Csőposta Színes Piccolo Club: Best Growers Conference Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 3 hét ezelőtt 9 perc átlagos olvasási idő 0 95 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A kép csak illusztráció! Magyarországon rendezték meg a világ legjobb paradicsomtermesztő kertészeinek találkozóját A francia alapítású Piccolo Klub első magyarországi találkozóján többek között az egészségvédelem, az autonóm klímavezérlés és a legújabb precíziós technológiák kerültek fókuszba. Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom tulajdonosa volt a házigazdája a különleges nemzetközi szakmai eseménynek, ami minden félévben új inspirációt és stratégiai iránymutatást nyújt a Piccolo paradicsomfajtát termesztő vállalkozások számára. A Piccolo Klub tagság szakmai csúcselismerésnek számít az agrárszektorban. A cél az információáramlás, amely minden tagot segít saját útjának megtalálásában. A közös tudás az üzleti siker mellett a fogyasztók egészségét is szolgálja. „A klubba való bekerülés számomra másfél-két éves folyamat volt – mondta el Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom tulajdonosa. – Azóta rendszeresen részt veszek a közös eseményeken, amelyek célja a tapasztalatcsere az élvonalbeli technológiák és trendek mentén. Számomra kulcsfontosságú, hogy tanuljak a nagyobb, fejlettebb országokban működő vállalkozások legjobb gyakorlataiból és a csúcstechnológiáról első kézből szerezzek gyakorlati tapasztalatot.” A mostani találkozó fókuszában többek között az egészségvédelem, az autonóm klímavezérlés és a precíziós technológiák álltak. A résztvevők betekintést nyerhettek abba, hogyan alkalmazható a mesterséges intelligencia a kertészetekben – például a klímaszabályozásban. A konferencia egyik kiemelkedő előadása az endokrin környezetszennyezést és annak egészségügyi hatásait taglalta. A növényvédő szerek és a műanyaghasználat komoly hormonrendszeri problémákat okozhat – meddőség, pajzsmirigy-problémák és anyagcserezavarok formájában. Ezzel összefüggésben a találkozón bemutatták azt a „Reharmonizáció” névre hallgató orvosi programot is, amely a meddőség kezelésében 80%-os eredményességgel működik, és amelynek célja, hogy bekerüljön a közegészségügyi rendszerbe. Napjainkban két eltérő termelési modell uralja a piacot: az egyik a központi holland iskola, amely egy központi termelő hellyel és páneurópai logisztikai rendszerrel szolgálja ki Európát, míg a másik – amit a Veresi Paradicsom is képvisel – a helyi termesztésre épít, friss, magas beltartalmú terméket tud biztosítani rövid szállítási idővel. Ami a paradicsomot illeti, a kutatások szerint ezek a helyi termékek akár hatszoros antioxidáns tartalommal is rendelkezhetnek az importhoz képest. A helyben termesztés környezetvédelmi szempontból is előnyt jelent. A precíziós gazdálkodás lehetővé teszi a tápanyagok pontos adagolását, a növények egészségügyi állapotának monitorozását, és jelentősen csökkenti a környezetterhelést. A termelők nemcsak a beltartalomra figyelnek, hanem a technológiai tisztaságra is – nem a „bio” címke a cél, hanem a valódi kontrollált és tiszta termesztés, amely garantálja a minőséget és a zamatosságot, hiszen az ízélmény kulcsfontosságú a prémium termékek piacán. Jaques és Jeanne Gautier egy négygenerációs családi vállalkozás tagjai, ők alapították a Piccolo Klubot, az általuk kifejlesztett különleges ízvilágú Piccolo paradicsomfajta népszerűsítésére. „Célunk a fogyasztók elégedettségének növelése, a minőségi termékek termesztése a legjobb növények és a legjobb termesztők segítségével” – mondta el a klub alapítója, aki nagyon elégedett volt a magyar szervezéssel. „Amikor beléptünk a magyar piacra, Zsolt bizonyult a legjobb választásnak a Piccolo fajta népszerűsítésében, mind szakmailag, mind elhivatottságában. A paradicsomok piacán a fogyasztók állandó minőséget, a termelők nyereségességet szeretnének. Kihívás mindig akad: növekvő népességet kell kiszolgálnunk, küzdünk a környezetszennyezéssel és a ToBRFV kórokozóval. Az új technológiákkal nagyobb kontrollunk van a termesztés felett, kevésbé vagyunk kiszolgáltatva az időjárásnak, a kártevőknek és a talajnak. Nekünk is bővült a tudásunk ezen a találkozón, például a hormonszennyezettségről szóló előadás számunkra is meglepő volt. A találkozókon mindig fontos kérdés, mit tudunk együtt megoldani, fejleszteni a fogyasztói elégedettség érdekében.” *** Sajtóközlemény
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Jelentősen nőtt a budapesti repülőtér utasforgalma májusban A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren májusban 88 827 utas volt, ami csaknem négyszerese a …
Magyar méz, a folyékony arany 2016.11.09. Télen a figyelem középpontjába kerül az édes és egészséges csemege, a méz. Kedvenc …