Főoldal Hírek Életmód Miért fontos a korai stresszkezelés?

Miért fontos a korai stresszkezelés?

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,377
Stressz, Ideg, Munkahely,
 ehaccp_topbanner3.jpg

Már óvodás- és iskoláskorban fontos lenne a stresszkezelés. Erre azért lenne szükség, mert már gyerekkorban is egyre gyakoribb az érzelmi hiányosság, a szorongás, aminek egyik oka, hogy a rohanó világban kevesebb minőségi időt töltenek velük szüleik, az iskolákban pedig egyre magasabbak az elvárások velük szemben – mondta Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus az InfoRádiónak.

Bagdy Emőke kiemelte, nagyon különleges kultúrában élünk, ahol a racionalitás nagyon nagy hangsúlyt kap az életünkben. Háttérbe szorul minden, ami emocionális.

„A gyerekeknek olyan kötődésigényük van, amit otthon nem kapnak meg, mert nincs idő semmire. Az a bizonyos minőségi idő, hogy ott vagyok a lelkemmel, a figyelmemmel, a szeretetemmel a gyermek mellett, amikor valóban ő van a középpontban. Nincs idő semmire, a fájdalomra sem: vedd be a gyógyszert, kémiai kényszerzubbony…” – fogalmazott a klinikai szakpszichológus.

Ebben a zaklatott és felgyorsult időben már az óvodások is érzelmi hiányosságokkal küzdenek, szoronganak – hangsúlyozta Bagdy Emőke.

„A beiskolázás körül természetes, hogy a váltás félelmekkel jár. Pszichológiai szaknyelven: regresszió történik, azaz visszacsúszás korábbi fejlődési szakaszra. Bekerülnek az iskolába, hiába iskolaérettség, a vizsgálat, látjuk a szorongásos tünetek kialakulását” – osztotta meg tapasztalatait Bagdy Emőke.

Nehéz a szemléletformálás, arra lenne szükség, hogy a gyereket a saját teljesítménye alapján ítéljék meg, például a testnevelő tanárok. Ha egy kicsit kövérke, nehezebben mozgó, ügyetlenebb a gyerek, az előírt öt helyett csak három kört tud megfutni, akkor is meg kell dicsérni – hívta fel a figyelmet Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus.

 

OPH/PIxabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű h…