Főoldal Hírek Életmód Nyáron ózonhiány van Magyarországon

Nyáron ózonhiány van Magyarországon

4 perc átlagos olvasási idő
0
890
 ehaccp_topbanner3.jpg

Egy friss nemzetközi kutatás megállapításai szerint bár a déli sark felett az ózonlyuk zsugorodik, és regenerálódik az ózonréteg, az alacsonyabb szélességi övek környékén ez a regeneráció nem figyelhető meg. A magyarországi mérési adatokról és a globális folyamatokról Tóth Zoltán csillagász, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa beszélt az InfoRádióban.

 

Hazánkban 1969 óta méri az Országos Meteorológiai Szolgálat az ózontartalmat a világ legpontosabb műszerével, amiből körülbelül 220 darab van a világon. A kilencvenes évek közepéig jelentős ózoncsökkenés volt, az évtized második felére ez a tendencia megállt az egyezményeknek köszönhetően, sőt a regeneráció is elindult, ez az itthoni adatokon is látszik – tájékoztatott Tóth Zoltán. Az elmúlt három évben csökkenő tendencia volt, de egy ekkora időszak nem mérvadó egy ilyen folyamatnál – tette hozzá.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elképzelhetetlennek tartja, hogy a VSLS gázok okoznák, hogy az ózonréteg nem épül újra a lakott területek felett. Szerinte a három évtizedes alacsony ózonérték hőmérséklet-csökkenést okozhatott a sztratoszférában, amely megváltoztathatta a globális cirkulációt. Szakértők szerint az elmúlt évtizedekben változtak a ciklonpályák, a jelenség lehet a fentiek következménye – mondta Tóth Zoltán.

 

Az Egyenlítő környékén természetes, hogy kevesebb az ózonréteg, mint a sarkok felé közeledve, ez az áramlásoknak köszönhető – hangsúlyozta a szakértő. Magyarországon nyáron ózonhiány van, hiszen 10-15 éve gyakoribbak ilyenkor a mediterrán és szubtrópusi területekről érkező beáramlások, mint korábban. Tóth Zoltán szerint ez lehet a klímaváltozások következménye.

 

 

Infostart/InfoRádió Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…