Főoldal Hírek Utazás Kiderült, milyen nyárra számíthatunk idén a Balatonnál

Kiderült, milyen nyárra számíthatunk idén a Balatonnál

5 perc átlagos olvasási idő
0
281
 ehaccp_topbanner3.jpg

A globális klímaváltozás a tónál is érezteti a hatását, fel kell készülnünk a szélsőségesebb időszakokra – infostart.hu.

A modellek szerint az idei nyár az átlagosnál várhatóan melegebb lesz, átlagos csapadékkal – mondta a Somogy megyei hírportálnak Horváth Ákos meteorológus.

A Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője beszélt a Víz világnapja alkalmából tartott siófoki konferencián arról is beszélt, hogy a globális klímaváltozás hatására sok minden megváltozott az időjárásban, de a tavaly a Nyugat-Európát sújtó szárazság mellett a Balatonnak óriási szerencséje volt, mert a helyi zivatarok egyensúlyban tartották a légkört és a nedvességháztartást, vagyis nem száradt ki a tó és nem történt olyan szélsőséges esemény, mint 2003-ban.

A szakember szerint ugyanakkor idén előfordulhat, hogy éppen a mi térségünk felett alakul ki egy szárazságot okozó anticiklon.

Ezért is volt fontos, hogy a Balaton üzemi vízszintjét 120 centiméterre emelték.

A meteorológus emlékeztetett arra, hogy a Balaton-parti településeken a tavi cirkulációnak köszönhető helyi mikroklíma teremt kellemes időjárást. Mint mondta, ha a magas házakat a parttól távolabb építik fel, és így biztosítják, hogy a parti cirkuláció kibontakozzon, akkor jól átszellőzött, kellemes hőmérsékletű parti településeink lesznek.

Horváth Ákos a Siófoki Viharjelző Obszervatórium saját problémájára is felhívta a figyelmet, hiszen az állomás közvetlen szomszédságában négyemeletes épület felhúzását tervezik. Szerinte a több emeletes, közvetlen tóparti épület a siófoki obszervatórium méréseit is befolyásolná, ami fontos információktól fosztaná meg a balatoni viharjelzést.

Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy

a Balaton jelenlegi átlagos vízállása 116 centiméter, ami csapadékosabb tavasz esetén nyár elejére 120 centire emelkedhet,

ez biztosítja, hogy a nyár végéig nem alakul szélsőségesen alacsony vízállás a tavon.

OPH/Infostart/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

Sokba kerülhet pár kupica húsvéti pálinka

Több millió forintba is kerülhet néhány kupica húsvéti pálinka akkor, ha valaki különösen …