Főoldal Hírek Utazás Kiderült, milyen nyárra számíthatunk idén a Balatonnál

Kiderült, milyen nyárra számíthatunk idén a Balatonnál

5 perc átlagos olvasási idő
0
947
 ehaccp_topbanner3.jpg

A globális klímaváltozás a tónál is érezteti a hatását, fel kell készülnünk a szélsőségesebb időszakokra – infostart.hu.

A modellek szerint az idei nyár az átlagosnál várhatóan melegebb lesz, átlagos csapadékkal – mondta a Somogy megyei hírportálnak Horváth Ákos meteorológus.

A Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője beszélt a Víz világnapja alkalmából tartott siófoki konferencián arról is beszélt, hogy a globális klímaváltozás hatására sok minden megváltozott az időjárásban, de a tavaly a Nyugat-Európát sújtó szárazság mellett a Balatonnak óriási szerencséje volt, mert a helyi zivatarok egyensúlyban tartották a légkört és a nedvességháztartást, vagyis nem száradt ki a tó és nem történt olyan szélsőséges esemény, mint 2003-ban.

A szakember szerint ugyanakkor idén előfordulhat, hogy éppen a mi térségünk felett alakul ki egy szárazságot okozó anticiklon.

Ezért is volt fontos, hogy a Balaton üzemi vízszintjét 120 centiméterre emelték.

A meteorológus emlékeztetett arra, hogy a Balaton-parti településeken a tavi cirkulációnak köszönhető helyi mikroklíma teremt kellemes időjárást. Mint mondta, ha a magas házakat a parttól távolabb építik fel, és így biztosítják, hogy a parti cirkuláció kibontakozzon, akkor jól átszellőzött, kellemes hőmérsékletű parti településeink lesznek.

Horváth Ákos a Siófoki Viharjelző Obszervatórium saját problémájára is felhívta a figyelmet, hiszen az állomás közvetlen szomszédságában négyemeletes épület felhúzását tervezik. Szerinte a több emeletes, közvetlen tóparti épület a siófoki obszervatórium méréseit is befolyásolná, ami fontos információktól fosztaná meg a balatoni viharjelzést.

Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy

a Balaton jelenlegi átlagos vízállása 116 centiméter, ami csapadékosabb tavasz esetén nyár elejére 120 centire emelkedhet,

ez biztosítja, hogy a nyár végéig nem alakul szélsőségesen alacsony vízállás a tavon.

OPH/Infostart/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

Málna mennyország és az újdonság: Kürtős BEJGLIBON lesz a 4. Kürtőskalács Vigalom fő attrakciója

A mákos és diós bejgliről lehet, hogy először a karácsony jut eszedbe, de mit szólnál, ha …