Életmód Felszaladt néhány plusz kiló a karantén alatt? Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2021-04-22 9 perc átlagos olvasási idő 0 433 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Felszaladt néhány plusz kiló a karantén alatt?Táplálkozási tippek az egész családnakA karantén, a bezártság, az iskola nélküli napok nagyban megváltoztatták a családok mindennapjait: mozgásszegényebb életmód, felboruló étkezési szokások. A napi feladatok mellett sokkal nehezebb odafigyelni a helyes táplálkozásra. Idő szűkében gyakrabban keressük a gyorsan elkészíthető, de kevésbé friss és vitamindús ételeket, valamint hajlamosabbak vagyunk – akár heti rendszerességgel – ugyanazokat a fogásokat elkészíteni, mert azokat legalább vita nélkül, biztosan megeszi a gyerek. Ezek a tényezők sok családban vezettek plusz kilókhoz nemcsak a felnőttek, de a gyerekek körében is.Az Európai Friss Csapat program utánajárt, hogyan segíthetünk a gyermekeknek leadni a felszaladt plusz kilókat, hiszen a súlyfelesleg hosszú távon számukra sem egészséges.„Gyermekek esetében nagyon fontos, hogy fogyókúráztatnunk nem szabad őket, de ez nem jelenti azt, hogy nem mutathatjuk meg nekik a zöldségek és gyümölcsök sokféleségét, vagy hogy nem ismertethetjük meg őket a teljes értékű gabonafélékkel” – fogalmazta meg az alapszabályt Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa.A testsúlycsökkentésben a gyerekek esetében is – a rendszeres testmozgás mellett – alapvető szerepe van a megfelelő táplálkozásnak, hiszen ez határozza meg, mennyi kalória jut a szervezetükbe. Legkézenfekvőbb megoldás a zöldségek és gyümölcsök arányának emelése és rendszeressé tétele a gyerekek napi étrendjében, hiszen kalóriatartalmuk alacsony, és még egészségesek is. Vitaminban, ásványi anyagokban gazdagok, antioxidáns- és rosttartalmuk pedig jelentős.Az Európai Friss Csapat program szakembere szerint három egyszerű tippel növelhetjük a zöldségfogyasztást családunk körében.1. Készítsük el közösen!Az együtt főzött finomságokat a gyermekek szívesebben fogyasztják el, és így könnyebben ismerkednek a nyersanyagokkal is. Ne féljünk hát bevonni őket a konyhai műveletekbe!2. Minden főétkezés tartalmazzon zöldséget!A reggeliknél, vacsoráknál lehetnek olyan nyers zöldségek, mint a retek, az uborka, a paprika, a paradicsom vagy a salátafélék, míg az ebédeknél bátran beépíthetjük a káposztaféléket és a hüvelyeseket is. Ha gyermekünk válogatós, próbáljuk különbözőképpen tálalni számára a zöldségeket, akár szószokba, levesekbe „rejtve” is.3. Mutassunk példát!Ha mi is előszeretettel fogyasztjuk a zöldségeket és a gyümölcsöket nyersen, főtt, sült vagy párolt állapotban, esetleg savanyúságként, akkor gyermekünk is szívesebben fogadja majd el a szezonális finomságokat.Az Európai Friss Csapat programnak arra is van néhány jó ötlete, hogyan csempészhetünk be észrevétlenül egészséges és alacsony kalóriatartalmú zöldségeket a gyerkőcök étrendjébe.A reggeli vagy tízórai szendvicsbe mindenképpen tegyünk zöldséget, de ne csak paprikában gondolkodjunk! Tehetünk bele salátalevelet vagy akár friss spenótlevelet is. Ha biztosra akarunk menni, meg is formázhatjuk a szendvicseket! Az állatokat mintázó szendvicseknek lehetetlen ellenállni!Ebédre, vacsorára készíthetünk zöldséges krémleveseket, főzelékeket is, amelyeket liszt helyett a bennük főtt zöldségek püréjével sűríthetünk.Érdemes a köreteket is kicsit átalakítani. Próbáljuk ki például, hogy a burgonyapüréhez a burgonya mellé karfiolt vagy karalábét teszünk és úgy pürésítjük.Ha már sült krumpli, akkor a burgonya inkább a sütőben süljön, kevés olajjal, és tegyünk mellé cékla-, zeller- vagy akár sárgarépakockákat is.Az Európai Friss Csapat, mint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Unió friss zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő edukációs kampánya még számos érdekességet és nagyszerű receptet kínál a www.frutti-veggi.hu weboldalon és a program közösségimédia-felületein.OPH/PixabayNégy lépés cégeknek a higiéniai hulladék csökkentésére Újabb étteremmel bővíti vendéglátóipari portfólióját a Mészáros Csoport Folytatódtak az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének workshopjai Megnyitották a teljes 1-es pályát az eplényi síarénában Madárszámlálásra hívja a lakosságot az MME február végéig
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Platinalemezzel és nemzetközi dalpremierrel startolt az új supergroup! Induló zenekar csak álmodhat olyan bámulatos kezdésről, ami a Charme zenekarnak megadatott: a startpisztoly …
Átadták az Év Bortermelője díjat Mészáros Pál borásznak Mészáros Pál borász átvette a 2016-os Év Bortermelője Magyarországon címet vasárnap Budapesten. …