Főoldal Hírek Kultúra Hagyományőrző íjászok emlékeztek a pozsonyi csatára

Hagyományőrző íjászok emlékeztek a pozsonyi csatára

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,888
 ehaccp_topbanner3.jpg

Hagyományőrző íjászok emlékeztek a pozsonyi csatára

 

Hagyományőrző harcosok emlékeztek szombaton Ópusztaszeren a 907-es pozsonyi csatára, amikor az Árpád fejedelem vezette magyarok visszaverték a túlerőben lévő német csapatok támadását.

Forras:magarokszovetsege.hu

A rendezvényen Arany Nyílhegy-díjjal kitüntetett Magyar Attila főszervező az MTI-nek elmondta, az immár tizedik alkalommal megszervezett történelmi íjásztalálkozóra a Kárpát-medence minden szegletéből érkeztek vendégek. A résztvevők hónapok óta gyakoroltak a megmérettetésre, hiszen a szokásostól eltérő kihívások is vártak rájuk: míg a versenyeken az íjászoknak jellemzően 10-15 méter távolságból kell eltalálniuk a célt, itt előfordult, hogy 40 vagy akár 100 méterre is kellett lőniük.

A csatajelenet első részében az egymás melletti felsorakozó, tizedekbe rendeződő íjászok célzott lövéseket adtak le az ellenséget jelképező hajóhadra. Ezután a gyalogos harcosok mérték össze erejüket és ügyességüket, előbb két csapat ütközött meg egymással, majd kisebb csoportok csaptak össze, végül a szemtől szembe küzdelmek következtek.

A rendezvény leglátványosabb része a világ legnagyobb hagyományőrző íjász együttlövés gyakorolta volt, amikor a több mint ezer résztvevő egyszerre árasztotta el nyílvesszőivel a nyugatiak táborát.

907-ben Gyermek Lajos keleti frank király parancsára hatalmas bajor, sváb haderő vonult fel a magyarok ellen. A legendárium szerint százezren lehettek, de a mértékadó becslések szerint is többszörös túlerőben voltak a magyarokkal szemben. A kisebb magyar lovascsapatok már a határvidéken, a gyepükön is meg-megtámadták a bajor csapatokat, ezzel lassítva felvonulásokat a Duna két partján. A végső összecsapás pedig a mai Pozsony közelében volt. A csata pontos menetéről keveset tudni, de a magyarok fölényes győzelmet arattak a túlerőben lévő ellenség fölött, a legenda szerint azonban súlyos árat fizettek érte, Árpád fejedelem halálos sebet kapott.

OPH/MTI

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy me…