Főoldal Hírek Átólzéig Mulatóból lett mozi – a legszebbek között az Uránia

Mulatóból lett mozi – a legszebbek között az Uránia

8 perc átlagos olvasási idő
0
4,708
 ehaccp_topbanner3.jpg

Mulatóból lett mozi – a legszebbek között az Uránia

 

Előbb mulató, majd a tudományos ismeretek terjesztésére szolgáló épület volt az Uránia Nemzeti Filmszínház, amely egy internetes szavazásnak köszönhetően most a világ legszebb mozija lehet. Az intézmény ezzel bekerült a köztudatba, programjai iránt pedig megnőtt az érdeklődés – mondta el a Rádió Orientnek Bakos Edit. Az ügyvezető igazgató ezek közül kiemelte a májusban induló Ermitázs gyűjteményének bemutatását, valamint zenei kínálatuk bővülését. 

Jelenleg harmadik helyen áll az Uránia Nemzeti Filmszínház a Boredpanda nevű internetes oldal szavazásán, ahol a látogatók 15 épület közül választhatják ki a világ legszebb moziját. „Véletlenül jutott tudomásunkra a szavazás, de nagy öröm, hogy ennek is köszönhetően nemcsak az épület szépsége, de programjai is bekerültek a köztudatba” – mondta Bakos Edit. Hozzátette: elsősorban nem a filmek, hanem az épület termeinek bérbeadása iránt nőtt meg hirtelen az érdeklődés. Ahhoz ugyanis, hogy ma egy art mozi fenn tudja tartani magát, a filmvetítések mellett különböző kulturális programokat is kell kínálnia. 

Mulatóból lett filmszínház

A hamarosan 120 éves épület – amely a velencei gótika, a neoreneszánsz és a mór stílus keverékét ötvözi – engedélyezési kérelmét 1895-ben nyújtották be, s eredetileg mulatónak szánták. A millenniumi ünnepségsorozat elmúltával azonban az érdeklődés megcsappant, a mulató tönkrement – mondta az épület történetének kezdetéről az igazgató. 

Ezt követően a Magyar Tudományos Akadémia keresett egy helyet a tudományos eredmények népszerűsítésére, így alakult meg az Uránia Tudományos Színház. Célja elsősorban az volt, hogy a műveltséget ne csak a gazdagabb réteg, de a kevésbé tehetősek számára is elérhetővé tegyék. A komplex ismeretterjesztéshez pedig mozgóképek kellettek, amelyek a tudományos előadások illusztrációjaként szolgáltak. „Bár maga a tekercs nem maradt meg, az első filmnek tekinthető mozgókép, A táncz is ebben az épületben született szintén egy előadás illusztrálására” – ismertette az Uránia történetének főbb állomásait az igazgató. 

A filmvetítésektől a kulturális programokig

A jelen pedig a filmvetítéseké, a kulturális programoké és kiállításoké. Mint azt Bakos Edit elmondta, a multiplex mozikkal nem tudnak, de nem is akarnak versenyezni, az Uránia Nemzeti Filmszínháznak ugyanis a magyar és az értékes európai filmek bemutatása a célja. Ennek megfelelően tekintettel arra, hogy az art-filmek híre reklámok híján lassabban terjed, azokat nem csupán néhány hétig, hanem akár hónapokig is vetítik. „Emellett azt is fontosnak tartjuk, hogy olyan régebbi – akár több évtizeddel ezelőtti – filmeket is műsorra tűzzünk, amelyek értékeket közvetítenek, ezért minden korosztálynak meg kell azokat ismernie” – mondta az igazgató. 

A filmek vetítése mellett számos kulturális program is megtalálható az Uránia kínálatában. Tavaly indították el a Vatikán kincsei című ismeretterjesztő programjukat, a Shakespeare-év kapcsán pedig a Globe Színház előadásait vetítették, idén májusban pedig útjára indul az Ermitázs Múzeum gyűjteményének bemutatása, de lesz többek között Van Gogh programjuk is. „Zeneszerzőkről szóló filmekkel bővítjük a zenei programunkat, emellett folyamatosan szervezünk filmklubokat és készülünk a filmfesztiválokra” – mondta el a tervekről Bakos Edit, aki szerint az elmúlt évben valóban szárnyra kapott a magyar film, ami a nézőszámban is megmutatkozott. 
 

OrientPress Hírügynökség (OPH)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…