árudákat nem. A Xylella-gazdanövények termelőinek, előállítóinak, gyűjtőraktározóinak és nagykereskedelmi forgalmazóinak kezdeményezniük kell a növény-egészségügyi nyilvántartásba vételüket a területileg illetékes megyei kormányhivatalnál. Az elvégzett növény-egészségügyi ellenőrzések biztosítják a kórokozó esetleges jelenlétének korai észlelését és továbbterjedésének megakadályozását.

Fontos, hogy, ha a fenti körbe tartozó gazdálkodókhoz növényútlevél nélkül, tehát nem ellenőrzött forrásból érkezik szállítmány a listán szereplő növények közül, akkor azt a lehető leggyorsabban jelentsék az illetékes kormányhivatalnak. A betegség valamely tünetének észlelését vagy annak gyanúját szintén haladéktalanul jelenteni kell a hatósági szakemberek felé.

 

OPH/NÉBIH/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Magyar házibivaly és gabonával gazdagított Bonduelle zöldségek – Chef workshop

2022. október 3-án rendezte meg az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete soron következő …