Főoldal Hírek Színes Sütőtök: finom, egészséges – és a kozmetikai ipar is használja

Sütőtök: finom, egészséges – és a kozmetikai ipar is használja

6 perc átlagos olvasási idő
0
72
 ehaccp_topbanner3.jpg

Évről évre több sütőtököt fogyasztanak hazánkban. A sütőtök kimondottan egészséges, és csak minimális az import belőle – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat körképéből.

Hazánkban a sütőtökfogyasztás mennyisége évről évre növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik. A kínálatban két tökfajjal találkozhatunk, az óriás tökökkel és a pézsma, vagy másnevükön a sonkatökökkel.

A területalapú támogatási adatok szerint körülbelül 1464 hektáron termesztenek sütőtököt, a legnagyobb területen Csongrád-Csanád megyében (264 hektár), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (261 hektár), Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (200-200 hektár körül) a termőterület. A termőterület csökkent az előző évi 1770 hektárhoz képest. A hazai termelés éves szinten 35-40 ezer tonna között mozog; az import elenyésző, ezer tonna alatt volt az elmúlt években.

A sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából is fontos, hiszen tartalmaz kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat és foszfort is. Ezeken felül C-vitamin, karotin, biotin, niacin és pantoténsav is található benne, akárcsak A-, illetve B1-, B2- és B6-vitamin – hívja fel a figyelmet az Európai Friss Csapat program. Érdemes a magokat is felhasználni, hiszen gazdagok többszörösen telítetlen zsírokban, vasat és E-vitamint tartalmaznak. A sütőtök gazdag alfa-karotinban és béta-karotinban, amelyeket a szervezet A-vitaminná (retinollá) alakít át. Ez az oka annak is, hogy a téli tökök (sütőtökök) hússzíne a sárgától a narancssárgáig terjed. Minél mélyebb a narancssárga árnyalat, annál magasabb a béta-karotin tartalma.

Érdekesség, hogy a növényt gazdag karotinoid-tartalma, antioxidáns hatása miatt a kozmetikaipar is széles körben alkalmazza, akár tartósítószerként, érzékszervi javítóként (szag- és színezőanyagok) is, amelyek védelmet nyújtanak a bőrnek az oxidatív károsodások és az öregedés hatásai ellen, valamint javítják a kozmetikumok stabilitását és eltarthatóságát.

A sütőtök nem összekeverendő a lámpásokhoz használt tökökkel, az úgynevezett ’Halloween’ tökökkel, amelyeknek itthon a dísztípusa terjedt el, ami alapvetően díszítési célra szánt, és nem étkezésire – figyelmeztet az Európai Friss Csapat, a NAK edukációs kampánya.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…