Főoldal Hírek Kultúra Hagyományőrző íjászok emlékeztek a pozsonyi csatára

Hagyományőrző íjászok emlékeztek a pozsonyi csatára

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,834
 ehaccp_topbanner3.jpg

Hagyományőrző íjászok emlékeztek a pozsonyi csatára

 

Hagyományőrző harcosok emlékeztek szombaton Ópusztaszeren a 907-es pozsonyi csatára, amikor az Árpád fejedelem vezette magyarok visszaverték a túlerőben lévő német csapatok támadását.

Forras:magarokszovetsege.hu

A rendezvényen Arany Nyílhegy-díjjal kitüntetett Magyar Attila főszervező az MTI-nek elmondta, az immár tizedik alkalommal megszervezett történelmi íjásztalálkozóra a Kárpát-medence minden szegletéből érkeztek vendégek. A résztvevők hónapok óta gyakoroltak a megmérettetésre, hiszen a szokásostól eltérő kihívások is vártak rájuk: míg a versenyeken az íjászoknak jellemzően 10-15 méter távolságból kell eltalálniuk a célt, itt előfordult, hogy 40 vagy akár 100 méterre is kellett lőniük.

A csatajelenet első részében az egymás melletti felsorakozó, tizedekbe rendeződő íjászok célzott lövéseket adtak le az ellenséget jelképező hajóhadra. Ezután a gyalogos harcosok mérték össze erejüket és ügyességüket, előbb két csapat ütközött meg egymással, majd kisebb csoportok csaptak össze, végül a szemtől szembe küzdelmek következtek.

A rendezvény leglátványosabb része a világ legnagyobb hagyományőrző íjász együttlövés gyakorolta volt, amikor a több mint ezer résztvevő egyszerre árasztotta el nyílvesszőivel a nyugatiak táborát.

907-ben Gyermek Lajos keleti frank király parancsára hatalmas bajor, sváb haderő vonult fel a magyarok ellen. A legendárium szerint százezren lehettek, de a mértékadó becslések szerint is többszörös túlerőben voltak a magyarokkal szemben. A kisebb magyar lovascsapatok már a határvidéken, a gyepükön is meg-megtámadták a bajor csapatokat, ezzel lassítva felvonulásokat a Duna két partján. A végső összecsapás pedig a mai Pozsony közelében volt. A csata pontos menetéről keveset tudni, de a magyarok fölényes győzelmet arattak a túlerőben lévő ellenség fölött, a legenda szerint azonban súlyos árat fizettek érte, Árpád fejedelem halálos sebet kapott.

OPH/MTI

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…