Főoldal Hírek Életmód Hiperaktivitás, figyelemzavar: pszichiátriai betegségek-e valójában?

Hiperaktivitás, figyelemzavar: pszichiátriai betegségek-e valójában?

5 perc átlagos olvasási idő
0
37
 ehaccp_topbanner3.jpg

„Hiperaktív” a gyermek? Nem tud odafigyelni az órán? Magatartásával bomlasztja az osztály rendjét?

Olyan kérdések ezek, melyekkel számos szülő riadtan szembesül, amikor kiderül, hogy gyermekével gond van az iskolában. Ilyenkor aztán a szülő válaszút elé kerül: vagy maga keres megoldást a problémára, vagy másik iskolába viszi a gyereket, vagy a hivatalos szakemberekre bízza a dolgot.

Az utóbbival kapcsolatban viszont számos kétely, ellenérzés fogalmazódott már meg, nem is véletlenül. Ha ugyanis a gyermek pszichiáterhez kerül, könnyen kaphat olyan diagnózist, amelyre gyógyszerszedést írnak elő. A szülőknek azonban két dologról rendszerint nincs tudomásuk:

 • – A „hiperaktivitás”, „figyelemzavar” és hasonló gyermekpszichiátriai diagnózisok kizárólag a tünetek alapján címkézik fel a gyermeket, és nem visznek közelebb az okok feltárásához – pedig ezeknek a tüneteknek számos kiváltó oka lehet. Olyan ez, mintha a lázat tekintenénk betegségnek, és csupán azt próbálnánk kezelni anélkül, hogy a láz okát felkutatnánk.
 • – Az ilyen állapotokra felírt „gyógyszerek” valójában tudatmódosító szerek, olyan anyagok, amelyek sokkal közelebb állnak a drogokhoz, mint a gyógyszerekhez. E szerek csupán arra alkalmasak, hogy elfedjék a gyermek kellemetlen tüneteit. Számos szülő beszámolt róla, hogy a szer beadása után gyermeke „zombiként” viselkedik, kitágult pupillákkal néz maga elé, mintha ott sem lenne. Ezek a szerek alkalmasak arra, hogy a gyermek tüneteit elnyomják, de a megoldáshoz nem visznek közelebb, ráadásul számos nagyon kellemetlen, sőt veszélyes mellékhatással nehezíthetik a gyermek boldogulását.

Ebben a témában segít eligazodni a szülőknek, pedagógusoknak és más érdeklődőknek az az ingyenes kiadvány, amelyet az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány jelentetett meg közszolgálati céllal. Az informatív anyagban nemcsak arról esik szó, pontosan milyen veszélyeket hordozhat a pszichiátriai diagnózis és a felírt gyógyszer, de megoldási javaslatokat is nyújt a szülőknek: merre keressék a valódi okot, a valódi megoldást gyermekük számára.

A kiadvány ingyenesen megrendelhető, illetve letölthető az alapítvány weboldaláról:
www.emberijogok.hu/adhd

CCHR Magyarország
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
 • Minden doboz visszajár

  Egyetlen aludoboz = sokszoros és végtelen érték. Ami kimarad a tananyagból, pedig hasznos …
 • Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  Minden évnek és évszaknak megvannak a maga sláger színei, azaz azok a színpaletták és árny…
 • Ezektől az ételektől ragyog majd a bőröd!

  A szépség a szakember szerint is belülről fakadAhogy mondani szokás, a szépség belülről fa…
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Nyolc érmet szereztek a magyarok az idei Champagne és Pezsgő Világbajnokságon

Három arany- és öt ezüstérmet szereztek a magyar pezsgőkészítők által nevezett tételek az …