Színes Kezünkben a jövő! – konferencia Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2016-03-01 9 perc átlagos olvasási idő 0 1,136 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Kezünkben a jövő! – konferencia Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tanácsterme adott otthont 2016. február 25-éi napon a „Kezünkben a jövő!” – szlogenű konferenciának. A konferenciát az Egészséges Táplálkozásért Egyesület és a Biokultúra szövetség szervezte. „A hazai ökológiaI (organikus, biológiai, bio) élelmiszerek helye és szerepe a társadalmi étkeztetésben”címmel. A konferencián és a XXIII. Biokultúra találkozón talán kétszáznál is többen jelentek meg. A rendezvény fővédnökségét Fazekas Sándor Földművelésügyi miniszter vállalta magára. A rendezvényre érkezők a hazai biotermelés már kézzel fogható termékeivel találkozhattak, illetve kóstolhatták is azokat. A konferenciát megnyitotta Lőrinczné Táborfi Julianna (EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület, elnök), majd a nyitóbeszédeket Dr. Lucskai Attila (FVM Agrárkörnyezetgazdálkodási Főosztály, főtanácsos), illetve ifj. Hubai Imre (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vidékfejlesztésért felelős, alelnök) és Czeller Gábor (Magyar Biokultúra Szövetség, elnök) mondta el. Ezek után már szakmai előadások kezdődtek, szó volt többek között: · Rövidellátású lánc lehetősége a közétkeztetésben · Hazai helyzetkép a lakosság egészségi állapotáról, különös tekintettel a civilizációs betegségekre · Az ökológiai (organikus, biológiai, bio) termelés gyakorlata magyarországon; előírások az ökológiai ételek készítésére · Táplálkozás- környezet- egészségügy- prevenció; az ökológiai (organikus, biológiai, bio) termékek táplálkozásbeli többlete Szó esett a közétkeztetésről élelmiszerbiztonsági és élelmiszerminőségi megközelítésben, itt az előadó Zoltai Anna (NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztály, osztályvezető) volt. Tőle megtudtuk, hogy a közétkeztetést minősítő, nemrégiben bevezetett rendszerük alapján milyen következtetéseket lehet levonni. Valamint megtudtuk, hogy mennyire pozitívan és milyen szinten fogadta azt be a társadalom. Szó esett az ételek kiszállítása során elkerülhetetlen minőségromlásról, de láttunk diát az élelmiszerbiztonsági problémák megoszlásáról is, a közétkeztetők nagysága szerint. Ifj. Hubai Imre Imre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vidékfejlesztésért felelős, alelnöke elmondta, hogy mennyire fontos, az embereknek jó alapanyagot fogyasztani, hiszen már az ő iskolatársai is korábban nem megfelelő menzaételeken nőttek fel <sok tésztaétel, zsíros pörköltek,kevés zöldség stb.> , így mára, negyven évesen, „ezek okozta betegségekben szenvednek”. Így tehát a megfelelő táplálkozás, egészségmegőrző lehet. A számomra megdöbbentő az volt, amit a „Hazai helyzetkép a lakosság egészségi állapotáról, különös tekintettel a civilizációs betegségekre” című előadásban hallhattunk, mégpedig, hogy szív és érrendszeri problémák, valamint daganatos betegségek tekintetében az európai unión belül az utolsó helyeken kullogunk. De a várható életkor is messze nálunk a legalacsonyabb. A férfiaknál a halálozás várható átlagéletkora 59,5 év. Persze elhangzott az utóbbi évek egyik legfőbb felelősének kikiáltott só fogyasztás is. (ezzel továbbra sem tudok egyetérteni- a szerk.) Szó esett a biotermékekről, hogy mit, miként lehet így nevezni. Dr. Roszik Péter az előadásában elmondta, hogy mindez csak akarat kérdése, mert ezek a termékek sokszor semmivel sem drágábbak, mint az iparilag előállítottak. A kényelmi termékek mellőzését is fontos célnak nevezte meg, valamint elhangzott, hogy 2020-ig a közétkeztetésben a biotermékek arányát harminc százalékra szeretnék emelni. Azonban ehhez a jelenleg, országosan kettő százalékos bio termelést is hasonló szintre kellene emelni. A rendezvény sikeres volt, mint ahogyan a célja is kiváló, azonban azt gondolom, hogy még sok mindennek meg kell ahhoz változni, hogy mindezek a célok megvalósuljanak, de legfőképpen elterjedhessenek.
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
21 milliárd turizmusfejlesztésre Jövőre minden eddiginél többet, 21 milliárd forintot fordít a kormány a turisztikai célelőirányzaton és …
Nagyon finom sütemény Nagyon finom sütemény, a meggy és a kókusz nagyon jól összepasszol. Ezeket szerezd be: …