Főoldal Hírek Kultúra Hídtörők és papírhidak a Kopaszi gáton

Hídtörők és papírhidak a Kopaszi gáton

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,556
 ehaccp_topbanner3.jpg

Hídtörők és papírhidak a Kopaszi gáton

 

A legjobb hídtörő középiskolásokat keresik a IV. Hidak és Hídépítők napján, május 21-én a Kopaszi gáton. Az immár hagyományos hidász napon a profik vékony papírcsövekből építenek 5méteres hidakat, amelyeken át is kell kelniük az építőknek. A nap vízi parádéval kezdődik, amelyen kenuk, kajakok, motorcsónakok, a Honvédség, KDV Vízügyi Igazgatóság és a Katasztrófavédelem hajói is felvonulnak. A menetet a hatalmas Clark Ádám úszódaru zárja, amely most első alkalommal vesz részt vízi felvonuláson

A hidászok éves ünnepén természetesen mindenkit, kicsiket, nagyokat, hidászokat, nem hidászokat, azaz mindenkit várnak, aki érdeklődik a hidak iránt, vagy csak egy izgalmas programon szeretne részt venni.

Míg a profik papírból építenek szilárd, időtálló hidakat, addig az amatőrök olyan hagyományos anyagokból próbálkozhatnak a hídépítéssel, mint a PET palack és a tészta. A középiskolások számára pedig a szervezők hídtörő bajnokságot szerveznek.

A Kopaszi gáton az ott kikötött hajókra fel is lehet menni, azaz közelről lehet megtekinteni a Honvédség, Vízügy és a Katasztrófavédelem hajóit, és a magyar hídépítés legfontosabb, és legendás eszközét a Clark Ádám úszódarut.

Akit a hidak behatóbban is érdekelnek, az részt vehet egy vezetett túrán a Rákóczi híd belsejébe, ahol a hidaknak azon rejtett világa is feltárul, amit általában a beavatottak ismerhetnek csak.

A vízi felvonulás 10 óra 45 perckor indul az Újpesti öböltől.

A Kopaszi gáton a rendezvények délben kezdődnek, és minden program ingyenes.

 

OPH,   Kép: Újbuda Online

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Már lehet asztalt foglalni az Országos Étterem Hét őszi programjában résztvevő éttermekbe

Szerdától lehet asztalt foglalni az Országos Étterem Hét őszi programjában résztvevő étter…