Főoldal Hírek Átólzéig Lisztérzékenység és babavárás

Lisztérzékenység és babavárás

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,317
 ehaccp_topbanner3.jpg

Lisztérzékenység és babavárás

 

Ez a téma gondolom elég sok nőt, lelendő anyát érinti. Nos, mi is van, ha egy nő aki liszt érzékeny, babát szeretne? Hogyan lehet a legjobban lecsökkenteni az esélyét, hogy a babánk is ételallergiás legyen? A táplálkozás és a hozzátáplálás kapja ebben az esetben a legeslegnagyobb szerepet.

Ami egyelőre teljesen tisztázott dolog, hogy a lisztérzékenység nem a kortól függ, bármikor kiderülhet valakiről, akár terhesség előtt, akár az után. A lényeg a diéta betartása a legfontosabb…

Ha valaki babát szeretne, akkor teljes mértékben oda kell figyelni, hogy semmilyen káros adalékanyagos ételt ne egyen, sajnos annak bevitelével növelheti a baba lisztérzékenységének kialakulását. Igen, sajnos a baba örökölni fogja a lisztérzékenységet.

DE! És itt jön a de! A diéta fontossága elengedhetetlen, hisz mindenki védi a babáját, és nem szeretné, ha rögtön az elején úgy jönne a világra. A lisztérzékenység ideje kitolható az újszülötteknél, sőt a megfelelő hozzátáplálással ez java részt ki is iktatható, persze ettől még a baba hordozza a hajlamot.

Csecsemőkorban a kicsik még tünetmentesek lehetnek, szervezetükben nem határérték közeli a lisztérzékenységre utaló transzgutamináz érték. A vizsgálatot két éves korban újra meg kell ismételni, ekkor már az esetek 15 %-ban már kimutatható, de teljes biztosnak kb. három éves kor körül mondható a vizsgálat, vagy az után.

A szervezetben a glutént tartalmazó ételek elfogyasztása után autoimmun folyamatok indulnak el, a szervezet maga ellen fordul, és ez a felnőtteknél, gyerekeknél egyaránt így van.

A csecsemőkori lisztérzékenység kialakulása megelőzhető az anyatejes táplálással, illetve a későbbi hozzátáplálás menetének szigorú betartásával. Ez nem azt jelenti, hogy a baba esetlegesen nem lesz lisztérzékeny, hanem azt, hogy ez az állapot elnyújtható, később jelentkezik, és nem olyan erős tünetekkel, amit esetlegesen könnyebben is lehet kontrolálni.

A lisztérzékenységnek is több másféle tünetei is jelentkezhetnek fiatal korban, ezek a kísérő betegségek: fehérje, vitamin és nyomelem hiány, fogzománc gyengeség, pajzsmirigygyulladás, májproblémák, pubertás kor késése, idegrendszeri problémák.

Ami nagyon fontos, hogy ennél a betegségnél jelentkező hiánytüneteket pótolni kell. Pótolni kell a vas, folsav, kalcium veszteséget. És nagyon fontos a folyamatos orvosi ellenőrzés. Különösen figyelni kell a genetikailag hordozó gyerekeknél, nagyobb az esély a lisztérzékenység teljes kialakulására bizonyos betegségek pl. szalmonella, vagy herpesz létrejötténél.

Tehát a legfontosabb:

Minél hosszabb anyatejes táplálás, és a glutén bevezetésének elnyújtása!

És még egy mondat, ami úgy hiszem nagyon fontos! Ne féljetek, azért mert van ez a betegség, még az önmagában nem indok, hogy ne vállaljatok babát!

Mona &Mara

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Szekérfesztivál Budapesten – A zene ereje összehoz

Az idén már 28. alkalommal tér vissza Krisna szekere Budapestre a Ratha-játrá Szekérfeszti…