Főoldal Hírek Kultúra Hídtörők és papírhidak a Kopaszi gáton

Hídtörők és papírhidak a Kopaszi gáton

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,580
 ehaccp_topbanner3.jpg

Hídtörők és papírhidak a Kopaszi gáton

 

A legjobb hídtörő középiskolásokat keresik a IV. Hidak és Hídépítők napján, május 21-én a Kopaszi gáton. Az immár hagyományos hidász napon a profik vékony papírcsövekből építenek 5méteres hidakat, amelyeken át is kell kelniük az építőknek. A nap vízi parádéval kezdődik, amelyen kenuk, kajakok, motorcsónakok, a Honvédség, KDV Vízügyi Igazgatóság és a Katasztrófavédelem hajói is felvonulnak. A menetet a hatalmas Clark Ádám úszódaru zárja, amely most első alkalommal vesz részt vízi felvonuláson

A hidászok éves ünnepén természetesen mindenkit, kicsiket, nagyokat, hidászokat, nem hidászokat, azaz mindenkit várnak, aki érdeklődik a hidak iránt, vagy csak egy izgalmas programon szeretne részt venni.

Míg a profik papírból építenek szilárd, időtálló hidakat, addig az amatőrök olyan hagyományos anyagokból próbálkozhatnak a hídépítéssel, mint a PET palack és a tészta. A középiskolások számára pedig a szervezők hídtörő bajnokságot szerveznek.

A Kopaszi gáton az ott kikötött hajókra fel is lehet menni, azaz közelről lehet megtekinteni a Honvédség, Vízügy és a Katasztrófavédelem hajóit, és a magyar hídépítés legfontosabb, és legendás eszközét a Clark Ádám úszódarut.

Akit a hidak behatóbban is érdekelnek, az részt vehet egy vezetett túrán a Rákóczi híd belsejébe, ahol a hidaknak azon rejtett világa is feltárul, amit általában a beavatottak ismerhetnek csak.

A vízi felvonulás 10 óra 45 perckor indul az Újpesti öböltől.

A Kopaszi gáton a rendezvények délben kezdődnek, és minden program ingyenes.

 

OPH,   Kép: Újbuda Online

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…