Főoldal Hírek Átólzéig Lisztérzékenység és babavárás

Lisztérzékenység és babavárás

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,248
 ehaccp_topbanner3.jpg

Lisztérzékenység és babavárás

 

Ez a téma gondolom elég sok nőt, lelendő anyát érinti. Nos, mi is van, ha egy nő aki liszt érzékeny, babát szeretne? Hogyan lehet a legjobban lecsökkenteni az esélyét, hogy a babánk is ételallergiás legyen? A táplálkozás és a hozzátáplálás kapja ebben az esetben a legeslegnagyobb szerepet.

Ami egyelőre teljesen tisztázott dolog, hogy a lisztérzékenység nem a kortól függ, bármikor kiderülhet valakiről, akár terhesség előtt, akár az után. A lényeg a diéta betartása a legfontosabb…

Ha valaki babát szeretne, akkor teljes mértékben oda kell figyelni, hogy semmilyen káros adalékanyagos ételt ne egyen, sajnos annak bevitelével növelheti a baba lisztérzékenységének kialakulását. Igen, sajnos a baba örökölni fogja a lisztérzékenységet.

DE! És itt jön a de! A diéta fontossága elengedhetetlen, hisz mindenki védi a babáját, és nem szeretné, ha rögtön az elején úgy jönne a világra. A lisztérzékenység ideje kitolható az újszülötteknél, sőt a megfelelő hozzátáplálással ez java részt ki is iktatható, persze ettől még a baba hordozza a hajlamot.

Csecsemőkorban a kicsik még tünetmentesek lehetnek, szervezetükben nem határérték közeli a lisztérzékenységre utaló transzgutamináz érték. A vizsgálatot két éves korban újra meg kell ismételni, ekkor már az esetek 15 %-ban már kimutatható, de teljes biztosnak kb. három éves kor körül mondható a vizsgálat, vagy az után.

A szervezetben a glutént tartalmazó ételek elfogyasztása után autoimmun folyamatok indulnak el, a szervezet maga ellen fordul, és ez a felnőtteknél, gyerekeknél egyaránt így van.

A csecsemőkori lisztérzékenység kialakulása megelőzhető az anyatejes táplálással, illetve a későbbi hozzátáplálás menetének szigorú betartásával. Ez nem azt jelenti, hogy a baba esetlegesen nem lesz lisztérzékeny, hanem azt, hogy ez az állapot elnyújtható, később jelentkezik, és nem olyan erős tünetekkel, amit esetlegesen könnyebben is lehet kontrolálni.

A lisztérzékenységnek is több másféle tünetei is jelentkezhetnek fiatal korban, ezek a kísérő betegségek: fehérje, vitamin és nyomelem hiány, fogzománc gyengeség, pajzsmirigygyulladás, májproblémák, pubertás kor késése, idegrendszeri problémák.

Ami nagyon fontos, hogy ennél a betegségnél jelentkező hiánytüneteket pótolni kell. Pótolni kell a vas, folsav, kalcium veszteséget. És nagyon fontos a folyamatos orvosi ellenőrzés. Különösen figyelni kell a genetikailag hordozó gyerekeknél, nagyobb az esély a lisztérzékenység teljes kialakulására bizonyos betegségek pl. szalmonella, vagy herpesz létrejötténél.

Tehát a legfontosabb:

Minél hosszabb anyatejes táplálás, és a glutén bevezetésének elnyújtása!

És még egy mondat, ami úgy hiszem nagyon fontos! Ne féljetek, azért mert van ez a betegség, még az önmagában nem indok, hogy ne vállaljatok babát!

Mona &Mara

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…