Főoldal Hírek Átólzéig Mulatóból lett mozi – a legszebbek között az Uránia

Mulatóból lett mozi – a legszebbek között az Uránia

8 perc átlagos olvasási idő
0
4,939
 ehaccp_topbanner3.jpg

Mulatóból lett mozi – a legszebbek között az Uránia

 

Előbb mulató, majd a tudományos ismeretek terjesztésére szolgáló épület volt az Uránia Nemzeti Filmszínház, amely egy internetes szavazásnak köszönhetően most a világ legszebb mozija lehet. Az intézmény ezzel bekerült a köztudatba, programjai iránt pedig megnőtt az érdeklődés – mondta el a Rádió Orientnek Bakos Edit. Az ügyvezető igazgató ezek közül kiemelte a májusban induló Ermitázs gyűjteményének bemutatását, valamint zenei kínálatuk bővülését. 

Jelenleg harmadik helyen áll az Uránia Nemzeti Filmszínház a Boredpanda nevű internetes oldal szavazásán, ahol a látogatók 15 épület közül választhatják ki a világ legszebb moziját. „Véletlenül jutott tudomásunkra a szavazás, de nagy öröm, hogy ennek is köszönhetően nemcsak az épület szépsége, de programjai is bekerültek a köztudatba” – mondta Bakos Edit. Hozzátette: elsősorban nem a filmek, hanem az épület termeinek bérbeadása iránt nőtt meg hirtelen az érdeklődés. Ahhoz ugyanis, hogy ma egy art mozi fenn tudja tartani magát, a filmvetítések mellett különböző kulturális programokat is kell kínálnia. 

Mulatóból lett filmszínház

A hamarosan 120 éves épület – amely a velencei gótika, a neoreneszánsz és a mór stílus keverékét ötvözi – engedélyezési kérelmét 1895-ben nyújtották be, s eredetileg mulatónak szánták. A millenniumi ünnepségsorozat elmúltával azonban az érdeklődés megcsappant, a mulató tönkrement – mondta az épület történetének kezdetéről az igazgató. 

Ezt követően a Magyar Tudományos Akadémia keresett egy helyet a tudományos eredmények népszerűsítésére, így alakult meg az Uránia Tudományos Színház. Célja elsősorban az volt, hogy a műveltséget ne csak a gazdagabb réteg, de a kevésbé tehetősek számára is elérhetővé tegyék. A komplex ismeretterjesztéshez pedig mozgóképek kellettek, amelyek a tudományos előadások illusztrációjaként szolgáltak. „Bár maga a tekercs nem maradt meg, az első filmnek tekinthető mozgókép, A táncz is ebben az épületben született szintén egy előadás illusztrálására” – ismertette az Uránia történetének főbb állomásait az igazgató. 

A filmvetítésektől a kulturális programokig

A jelen pedig a filmvetítéseké, a kulturális programoké és kiállításoké. Mint azt Bakos Edit elmondta, a multiplex mozikkal nem tudnak, de nem is akarnak versenyezni, az Uránia Nemzeti Filmszínháznak ugyanis a magyar és az értékes európai filmek bemutatása a célja. Ennek megfelelően tekintettel arra, hogy az art-filmek híre reklámok híján lassabban terjed, azokat nem csupán néhány hétig, hanem akár hónapokig is vetítik. „Emellett azt is fontosnak tartjuk, hogy olyan régebbi – akár több évtizeddel ezelőtti – filmeket is műsorra tűzzünk, amelyek értékeket közvetítenek, ezért minden korosztálynak meg kell azokat ismernie” – mondta az igazgató. 

A filmek vetítése mellett számos kulturális program is megtalálható az Uránia kínálatában. Tavaly indították el a Vatikán kincsei című ismeretterjesztő programjukat, a Shakespeare-év kapcsán pedig a Globe Színház előadásait vetítették, idén májusban pedig útjára indul az Ermitázs Múzeum gyűjteményének bemutatása, de lesz többek között Van Gogh programjuk is. „Zeneszerzőkről szóló filmekkel bővítjük a zenei programunkat, emellett folyamatosan szervezünk filmklubokat és készülünk a filmfesztiválokra” – mondta el a tervekről Bakos Edit, aki szerint az elmúlt évben valóban szárnyra kapott a magyar film, ami a nézőszámban is megmutatkozott. 
 

OrientPress Hírügynökség (OPH)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…